Bijengezondheid
Jeroen Vorstman
Bijengezondheid
11/02/2016
3 min
20

Oxaalzuurbehandeling met Oxuvar voor de bestrijding van varroamijten

11/02/2016
3 min
20

Een oxaalzuurbehandeling is zeer effectief tegen varroamijten bij honingbijen. Bijen kunnen een oxaalzuurbehandeling goed verdragen, maar een hogere dosis dan aanbevolen leidt tot bijensterfte! En daar zit nu precies het probleem. Door het lage gewicht is het onmogelijk om oxaalzuurkristallen nauwkeurig af te wegen met een keukenweegschaal. Maar ook de kwaliteit van de aangeboden oxaalzuur is niet geschikt voor toepassing op bijen. Tot voorkort was er voor imkers géén veilig product om een oxaalzuuroplossing te bereiden, maar nu is er Oxuvar. Oxuvar is een kant-en-klaar geconcentreerde oxaalzuuroplossing en is speciaal ontworpen om zowel in de zomer als de winter bijenvolken tegen varroamijten te behandelen met de druppelmethode én sproeimethode. Oxuvar is de enige oxaalzuurbehandeling die is toegelaten in Nederland en geschikt is voor de biologische imkerij.

Kwaliteit van Oxaalzuur

Het oxaalzuurpoeder (oxaalzuurdihydraat) die imkerwinkels verkopen is van technische kwaliteit. Dit oxaalzuurpoeder is niet bedoeld als diergeneesmiddel, maar wordt toch op grote schaal toegepast door imkers omdat er tot voor kort geen schoon alternatief was. Oxaalzuur is schadelijk bij contact met de huid, ogen en bij inademen. Zelf oxaalzuur nauwkeurig afwegen op een keukenweegschaal is onmogelijk en zeer gevaarlijk. Ik raad je daarom aan om jezelf én je bijenvolken niet bloot te stellen aan de risico’s door oxaalzuurpoeder te gebruiken.

Oxuvar

Oxuvar is speciaal ontworpen voor de veilige behandeling van varroamijten bij honingbijen. Het gebruik van Oxuvar voorkomt onnodige bijensterfe en beperkt de risico’s voor de imker. Het oxaalzuur in Oxuvar is van farmaceutische kwaliteit en geschikt voor gebruik als diergeneesmiddel door imkers! Oxuvar is veilig, makkelijk en effectief toe te passen als druppelmethode en als sproeimethode. Het enige wat je zelf moet toevoegen is droge suiker of kraanwater. Afhankelijk van de oxaalzuurbehandeling: de druppelmethode of de sproeimethode.

Oxaalzuurbehandeling druppelmethode voor de winterbehandeling

Voor de oxaalzuur winterbehandeling voeg je zelf suiker toe in de verhouding 1:1 via de brede mond van de fles Oxuvar. Je kan bio-suiker gebruiken of gewoon suiker uit de supermarkt. Schud de oplossing voor gebruik. Als alle suiker is opgelost is de oplossing klaar voor de oxaalzuur druppelmethode. De concentratie van de kant-en-klare oxaalzuuroplossing is nu de aanbevolen 3,5%. Zodra Oxuvar is gemengd met suiker moet je het direct toepassen. Let op: Je kan dit mengsel met toegevoegde suiker niet bewaren tot het volgende seizoen.

Tip 1: Verwarm de fles Oxuvar in een warmwaterbad (30-35 °C) dan lost de suiker sneller op!

Dosering oxaalzuur druppelmethode

Druppel 3-4 ml handwarme oxaalzuuroplossing direct op de bijenstraatjes tussen twee ramen. Behandel alleen broedloze bijenvolken. Met een injectiespuit van 60 ml kan je de oplossing makkelijk doseren. Per volk gebruik je 30-50 ml oxaalzuuroplossing.

Heb je maar een kleine hoeveelheid nodig hebt voor de oxaalzuurbehandeling doe dan de gewenste hoeveelheid Oxuvar in een potje (van plastic of glas, geen metaal of keramiek) en voeg daar hetzelfde gewicht suiker aan toe.

Noteer wat je hebt gebruikt

Ik adviseer je om bij te houden hoeveel je uit de fles genomen hebt. Gebruik hiervoor het witte etiket, die speciaal hiervoor is aangebracht aan de achterkant van de fles. De Nederlandse gebruiksaanwijzing Oxuvar zit als een boekje aan de voorkant van de fles.

Tip 2: bekijk hier de Nederlandse handleiding voor Oxuvar met een praktische video >>.

Oxaalzuurbehandeling sproeimethode voor zwermen en broedloze volken

Voor de oxaalzuur zomerbehandeling voeg je alleen kraanwater toe aan de fles met Oxuvar. Schud de fles en je kan het gelijk gebruiken. Gebruik een plantenspuit om zwermen, kunstzwermen en broedvrije volken te behandelen. Let op: je kunt dit mengsel met toegevoegd water wel 5 (vijf) jaar bewaren!

Dosering oxaalzuur sproeimethode

Zwermen en kunstzwermen besproei je met 20-25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen. Afleggers en andere broedloze volken besproei je met 2-3 ml per raamkant dat door bijen wordt bezet.

Oxuvar voordelen

Alle voordelen op een rijte:

  • De werkzame stof oxaalzuur is een natuurlijk bestanddeel van bijvoorbeeld spinazie, rabarber en klaverzuring. Vandaar de wetenschappelijke naam: Oxalis 😉
  • Oxaalzuur komt van nature voor in honing.
  • Oxuvar is toegelaten voor de biologische imkerij.
  • Zeer effectief (>95%) tegen varroamijten.
  • Enige toegelaten oxaalzuurbehandeling in Nederland en België.
  • Zuivere oxaalzuuroplossing (in tegenstelling tot oxaalzuurkristallen).
  • Veilig voor de imker. Geen geknoei met het zelf afwegen van de zeer gevaarlijke oxaalzuurkristallen.
  • Veilig voor bijen. Bij gebruik volgens de gebruiksaanwijzing is overdosering onmogelijk.

Belangrijk: oxaalzuur werkt uitsluitend door direct contact met varroamijten. Mijten in gesloten broedcellen worden niet gedood!

Universeel, effectief en veilig

Je ziet het, deze nieuwe oxaalzuur behandeling is een veelzijdig middel voor imkers om op een veilige en effectieve manier varroa te bestrijden. Met Oxuvar heb je een universeel varroabestrijdingsmiddel in handen! Bijen@wur adviseert een kant-en-klare oxaalzuur oplossing te gebruiken in de brochure Effectieve bestrijding van varroa.

En wat kost het? Oxuvar kost nog geen 1 euro per bijenvolk!

Wil jij ook je bijenvolken meer kans geven de winter te overleven en op een veilige en effectieve manier varroamijten bestrijden?

Bestel hier een flesje Oxuvar >>

Reacties
Categorieën