Bijenhouden voor iedereen | Jeroen Vorstman
boek Bijenhouden voor iedereen

Bijenhouden voor iedereen

"Prachtig, leerzaam en duidelijk voor zowel de beginner als de ervaren imker. Ook niet imkers zullen dit boek ongetwijfeld weten te waarderen. Een "must-have" voor iedere imker."

Don Kuizenga

 • Wil je ook bijen houden, maar lijkt het je te moeilijk of ingewikkeld?

  Hoi, ik ben Jeroen Vorstman.

  Sinds 1996 houd ik bijen, werkte als bijenonderzoeker en bijna 10 jaar stond ik klaar voor imkers van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

  Ik ontdekte door de vele vragen die ik kreeg van beginnende imkers, dat zij afgeschrikt werden door ingewikkelde methoden en tegenstrijdige adviezen. Ook in mijn eerste jaren als imker zag ik soms door de bomen het bos niet meer.

  Hierdoor kwam ik op het idee om het boek Bijenhouden voor iedereen te schrijven.

  In mijn boek vind je geen eindeloze opsomming van bedrijfsmethoden die je als beginnend imker doen duizelen, maar wel alle aspecten die je als imker moet weten om je bijenvolken gezond te houden. Kortom Bijenhouden voor iedereen is een boek vol praktische tips om je op weg te helpen imker te worden.


  handtekening Jeroen Vorstman

  jeroen vorstman auteur bijenhouden voor iedereen
  renda de monye review bijenhouden voor iedereen

  Ik heb je hele boek gelezen! Ik vond het een heel fijn, zeer leesbaar boek en zou het iedere beginner aanraden! Ben nu 1 jaar bezig met bijenhouden en kan nog veel leren. Tijdens de cursus vorig jaar je boek al aangeschaft als tegenhanger voor het cursusboek. Overzichtelijk en in begrijpbare taal. 

  Renda de Monyé - beginnend imker

  Aanbevelingen voor het boek Bijenhouden voor iedereen

  Heb vanmorgen je boek in een adem uitgelezen. Ik imker al vanaf mijn twaalfde , gediplomeerd en wel met als leerboek het toenmalige standaardwerk  'Bijenhouden met succes' door van Gool. Jouw boek is wat dat betreft een verademing: niet te technisch, mooi en duidelijk geïllustreerd, toegankelijk voor iedereen en aanstekelijk voor wie bijenhouden overweegt en handig als je zoals ik, je bijenkennis wat wil opfrissen. Alle lof!

   

  Groeten vanuit de zonnige Pyreneeën.

  leon van tongeren review bijenhouden voor iedereen

  Leon van Tongeren - imker uit Frankrijk

  Ik heb je werk in 1 adem uitgelezen, ik moet zeggen, het is een overzichtelijke en prachtige handleiding geworden. Het is pas mijn eerste echte jaar als imker en ik maak dan ook gebruik van alles wat ik aan informatie vind. Er gaat een hele wereld voor me open en ik moet het toegeven: ook ik ben van het bijenvirus gebeten. Voorlopig gaat alles nog met vallen en opstaan maar een mens leert van zijn fouten. Ik hoop dat ik mijn volken met manieren de winter in krijg en dat ze in de lente weer op post zullen zijn maar dit is natuurlijk geen garantie.

  ria delbeecke review bijenhouden voor iedereen
  Ria Delbeecke - imker uit België
  linda wassink review bijenhouden voor iedereen

  Het boek is bijna uit. Ik ben geen imker, maar ben mij aan het oriënteren of ik het wil en of het past in mijn al drukke agenda. Ik heb het boek gekocht om basiskennis te krijgen over het leven van bijen en het houden ervan. Ik heb specifiek dit boek gekocht omdat je mij erop wees toevallig op het moment dat ik op zoek was. Ik was eigenlijk op zoek naar een ander bijenboek, maar dat werd niet meer uitgegeven. Je boek heb ik met plezier en fascinatie gelezen. Vooral het deel waar het over de levenscyclus van de bijen gaat. Wat een bijzonder organisme is zo'n volk!

  Ik ben nog niet begonnen met het echte werk, dat zal hopelijk na de winter zijn, als ik met iemand mee kan kijken. Ik wil niet zomaar een volk krijgen en er dan achter komen dat het me niet lukt.

  Het boek zou ik vooral voor beginners aanbevelen. Het legt heel duidelijk uit wat er allemaal bij komt kijken, je kunt het als beginner echt als handboek gebruiken.

  Het boek is heel mooi vormgegeven en dat verhoogt voor mij zeker het leesplezier. De schematische weergave van zaken met afbeeldingen is heel prettig en maakt nazoeken makkelijk. Ik ga het zeker nog een keer doorlezen.

  Linda Wassink - Zeist

  Ik heb de cursus bijenhouden van jou gehad en heb al veel van jou geleerd. Je boek is eenvoudig en zeer duidelijk in uitleg met veel nieuwe dingen waar ik weer mee verder kon. Ik raad je boek aan voor iedere beginnend imker of bijenhouder. Je boek heeft veel mooie en duidelijke foto's. Succes en tot ziens.
  otto zwartbol review bijenhouden voor iedereen

  Otto Zwartbol - imker uit Ottoland

  Ik ben erg blij met de aanschaf van je boek Bijenhouden voor iedereen! Ik heb het aangeschaft om meer inzicht te krijgen in het bijenvolk, en had daar verder niet veel twijfels bij, behalve of ik er veel aan zou hebben. Toen ik het beeldmateriaal en de uitleg las, was het een herkenning voor mij van de theorie en de praktijklessen die ik afgelopen jaar heb gevolgd.

  Het mooie beeldmateriaal is sterk en verduidelijkend.

  Iets minder vind ik tekstblokken in oranje kleur geplaatst waardoor moeilijker te lezen. Het komende voorjaar zal ik het zeker naslaan bij het imkeren. Het boek heb ik aanbevolen in de groeps-app van beginnende imkers.

  adriana van rooijen review bijenhouden voor iedereen

  Adriana van Rooijen - imker uit Arnhem

  jacques caemaert review bijenhouden voor iedereen

  Ik vind je boek Bijenhouden voor iedereen prachtig zowel van vormgeving als van inhoud. Ik houd al bijen van in 1978 dus 39 jaar in navolging van mijn grootvader die eeuwenlang bijen hield ;-) Toch vind ik jouw boek schitterend en ook voor de ervaren imker bruikbaar. 

  Jacques Caemaert - Imker uit Zwijnaarde , België

  boek bijenhouden voor iedereen

  Bijenhouden voor iedereen

  "Echt een geweldig boek, zonder dit boek was het mij nooit gelukt."

  Jan van der Steen

 • Ik vind het een prachtig boek met mooie verhelderende foto's

  Het boek heb ik aangeschaft voor de vereniging om het te gebruiken bij de oriëntatiecursus van de vereniging.

  De preview ga ik gebruiken voor deze cursus om gedeelte daaruit te bespreken.

  Henk Cornelissen review bijenhouden voor iedereen

  Henk Cornelissen - imker uit Alphen

  In je boek staan prachtige foto's en voor een beginnend en enkele jaren gevorderd imker is het een mooi boek. Ik denk dat zij er wel wijzer van worden. Het boek doet mij erg denken aan het grote bijenboek van Groeneveld. Toen ik met bijen begon,1960, heb ik daar veel van opgestoken. Jeroen ik wens je veel succes met je boek.

   dirk swaager review bijenhouden voor iedereen

  Dirk Swaager - imker uit Den Helder