Boek Bijenhouden voor iedereen

Praktische gids over alles wat er bij het houden van bijen komt kijken

Lees hèt stappenplan voor gezonde bijen, blije imkers en een superleuke hobby

Bijenhouden voor iedereen | 5de geheel herziene uitgave.

Praktijk boek

5000+ exemplaren verkocht

Concrete voorbeelden

Voorbeelden uit de NL praktijk

Praktisch toepasbaar

Doen is het nieuwe leren

Jouw praktische bijen gids

Imker worden maar lijkt het je moeilijk of ingewikkeld? Ik help je op weg!

Dit boek neemt je mee in een no-nonsense stappenplan. Je ontdekt:

 • 25+ jaar imker ervaring gebundeld in 1 praktijkboek
 • Stap voor stap door het bijenjaar
 • Volledig up-to-date 
 • Bijenhouden met de KISS-methode: Keep It Super Simple ;-)
 • Wat je echt nodig hebt om imker te worden, geen verdwaal in techniek.
 • Kunstzwerm maken, hoe werkt dat?
 • Wat is de aanbevolen strategie voor varroa bestrijding?
 • Welke bijenkast moet ik kiezen?
 • Hoe kom je aan een bijenvolk?
 • Waar zet je de bijenkast?
 • Geen gezever maar concrete tips die hout snijden!
 • Het eerste bijenboek geschreven vanuit de Nederlandse imkerpraktijk! 

Dus geen vertaling van een buitenlandse imkerpraktijk waar andere omstandigheden zijn.


Bestel het boek nu voor maar 26,99 euro
Tijdelijk: Gratis verzending!


"Ik ben enorm fan! Wat ik tof vind aan het boek bijenhouden voor iedereen is dat het niet alleen een volledig stappenplan is. Het is een combinatie van makkelijk te leren theorie en hele praktische tips die je meteen kunt toepassen in de imkerpraktijk."

Robert Jansen

Bijenhouden voor iedereen

Maak kennis met de wondere wereld van de honingbij. Bijenhouden voor iedereen is een gids voor ieder die wil (mee) werken aan het behoud van bijen. 

Geen saaie theorie, maar een super praktisch boek voor beginners en gevorderden die hun kennis willen opfrissen.

 • H1. De honingbij een portret
 • H2. De bijenkast: waarin het allemaal gebeurt
 • H3. Kleding en gereedschap: minder is meer
 • H4. Ziekten en plagen
 • H5. Aan de slag,
 • H6. De eerste inspectie
 • H7. Wekelijkse controles
 • H8. Inwinteren
 • H9. Het tweede jaar
 • H10. Honingoogst
 • H11. Verenigen
 • H12. Het bijenjaar: bijenhouden maand voor maand
 • H13. Hoe nu verder


Kennis + praktijk = wijsheid

Met mijn boek Bijenhouden voor iedereen pluk jij de vruchten van mijn jarenlange ervaring. Alles wat je uit mijn boek leert is in de praktijk getest en bewezen. Met dit boek heb je een praktisch stappenplan om met meer succes bijen te houden.

Iedereen kan dit leren, intens ervaren en er veel rust en voldoening uithalen.

Ga mee op ontdekkingsreis en verwonder je over de natuur. Het boek neemt je stap voor stap in woord en beeld mee om imker te worden.

Experttip: Lees, luister en kijk

Door niet alleen het boek te lezen maar ook de video`s te volgen van de online cursus komt de informatie op verschillende plekken in je brein tegelijkertijd binnen. Daardoor leer je sneller en makkelijker en onthoud je beter. Zo krijg je ervaringen die je nooit meer vergeet!
Ja, ik bestel het boek + online cursus!
Voor 16.00 besteld, morgen in huis!

Geschreven door Jeroen Vorstman, ecoloog en bijenexpert

 Sinds 1996 houd ik bijen, werkte als bijenonderzoeker en bijna 10 jaar stond ik klaar in het Bijenhuis in Wageningen voor imkers van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. Ik ontdekte door de vele vragen die ik kreeg van beginnende imkers, dat zij afgeschrikt werden door ingewikkelde methoden en tegenstrijdige adviezen. Ook in mijn eerste jaren als imker zag ik soms door de bomen het bos niet meer. Hierdoor kwam ik op het idee om het boek Bijenhouden voor iedereen te schrijven. In mijn boek vind je geen eindeloze opsomming van bedrijfsmethoden die je als beginnend imker doen duizelen, maar wel alle aspecten die je als imker moet weten om je bijenvolken gezond te houden en op een makkelijke manier uitgelegd. Ik heb inmiddels duizenden imkers geadviseerd. Met Bijenhouden voor iedereen pluk jij de vruchten van mijn jarenlange ervaring. Kortom Bijenhouden voor iedereen is een boek vol praktische tips om je op weg te helpen imker te

worden.

handtekening Jeroen Vorstman


don kuizenga review bijenhouden voor iedereen

"Prachtig, leerzaam en duidelijk voor zowel de beginner als de ervaren imker. Ook niet imkers zullen dit boek ongetwijfeld weten te waarderen. Een "must-have" voor iedere imker."

Don Kuizenga, imker

Wat lezers van Bijenhouden voor iedereen zeggen

Ik vind het een prachtig boek met mooie verhelderende foto's.

Het boek heb ik aangeschaft voor de vereniging om het te gebruiken bij de oriëntatiecursus bijenhouden van de vereniging.

Je boek ga ik gebruiken voor deze cursus om gedeelte daaruit te bespreken.

Henk Cornelissen review bijenhouden voor iedereen

Henk Cornelissen - imker uit Alphen

In je boek staan prachtige foto's en voor een beginnend en enkele jaren gevorderd imker is het een mooi boek. Ik denk dat zij er wel wijzer van worden. Het boek doet mij erg denken aan het grote bijenboek van Groeneveld. Toen ik met bijen begon,1960, heb ik daar ook veel van opgestoken. 

Dirk Swaager - imker uit Den Helder

Ik heb je hele boek gelezen! Ik vond het een heel fijn, zeer leesbaar boek en zou het iedere beginner aanraden! Ben nu 1 jaar bezig met bijenhouden en kan nog veel leren. Tijdens de cursus vorig jaar je boek al aangeschaft als tegenhanger voor het cursusboek. Overzichtelijk en in begrijpbare taal. 

Renda de Monyé beginnend imker

Ik vind je boek Bijenhouden voor iedereen prachtig zowel van vormgeving als van inhoud. Met veel duidelijke praktijkvoorbeelden. Ik houd al bijen van in 1978 dus 39 jaar in navolging van mijn grootvader die eeuwenlang bijen hield ;-) Toch vind ik jouw boek schitterend en ook voor de ervaren imker bruikbaar. 

Jacques Caemaert - Imker uit Zwijnaarde , België

Heb vanmorgen je boek in een adem uitgelezen. Ik imker al vanaf mijn twaalfde , gediplomeerd en wel met als leerboek het toenmalige standaardwerk  'Bijenhouden met succes' door van Gool. Jouw boek is wat dat betreft een verademing: niet te technisch, mooi en duidelijk geïllustreerd, toegankelijk voor iedereen en aanstekelijk voor wie bijenhouden overweegt en handig als je zoals ik, je bijenkennis wat wil opfrissen. Alle lof!  Groeten vanuit de zonnige Pyreneeën.

leon van tongeren review bijenhouden voor iedereen

Leon van Tongeren - imker uit Frankrijk

Ik heb je werk in 1 adem uitgelezen, ik moet zeggen, het is een overzichtelijke en prachtige handleiding geworden. Het is pas mijn eerste echte jaar als imker en ik maak dan ook gebruik van alles wat ik aan informatie vind. Er gaat een hele wereld voor me open en ik moet het toegeven: ook ik ben van het bijenvirus gebeten. Voorlopig gaat alles nog met vallen en opstaan maar een mens leert van zijn fouten. Ik hoop dat ik mijn volken met manieren de winter in krijg en dat ze in de lente weer op post zullen zijn maar dit is natuurlijk geen garantie.

Ria Delbeecke - imker uit België

Ik heb je hele boek gelezen! Ik vond het een heel fijn, zeer leesbaar boek en zou het iedere beginner aanraden! Ben nu 1 jaar bezig met bijenhouden en kan nog veel leren. Tijdens de cursus vorig jaar je boek al aangeschaft als tegenhanger voor het reguliere  cursusboek. Zeer overzichtelijk en in begrijpbare taal geschreven. 

Renda de Monyé - beginnend imker

Ik heb de cursus bijenhouden van jou gehad en heb al veel van jou geleerd. Je boek is eenvoudig en zeer duidelijk in uitleg met veel nieuwe dingen waar ik weer mee verder kon. Ik raad je boek aan voor iedere beginnend imker of bijenhouder. Je boek heeft veel mooie en duidelijke foto's. Succes en tot ziens.

Otto Zwartbol - imker uit Ottoland

25 

jaar imker

3

boeken geschreven

3

programma`s ontwikkeld

Imkerervaringen (recensies)

Ik ben geboren als imker en bijenhouden is me met de paplepel ingegoten. Mijn leven zonder bijen kan ik me niet voorstellen. Als beroepsimker heb is samen met mijn vrouw Wil ruim 40 jaar imkersbedrijf De Werkbij gerund. Ongeveer 7 jaar geleden ben ik met pensioen gegaan, maar ik heb nog steeds een groot aantal bijenvolken. Over dit boek wil ik zeggen dat het zowel bij de beginnende als bij de gevorderde imker niet mag ontbreken. Er staan veel interessante en goed beschreven tips in. Ik raad dus een ieder aan om dit boek aan te schaffen, ook de prijs is het dubbel en dwars waard en het is lekker leesbaar geschreven. Kortom een echte imker kan niet zonder dit boek.

Kees van Holland - Beroepsimker uit Rhenen

Ik ben erg blij met de aanschaf van je boek Bijenhouden voor iedereen! Ik heb het aangeschaft om meer inzicht te krijgen in het bijenvolk, en had daar verder niet veel twijfels bij, behalve of ik er veel aan zou hebben. Toen ik het beeldmateriaal en de uitleg las, was het een herkenning voor mij van de theorie en de praktijklessen die ik afgelopen jaar heb gevolgd.

Het mooie beeldmateriaal is sterk en verduidelijkend.

Iets minder vind ik tekstblokken in oranje kleur geplaatst waardoor moeilijker te lezen. Het komende voorjaar zal ik het zeker naslaan bij het imkeren. Het boek heb ik aanbevolen in de groeps-app van beginnende imkers.

adriana van rooijen review bijenhouden voor iedereen

Adriana van Rooijen - imker uit Arnhem

Het boek is bijna uit. Ik ben geen imker, maar ben mij aan het oriënteren of ik het wil en of het past in mijn al drukke agenda. Ik heb het boek gekocht om basiskennis te krijgen over het leven van bijen en het houden ervan. Je boek heb ik met plezier en fascinatie gelezen. Vooral het deel waar het over de levenscyclus van de bijen gaat. Wat een bijzonder organisme is zo'n volk!

Ik ben nog niet begonnen met het echte werk, dat zal hopelijk na de winter zijn, als ik met iemand mee kan kijken. Ik wil niet zomaar een volk krijgen en er dan achter komen dat het me niet lukt.

Het boek zou ik vooral voor beginners aanbevelen. Het legt heel duidelijk uit wat er allemaal bij komt kijken, je kunt het als beginner echt als handboek gebruiken. Het boek is heel mooi vormgegeven en dat verhoogt voor mij zeker het leesplezier. De schematische weergave van zaken met afbeeldingen is heel prettig en maakt nazoeken makkelijk. 

Linda Wassink - Zeist

€ 26,99,-

Bijenhouden voor iedereen

Maak kennis met de wondere wereld van de honingbij. Bijenhouden voor iedereen is een gids voor ieder die wil (mee) werken aan het behoud van bijen. Het staat bomvol praktische informatie over alles wat er bij het houden van bijen komt kijken. Uit liefde voor bijen!

"Echt een geweldig boek, zonder dit boek was het mij nooit gelukt."

Jan van der Steen

Imkerervaringen (recensies)

Het boek Bijenhouden voor iedereen is nog niet zo lang geleden verschenen, en als imker en leraar bijenteelt, wordt je oog er na toe getrokken. Na wat doorbladeren werd ik meteen enthousiast en heb het aangeschaft.

De verrassing van dit boekje voor mij is, de overzichtelijke weergave over veel facetten van het houden van bijen. Dit wordt gedaan middels een begrijpelijke, beknopte tekst ondersteund met heel veel mooie en illustratieve foto’s. Een aantal belangrijke praktijkonderdelen worden door middel van foto’s duidelijk uitgelegd. Heel fraai is bijvoorbeeld de uitleg van het aansteken van de beroker…..een belangrijke actie die in de praktijk niet altijd wil vlotten. Ook de bijbehorende tips zijn handig en waardevol.

Dit alles maakt het boekje inspirerend voor mensen die geïnteresseerd zijn in bijen of, nog een stap verder, die imker willen worden en van plan zijn een basiscursus Bijenhouden te gaan volgen.

Elbert Hoogendoorn (in memoriam)

 In 2014 startte ik met de bijencursus voor imker. Naarmate de cursus vorderde, werd het steeds ingewikkelder. Ik vroeg me af of ik tijd en zin had dit te leren en dan zelfstandig te kunnen toepassen. We hadden een goede kopie van een oud leerboek, maar wat ik miste waren plaatjes in kleur en foto’s. Toen ontdekte ik het boek Bijenhouden voor iedereen. Dit boek zorgt ervoor dat mijn kennis weer geactiveerd wordt en ik weer weet wat te doen. Met schitterende foto ’s waarmee ik duidelijk aan anderen kan uitleggen waarom bijen zo fascinerend zijn. Dit boek is vooral voor beginnende imkers of mensen die echt geïnteresseerd zijn in bijen (of insecten). Ze worden erdoor gegrepen vanwege de heldere uitleg en de duidelijk illustraties. 


Pas maar op dat het boek niet wordt ontdekt, want de imkercursussen raken overvol! 

Lianne Duiven - Imker uit Duiven

In september zal ik mijn imkeropleiding volgen, waar ik ontzettend hard naar uitkijk. Omdat ik me goed wil voorbereiden op deze opleiding en het bijenhouden me enorm boeit, kocht ik het boek Bijenhouden voor iedereen. Ik heb op dit moment dus nog geen eigen bijenvolkje, maar ik bereid mezelf en onze tuin volop voor op de komst van de bijen. Het boek was voor mij ideaal, omdat het geschreven is voor beginnende imkers. Alle termen en handelingen worden heel mooi uitgelegd, met prachtige foto’s erbij. Het leest zo vlot dat ik het las als een roman! Intussen ging ik nog eens op zoek naar bepaalde info, en las ik bepaalde hoofdstukken opnieuw, dus het boek is ook handig om snel wat op te zoeken. Ik vind het nu fijn om de activiteiten van een imker maand per maand bij te houden. Het boek is een prima basis, om je een duidelijk beeld te vormen van wat bijenhouden precies inhoudt.

Renilde Gees - Imker  uit Haaltert (België)

Ik heb het boek Bijenhouden voor iedereen gekregen van mijn vrouw omdat ik overweeg het imkeren weer op te pakken. Ik had als kind een paar jaar een volk, maar dat is inmiddels ruim 20 jaar geleden. Ik zocht een toegankelijk en enthousiasmerend boekje om mijn kennis op te frissen. Veel mensen reageren enthousiast op het voornemen weer te starten met imkeren.

Het boek Bijenhouden voor iedereen is een praktisch en enthousiasmerend boek over de bij en het imkeren. Het boek heeft een heldere opbouw en bevat prachtige foto’s. Ik heb inmiddels een lijst gemaakt met aan te schaffen materialen.

Het boek is geschreven met als doel de passie voor bijen over te dragen. Dat doel is wat mij betreft zeker geslaagd. De combinatie tussen kennisoverdracht over (het leven van) de bij en de praktijkervaring van een imker vind ik erg waardevol. 

Marnix van der Scheer - Imker uit Groningen

Hoe Bijenhouden voor iedereen tot stand kwam...

Toen ik als klein mannetje met Berend Brink uit Otterlo op pad ging om zijn bijen op de heide te verzorgen kon ik nog niet vermoeden dat zich in een bijenkast een superorganisme schuil hield,  dat ze met elkaar communiceren door middel van dans en dat ik ooit zelf deze fascinerende insecten bijen zou gaan houden. Laat staan het boek Bijenhouden voor iedereen schrijven.

Mijn interesse was echter gewekt en groeide uit tot een fascinatie voor honingbijen.

 Toen ik jaren later tijdens een vakantie met mijn gezin een imker sprak, wakkerde het vlammetje in mij weer op. Het jaar daarop startte ik met de basiscursus bijenhouden, kreeg ik mijn eerste volkje en werd imker. Dat is nu al weer meer dan 25 jaar geleden. Ik merkte dat ik helemaal opgezogen werd in de wondere wereld van de honingbij en alles wilde weten. Sinds ik imker werd heb ik enorm veel bijgeleerd.

"KENNIS + PRAKTIJK = WIJSHEID"

Met vallen en opstaan groeide mijn hobby uit tot bestuivingsimkerij met meer dan 100 bijenvolken, kweekte ik jaarlijks honderden koninginnen, werkte ik als bijenonderzoeker voor WUR en had ik bijna tien jaar de dagelijkse leiding van het Bijenhuis van de Nederlandse Bijenhouders vereniging. 

In het Bijenhuis had dagelijks contact met vele imkers, hoorde hun frustratie en zag ik vele de hoop opgeven. Ook in mijn eerste jaren als imker zag ik soms door de bomen het bos niet meer. Alle goed bedoelde maar vaak tegenstrijdig adviezen van ervaren imkers en imkerboeken ten spijt.

Nederlandstalige bijenboeken waren er wel, maar dat waren vooral vertalingen uit landen waar bijenhouden op een totaal andere manier wordt uitgeoefend, waar andere gevaren dreigen en met andere bijenrassen geïmkerd wordt. Als ik die boeken nu nog eens doorlees zie ik dat ze niet eens door een imker zijn vertaald, laat staan een imker met ervaring.

Andere boeken zijn zo uitgebreid dat je als beginnende imker al gauw het overzicht kwijtraakt en geen idee hebt wat je nu wel, of vooral niet moet doen. In veel boeken zie ik ook hoe schrijvers elkaar napraten of liever gezegd copy-pasten, maar wat ze schrijven hebben ze zelf nooit in de harde praktijk toegepast.

"Ik vraag me vaak wat er wordt geschreven, vooral door degenen die niet het voordeel van hun eigen ervaring kunnen doorgeven, maar de woorden van anderen herhalen."

Er groeide een idee om op een praktisch, voor iedereen te volgen boek te schrijven. Een boek over bijenhouden, toepasbaar voor de Nederlandse situatie. Met mijn idee stapte ik naar uitgevrij Kosmos, die het idee direct omarmde. Zo gevraagd, zo gedaan ging ik aan de slag... En zo werd een idee, werkelijkheid.

Van praktische elke stap maakte ik foto’s en schreef aanvullende teksten. 126 pagina’s en talloze foto’s later was het af. In april 2015 zag de eerste druk van mijn boek Bijenhouden voor iedereen het daglicht. Rijk geïllustreerd met mijn eigen bijenfoto’s.
Nog geen jaar later volgde de tweede druk en in 2023 is alweer de de vijfde druk verschenen. Wat begon als een idee is uitgegroeid tot een super gaaf eindresultaat waar ik  trots op ben.

Dit boek bevat werkelijk alles wat je moet weten om imker te worden, ik heb helemaal niets achter gehouden. ;-) Ik zou het leuk vinden als je het een plekje in je boekenkast wilt geven. Met mijn boek Bijenhouden voor iedereen pluk jij de vruchten van mijn jarenlange ervaring. Alles wat je uit mijn boek leert is in de praktijk getest en bewezen. Met dit boek heb je een praktisch stappenplan om met meer succes bijen te houden.Na een oriëntatie van verschillende literatuur over imkers en imker worden ben ik per toeval via Google tegen jou boek aangelopen . De titel Bijenhouden voor iedereen sprak me erg aan en besloot het boek te bestellen.


Dit boek heeft mij een helder beeld gegeven wat je als imker moet weten en wat je daarvoor nodig hebt. Het is makkelijk leesbaar , eenvoudig geschreven, iedereen kan het lezen en begrijpen wat er bedoeld wordt. Per hoofdstuk wordt er stap voor stap overzichtelijk met ondersteunend beeldmateriaal duidelijk gemaakt hoe je te werk kunt gaan.

Ik ben een beginnend imker , dit boek heeft mij een duidelijk beeld gegeven om imker te worden, dit heb ik te danken aan de nuttige informatie die ik uit dit boek heb kunnen halen en bovendien erg leerzaam. Ik zou iedere beginnende imker adviseren dit boek aan te schaffen omdat dit boek je heldere informatie geeft en je kunt het als naslagwerk gebruiken. Dit boek geeft mij heel veel zelfvertrouwen om imkeren, ik heb nu pensioen en wil als imker mijn vrije tijd besteden, een andere hobby van mij is reizen.


Ik had heel veel informatie van alle kanten gekregen soms zag ik door de bomen het bos niet meer, maar nadat ik het boek, Bijen houden voor iedereen, in handen kreeg veranderde mijn beeld van imker zijn. Dit boek bereid je goed voor geeft je zelfvertrouwen de informatie is stap voor stap in woord en beeld om een goede imker te worden . Bijen houden heeft mij altijd geïnspireerd en nu kan ik goed me tijd besteden met deze hobby.

Het boek is overzichtelijk, geeft per onderdeel nuttige informatie en is leerzaam. Hoe begin je en hoe bouw je verder op.

In Bijenhouden voor iedereen kan je alle informatie vinden als beginnende imker. Het is een onmisbare naslagwerk. Ik zou dit boek aan alle beginnende imkers adviseren.

Wat ik nog leuk vind om te vertellen is dat ik als beginnende imker bij verschillende imkers in het Noorden van het land op bezoek ben geweest. Ik vind het zelf erg belangrijk om te zien hoe een imker het allemaal in de praktijk doet. 

Katie Doelare - imker uit Groningen

Ben je klaar voor het nieuwste Nederlandse praktijkboek?

Bomvol goede praktijkvoorbeelden en duidelijke foto`s. Voor iedereen die meer plezier uit zijn hobby wil halen.

Vroeger hield mijn vader ook bijen, ik ben zelf twee jaar geleden begonnen.

Ik las toevallig een stukje op internet en dat sprak me wel aan en heb je boek Bijenhouden voor iedereen besteld.

Ik heb meer bijenboeken, stuk voor stuk prima boeken, maar de meeste gaan ervan uit dat je al een eeuw aan het imkeren bent dan moet je nog opletten met een buitenlandse schrijvers omdat imkers uit de b.v tropen geen winters hebben zoals wij en noordelijke imkers waarschijnlijk eerder beginnen met winter klaar maken etc.

Mijn ervaring met je boek is positief, het is begrijpelijk geschreven zonder alle andere mogelijkheden te noemen wat het zeker voor beginnelingen onduidelijk maakt.

Ik begrijp nu veel dingen beter.

Ben veel dingen tegen gekomen die mij niet opgevallen waren in de andere boeken omdat daar voor mij veel te veel informatie in staat

In het kort: Wat kleuren en compositie betreft uitstekend en degelijk gebonden, gelukkig geen diepgaand gezwam want ik ben er wel achter dat elke imker het toch anders doet.

Hier word je op een prettige manier de elementaire beginselen van het imkeren bij gebracht en zodoende heb ik ook een kennis geattendeerd op dit boek.

Freek Nijenhuis - Imker uit Hoogkarspel