Oxaalzuurbehandeling met Oxuvar voor de bestrijding van varroamijten
02 november 2016 

Oxaalzuurbehandeling met Oxuvar voor de bestrijding van varroamijten

Een oxaalzuurbehandeling is zeer effectief tegen varroamijten bij honingbijen. Bijen kunnen een oxaalzuurbehandeling goed verdragen, maar een hogere dosis dan aanbevolen leidt tot bijensterfte! En daar zit nu precies het probleem. Door het lage gewicht is het onmogelijk om oxaalzuurkristallen nauwkeurig af te wegen met een keukenweegschaal. Maar ook de kwaliteit van de aangeboden oxaalzuur is niet geschikt voor toepassing op bijen. Tot voorkort was er voor imkers géén veilig product om een oxaalzuuroplossing te bereiden, maar nu is er Oxuvar. Oxuvar is een kant-en-klaar geconcentreerde oxaalzuuroplossing en is speciaal ontworpen om zowel in de zomer als de winter bijenvolken tegen varroamijten te behandelen met de druppelmethode én sproeimethode. Oxuvar is de enige oxaalzuurbehandeling die is toegelaten in Nederland en geschikt is voor de biologische imkerij.

Kwaliteit van Oxaalzuur

Het oxaalzuurpoeder (oxaalzuurdihydraat) die imkerwinkels verkopen is van technische kwaliteit. Dit oxaalzuurpoeder is niet bedoeld als diergeneesmiddel, maar wordt toch op grote schaal toegepast door imkers omdat er tot voor kort geen schoon alternatief was. Oxaalzuur is schadelijk bij contact met de huid, ogen en bij inademen. Zelf oxaalzuur nauwkeurig afwegen op een keukenweegschaal is onmogelijk en zeer gevaarlijk. Ik raad je daarom aan om jezelf én je bijenvolken niet bloot te stellen aan de risico’s door oxaalzuurpoeder te gebruiken.

Oxuvar

Oxuvar is speciaal ontworpen voor de veilige behandeling van varroamijten bij honingbijen. Het gebruik van Oxuvar voorkomt onnodige bijensterfe en beperkt de risico’s voor de imker. Het oxaalzuur in Oxuvar is van farmaceutische kwaliteit en geschikt voor gebruik als diergeneesmiddel door imkers! Oxuvar is veilig, makkelijk en effectief toe te passen als druppelmethode en als sproeimethode. Het enige wat je zelf moet toevoegen is droge suiker of kraanwater. Afhankelijk van de oxaalzuurbehandeling: de druppelmethode of de sproeimethode.

Oxaalzuurbehandeling druppelmethode voor de winterbehandeling

Voor de oxaalzuur winterbehandeling voeg je zelf suiker toe in de verhouding 1:1 via de brede mond van de fles Oxuvar. Je kan bio-suiker gebruiken of gewoon suiker uit de supermarkt. Schud de oplossing voor gebruik. Als alle suiker is opgelost is de oplossing klaar voor de oxaalzuur druppelmethode. De concentratie van de kant-en-klare oxaalzuuroplossing is nu de aanbevolen 3,5%. Zodra Oxuvar is gemengd met suiker moet je het direct toepassen. Let op: Je kan dit mengsel met toegevoegde suiker niet bewaren tot het volgende seizoen.

Tip 1: Verwarm de fles Oxuvar in een warmwaterbad (30-35 °C) dan lost de suiker sneller op!

Dosering oxaalzuur druppelmethode

Druppel 3-4 ml handwarme oxaalzuuroplossing direct op de bijenstraatjes tussen twee ramen. Behandel alleen broedloze bijenvolken. Met een injectiespuit van 60 ml kan je de oplossing makkelijk doseren. Per volk gebruik je 30-50 ml oxaalzuuroplossing.

Heb je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt voor de oxaalzuurbehandeling doe dan de gewenste hoeveelheid Oxuvar in een potje (van plastic of glas, geen metaal of keramiek) en voeg daar hetzelfde gewicht suiker aan toe.

Noteer wat je hebt gebruikt

Ik adviseer je om bij te houden hoeveel je uit de fles genomen hebt. Gebruik hiervoor het witte etiket, die speciaal hiervoor is aangebracht aan de achterkant van de fles. De Nederlandse gebruiksaanwijzing Oxuvar zit als een boekje aan de voorkant van de fles.

Tip 2: bekijk hier de Nederlandse handleiding voor Oxuvar met een praktische video >>.

Oxaalzuurbehandeling sproeimethode voor zwermen en broedloze volken

Voor de oxaalzuur zomerbehandeling voeg je alleen kraanwater toe aan de fles met Oxuvar. Schud de fles en je kan het gelijk gebruiken. Gebruik een plantenspuit om zwermen, kunstzwermen en broedvrije volken te behandelen. Let op: je kunt dit mengsel met toegevoegd water wel 5 (vijf) jaar bewaren!

Dosering oxaalzuur sproeimethode

Zwermen en kunstzwermen besproei je met 20-25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen. Afleggers en andere broedloze volken besproei je met 2-3 ml per raamkant dat door bijen wordt bezet.

Oxuvar voordelen

Alle voordelen op een rijte:

  • De werkzame stof oxaalzuur is een natuurlijk bestanddeel van bijvoorbeeld spinazie, rabarber en klaverzuring. Vandaar de wetenschappelijke naam: Oxalis 😉
  • Oxaalzuur komt van nature voor in honing.
  • Oxuvar is toegelaten voor de biologische imkerij.
  • Zeer effectief (>95%) tegen varroamijten.
  • Enige toegelaten oxaalzuurbehandeling in Nederland en België.
  • Zuivere oxaalzuuroplossing (in tegenstelling tot oxaalzuurkristallen).
  • Veilig voor de imker. Geen geknoei met het zelf afwegen van de zeer gevaarlijke oxaalzuurkristallen.
  • Veilig voor bijen. Bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing is overdosering onmogelijk.

Belangrijk: oxaalzuur werkt uitsluitend door direct contact met varroamijten. Mijten in gesloten broedcellen worden niet gedood!

Universeel, effectief en veilig

Je ziet het, deze nieuwe oxaalzuur behandeling is een veelzijdig middel voor imkers om op een veilige en effectieve manier varroa te bestrijden. Met Oxuvar heb je een universeel varroabestrijdingsmiddel in handen! Bijen@wur adviseert een kant-en-klare oxaalzuur oplossing te gebruiken in de brochure Effectieve bestrijding van varroa.

En wat kost het? Oxuvar kost nog geen 1 euro per bijenvolk!

Wil jij ook je bijenvolken meer kans geven de winter te overleven en op een veilige en effectieve manier varroamijten bestrijden?

Bestel hier een flesje Oxuvar >>

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Bart Lennaerts
Door

Bart Lennaerts

op 06 Nov 2016

Ik ben benieuwd!

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 06 Nov 2016

Hoi Bart, bedankt voor je aanmelding!

Erik Schroën
Door

Erik Schroën

op 06 Nov 2016

Ik ben geen voorstander van gebruikt chemische middelen om varroa te bestrijden maar twee nadelen, dosering en veiligheid, zijn hiermee verbeterd en ik wil het graag proberen. Ook omdat ik mentor ben van meerdere startende imkers en graag weet wat in de markt beschikbaar is.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 06 Nov 2016

Hoi Erik, Bedankt voor je reactie! Zoals je zelf treffend zegt zijn met Oxuvar 2 nadelen enorm verbeterd.

Frits van Loon
Door

Frits van Loon

op 06 Nov 2016

Klinkt veel belovend. Ik zou het graag testen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 06 Nov 2016

Hoi Frits, bedankt voor je aanmelding!

Maarten van Oosterhout
Door

Maarten van Oosterhout

op 07 Nov 2016

Ik ben benieuwd?!

Hof van Wouw
Door

Hof van Wouw

op 09 Nov 2016

We zijn heel benieuwd! Duidelijke uitleg, we willen het graag uitproberen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Nov 2016

Hoi, Helaas moet ik je teleurstellen. We hebben meer dan 100 aanmeldingen gekregen, maar er is plek voor 12 imkers. De eerste 12 aanmeldingen komen daarom in aanmerking voor het Oxuvar testpanel. Helaas zit jij daar niet bij.

Wim Smallegoor
Door

Wim Smallegoor

op 09 Nov 2016

Ben heel benieuwd wat de werking hiervan is en wil het graag testen

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Nov 2016

Hallo Wim, Helaas moet ik je teleurstellen. We hebben meer dan 100 aanmeldingen gekregen, maar er is plek voor 12 imkers. De eerste 12 aanmeldingen komen daarom in aanmerking voor het Oxuvar testpanel. Helaas zit jij daar niet bij. De ervaringen van het testpanel delen we op onze site.

Nelie Slob
Door

Nelie Slob

op 10 Nov 2016

Hoi Jeroen, ben benieuwd. Elke verbetering die er is t.ov. De "gewone" oxaalzuurbehandeling wil ik graag mee uitproberen. Het biologische aspect alsmede het gezondheidsaspect voor de bijen en mezelf spreekt me erg aan.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Nov 2016

Hoi Nelie, Helaas moet ik je teleurstellen. We hebben meer dan 100 aanmeldingen gekregen, maar er is plek voor 12 imkers. De eerste 12 aanmeldingen komen daarom in aanmerking voor het Oxuvar testpanel. Helaas zit jij daar niet bij.

Kurt
Door

Kurt

op 02 Dec 2016

Als ik nu één volk ga behandelen dan heb ik dus ongeveer 40 ml oxuvar nodig. Hoeveel gram suiker moet daar nu bij? En is dat in de vorm van suikerwater? Hoor graag van je.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 03 Dec 2016

De mengverhouding is 1:1. Wil je 40 ml Oxuvar gebruiken, dan voeg je daar 40 gram droge kristalsuiker aan toe. Je krijgt dan een oxaalzuuroplossing van 3,5%. Morgen is een goede dag om te behandelen! Je kan het nalezen in de https://bijenclub.com/imker-kennisbank/varroa-bestrijden/oxuvar/" target="_blank">handleiding Oxuvar. Succes!

Gerrit
Door

Gerrit

op 05 Dec 2016

Hallo Jeroen, de test is begonnen, we hebben 10volken behandeld op de klassieke methode en morgen gaan we 10volken met Oxuvar. De mengverhouding is eenvoudig. Goed, morgen de rest. We gaan het meemaken.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 05 Dec 2016

Succes Gerrit! Ik ben benieuwd naar je ervaring.

Erik
Door

Erik

op 14 Dec 2016

Hallo jeroen,Vorige week zaterdag en zondag mijn volken en 2 van een collega behandeld. Temperatuur zaterdag rond de 4 graden. Zondag lager, heb een kast moeten losbreken uit het ijs. Bij een aantal volken is flinke mijtval opgetreden. Bij mij een volk 200-300, mijn collega heeft het over 400 bij hem. Niet al mijn kasten hebben een goede schuif dus goed tellen is lastig. Ik probeer nog op de bodems te kijken als de temperatuur meewerkt. Maar behandeling heeft effect gehad.Mijn ervaringen: Aanmaken van de vloeistof is een kippetje. Ik had de fles gewoon op de radiator gezet zodat hij opwarmt. Suiker afwegen en toevoegen, oplossen is 2 minuten wachten en schudden. Fles is goed hanteerbaar, staat stevig, goede dop en opzuigen gaat makkelijk. Spuit werkt ook goed. Is een handigheid en ik had even met water geoefend in de gootsteen. Heb bewust 2x een straaltje over de bijen laten gaan (wijsheid van Pia/Liebig) ipv een dikkere straal of langzamer bewegen. Behandeling klaar binnen 30 seconden en gauw kast weer sluiten. Samenvattend: goed product en goede bestrijding. Als ik een nadeel mag aangeven, de prijs. Ik zag op FB een discussie voorbij komen dat imkers blij waren dat ze voor 5 euro een kg oxaalzuur konden kopen. Heb gewezen op de industriële kwaliteit, is basis voor verfafbijt, en de mogelijke verontreinigingen. Maakt geen enkele indruk. Ben ook geen BF bijenhouden lid meer sindsdien ;-) Ik verwacht dat imkers de prijs zien als een beletsel.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 14 Dec 2016

Hoi Erik, bedankt voor je uitgebreide reactie!

Rijk Jansonius
Door

Rijk Jansonius

op 16 Aug 2021

De link naar een " bestel hier een flesje Oxuvar werkt niet (meer). Ook elders op de site staan links naar Oxuvar werken niet. Misschien zijn ze van gebruik/verkoop van dit product afgestapt?

Reactie plaatsen