Imkercursus online! De eerste complete basiscursus imker worden nu online!
28 april 2017 

Imkercursus online! De eerste complete basiscursus imker worden nu online!

Vorig jaar heb ik de eerste online imkercursus van Nederland online gezet en sindsdien is het een gekkenhuis hier! Mijn mailbox stond roodgloeiend van de honderden binnenkomende vragen, ongelooflijk hoeveel interesse er is in onze online imkercursus, echt absurd! Ik ben echt supertrots op de cursus die ik heb neergezet. Dus…

Wanneer:

• je natuurliefhebber bent en passie hebt voor bijen
• je meer wilt leren of zelf bijen wilt gaan houden
• je een imkercursus hebt gevolgd, maar door de bomen het bos niet meer ziet
• je wilt voorkomen dat je niet dezelfde fouten maakt als de meeste imkers doen
• Je behoefte hebt aan een mentor en 1 op 1 begeleiding
• je – weer – plezier wilt ervaren bij het houden van bijen
• je wilt voorkomen dat je bijen dood gaan
• je imker wil worden, maar geen tijd hebt om naar een imkercursus te gaan
• je op de wachtlijst staat voor een imkercursus
• je zelf wil bepalen, wanneer je met je imkercursus start
• je lessen in eigen tempo wil volgen, waar en wanneer het jou uitkomt
• je ervaren imker bent en andere imkers wilt helpen
• je ervaren imker bent maar je kennis wil opfrissen
• je ervaren imker bent, toe bent aan verandering en wil meegroeien
• je bijenteeltleraar bent en extra ondersteuning wilt bieden aan je cursisten

dan is het belangrijk dat je even verder leest.

De eerste online imkercursus van Nederland

Vorig jaar startte ik de online Bijenclub en de eerste online imkercursus van Nederland, maar er doen ook imkers mee uit België en Oostenrijk.

En daar ben ik superblij mee (en ik hoop jij ook).

Met de online imkercursus breng ik bijenhouden terug tot de essentie met mijn KISS-methode, Keep It Super Simple 😉

Ik leer je stap-voor-stap hoe je je bijen verzorgt met meer dan 50 trainingsvideo’s, geef persoonlijke begeleiding in de besloten community zodat je binnen no-time vakbekwaam imker wordt.

>> Meer informatie over de online basiscursus bijenhouden >>

Wat, waar, wanneer, hoe en waarom?

Nu begrijp ik heel goed dat je wilt weten: wat houdt het in, waar vindt het plaats, wanneer kan ik starten en wat gaan we doen?

Wat?

Een online community met imkercursus inclusief persoonlijke begeleiding bij al je vragen in de besloten community.

Waar en wanneer?

Waar en wanneer je maar wilt, je kunt op elk moment instappen en de imkercursus volgen.

Hoe werkt het?

Je wordt schrijft je in voor de Basiscursus Bijenhouden van de  Bijenclub en je krijgt direct toegang tot de online omgeving met de cursus. De cursus is volledig online, dus of je nu in Nederland, België, Zweden of Zuid-Afrika woont, je kunt altijd meedoen.

Met de cursus heb je een naslagwerk wat je altijd kunt gebruiken om je voor te bereiden als je in je bijen gaat werken. De traningsvideo’s kan je zelfs op locatie bekijken als je even niet meer weet wat je moet doen. Kom je er niet uit?: stel je vraag via de online community.

>> Meer informatie de online basiscursus bijenhouden >>

Waarom?

Interesse voor bijenhouden is de laatste jaren explosief gegroeid. In de acht jaar die ik werkte voor de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) heb ik het aantal cursisten enorm zien groeien. Elk jaar meldde zich meer dan 1000 cursisten aan voor de basiscursus imker worden! Bijenteeltleraren waren daar totaal niet op voorbereid! Ondanks hun enorme enthousiasme en inzet. Er ontstonden wachtlijsten, cursisten kregen niet begeleiding die zij nodig hadden, raakte gefrustreerd en haakte af!

Dit is een vicieuze cirkel, veel mensen hebben de afgelopen jaren een imkercursus gevolg, maar zijn afgehaakt omdat ze door de bomen het bos niet meer zagen. Vanuit die praktijk heb ik de online imkercursus gemaakt. Het is niet alleen een complete basiscursus bijenhouden in woord en beeld. Het is je online mentor én assistent van elke bijenteeltleraar. De online imkercursus leert je hoe je bijen houdt en eerlijk gezegd is dit ook het meest complete programma wat je op dit gebied kunt vinden. Naast de online imkercursus heb je namelijk ook onbeperkt toegang tot de online community van de Bijenclub met een besloten imkerforum waar je echt geholpen wordt met al je vragen over bijenhouden.

Wat levert de online Basiscursus Bijenhouden op?

Na het volgen van de cursus ben je startklaar om zelf aan de slag te gaan met een bijenvolk.

Wat kost de online imkercursus?

Al mijn kennis heb ik gebundeld in de online imkercursus. Voor € 197,-  krijg je een jaarlang onbeperkt toegang tot de online Basiscursus Bijenhouden en alle andere cursussen en masterclasses én een jaar lang persoonlijke begeleiding in de online community.

>> Meer informatie over de online imkercursus >>

Veel gestelde vragen over de online imkercursus

Ik heb gekeken welke vragen ik het meeste binnen heb gekregen en deze heb ik zo concreet mogelijk hieronder beantwoord. Ik raad je aan om het even door te kijken zodat je een duidelijk beeld hebt van wat onze online imkercursus voor jou kan betekenen.

Bijenhouden leer je niet uit een boekje of vanaf een scherm, dat is mijn mening

Niet echt een vraag maar toch kreeg ik een paar keer deze opmerking dus toch even een reactie.

Mijn boek Bijenhouden voor iedereen, video’s, je bijenteeltleraar, onze online imkercursus én de praktijkdagen die wij organiseren voor imkers zijn allemaal hulpmiddelen om je op weg te helpen imker te worden. Maar bijenhouden leer je pas echt door zelf aan de slag te gaan met je eigen bijenvolk. Mijn motto:

Bijenhouden leer je door je hoofd in een bijenkast te steken, niet in een boek.” Jeroen Vorstman

Voor wie is de online imkercursus geschikt?

Voor iedereen die maar iets doet of wil beginnen met bijenhouden. De online imkercursus is een totaaloplossing voor imkers, maar ook voor bijenteeltleraren en bevat alle benodigde kennis + ondersteuning + persoonlijke begeleiding + constante updates.

Hoe snel kan ik starten met de online imkercursus?

Binnen een minuut na je bestelling krijg je de inlogcodes en daarmee krijg je direct volledige toegang tot de online community + imkercursus + imkerforum.

Moet ik elke keer jou mailen als ik een vraag heb?

Nee, je stelt je vragen op ons besloten imkerforum. Met het antwoord op jouw vraag help ik ook anderen.

In hoeverre word ik begeleid door jou?

Zoveel als jij nodig hebt. Ik heb het programma zo opgezet dat je het in theorie grotendeels zonder mijn hulp kan doen. Mocht je echter toch iets niet begrijpen of een persoonlijke vraag hebben dan kun je mij bereiken op het imkerforum en help ik je graag verder.

Ik heb een fulltime baan en een druk gezin, kan ik bijenhouden er nog naast doen?

Ja dat kan, als je systematisch de stappen uit mijn imkercursus volgt dan kun je het zeker naast je fulltime baan doen. Er is wel een grote kans dat je bijenhouden zo leuk gaat vinden dat je geen tijd meer hebt voor ander hobby’s 😉

Bijenhouden lijkt allemaal als veel werk, moet ik per se alle cursussen volgen om imker te worden?

Nee, je hoeft niet per se alle cursussen te doen die er gaan komen, maar des te meer je doet, des te leuker wordt het. Als je ervoor kiest om alleen de Basiscursus Bijenhouden te doen dan kan dat, voldoet dat prima om met plezier succesvol bijen te houden.

Wat ik wil weten kun je op Internet vinden en is gratis, waarom zal ik er dan voor betalen?

In de imkercursus heb ik veel tijd gestopt om mijn jarenlange ervaring te verwerken en je als imker echt op weg te helpen door je persoonlijk te begeleiden. De blogs op Bijenclub blijven trouwens gratis!

Ik ben bijenteeltleraar, wat heb ik eraan?

Als bijenteeltleraar heb je een enorm voordeel met onze online imkercursus. Neem bijvoorbeeld het maken van een kunstzwerm (veger). Je cursisten kunnen de praktijklessen voorbereiden door van te voren de video’s te bekijken van het maken van een veger. Zo zijn ze veel beter voorbereid en weten ze wat er gaat komen. Later als ze er als beginnend imker alleen voor staan, kunnen ze de video’s van het maken van een veger nog eens bekijken voordat ze zelf aan de slag gaan. Ja, zelfs tijdens het maken van een veger kan je stap-voor-stap op je smartphone of tablet de video’s bekijken!

Als bijenteeltleraar kan je in onze online community een eigen groep aanmaken waar alleen jouw cursisten toegang tot hebben. In je besloten groep heb je direct contact met je cursisten, beantwoord je vragen en bereid je lessen voor! Ben je bijenteeltleraar en wil je samenwerken? Neem contact met me op >>

Tot zover alle vragen, ik hoop dat ik het één en ander duidelijker voor je heb kunnen maken en het lijkt me natuurlijk super om je te ontmoeten in Bijenclub!

Is de online imkercursus van de Bijenclub iets voor mij?

Je vindt de volledige informatie over de online imkercursus hier op mijn website >>

Mocht je toch nog vragen hebben plaats ze dan gerust als reactie onder deze blog.

Succes!

Jeroen

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Peter Hilderink
Door

Peter Hilderink

op 09 Mar 2018

Dag Jeroen, Het klinkt inderdaad ideaal, zeker omdat het agenda technisch maar moet passen voor een imkercursus en alle cursussen in de buurt nu vol zitten. Maar ik vraag mw wel af hoe dat werkt met de praktijkdagen bij de online cursus. Zijn dat dezelfde praktijkdagen die je los aanbiedt? en zijn deze dan bij de online cursus inclusief? Of moet je daar los voor inschrijven (en betalen)

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 10 Mar 2018

Hoi Peter, bedankt voor je reactie. Veel reguliere imkercursussen zijn inderdaad vol en moet je een jaar wachten om aan de beurt te komen. En dan moeten de vele theorieavonden en praktijkdagen ook nog in je agenda passen. Als je klaar bent met een reguliere basiscursus sta je er vaak alleen voor. Met onze online cursus bepaal je zelf waar en wanneer je start en zelf je tempo bepaalt. Een ander groot voordeel van onze online imkercursus is dat je de praktijkvideo's zo vaak kan bekijken, waar en wanneer jij het wil. Zo heb je eigenlijk altijd je mentor bij je ;-). Als je bijvoorbeeld een kunstzwerm wil maken, kijk eerst even de video waarin ik het stap voor stap voordoe. Je kan zelfs op je telefoon of tablet spieken tijdens het maken van de kunstzwerm ;-) Hoe handig is dat? Een ander voordeel is dat je in de online community al je vragen kan stellen en opzoeken. Natuurlijk ben ik daar om je te helpen, maar ook de andere imkers in de community helpen je graag op weg. De praktijkdagen die ik los aanbied zijn dezelfde die je kan volgen als je de online imkercursus volgt, maar dan met een flinke korting. De cursussen geef ik centraal in Nederland (in Hoogblokland ten zuiden van Utrecht). Wil je imker worden dan is mijn advies start met een bijenvolkje en volg een imkercursus die bij je past. Een bijenboek of imkercursus helpen je wel op weg, maar bijenhouden leer je pas door je hoofd in een bijenkast te steken, niet uit een boek of cursus. Succes!

Elvira de Vries
Door

Elvira de Vries

op 20 Jul 2018

Hoi ik heb een vraag n. l krijg je net als bij de bijenvereniging ook een diploma of certificaat zoals jij in wageningen hebt behaald? Basis gevorderd leraar?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 20 Jul 2018

Beste Elvira, In 2019 starten wij met het uitgeven van certificaten voor de verschillende cursussen (basiscurus bijenhouden en de cursus koninginnenteelt) die wij online én offline geven. Voorwaarde om het certificaat te krijgen is het volgen van alle onderdelen van de online cursus, de praktijkdag én een voldoende voor het online examen.

Vladimir Litvinov
Door

Vladimir Litvinov

op 19 Jul 2019

My name is Vladimir Litvinov. I am an expert in beekeeping, I have an education, accumulated experience working with bees and experimental research. I'm from Russia. I am currently in the Netherlands as a refugee. I am looking for an opportunity to join the Netherlands society and be useful in this society. I have experience and education working with bees. I am looking for an opportunity to find employment in this area, because I understand the world problems of beekeeping. I need information about employment opportunities in the Netherlands for the beekeeping industry in any capacity. At the moment I live in the Netherlands in Arnhem, as a political asylum seeker.

Johan
Door

Johan

op 22 May 2021

Hoi Peter Ik heb een moestuin via een vereniging waar ook bijenkasten op staan . Nu zou ik ook graag een kast willen hebben om bijen te houden maar de vereniging wil eerst dat je een cursus heb gedaan en dat je dat kan laten zien wat terecht is vindt ik. Mijn vraag is dus , als ik de online cursus bij jou heb gedaan krijg je daar dan een soort van bewijs van dat ik dat kan aan tonen bij de vereniging . Mvg Johan

Api moi
Door

Api moi

op 21 Jul 2023

Zo jammer dat er geen fatsoenlijke schriftelijke cursussen meer te vibden zijn, ver weg van internet waar je naast straling alleen maar lucht koopt. Waar zijn de boeken gebleven waar je heerlijk in kunt bladeren en krassen?

Reactie plaatsen