Warré bijenkast: dé bijenkast voor natuurlijk bijenhouden?
28 december 2016 

Warré bijenkast: dé bijenkast voor natuurlijk bijenhouden?

De Warré bijenkast heb ik altijd met argwaan bekeken tijdens mijn zoektocht naar de beste bijenkast. Tenminste tot vandaag. Vandaag heb ik mij verdiept in de ontwerper van deze bijenkast, Émile Warré. Ik ontdekte meer overeenkomsten tussen Warré en mij. Wie was hij en is de Warré bijenkast misschien toch dé kast die ik zoek voor mijn bijen?

Bijenhouden voor iedereen

Toen ik in 2014 mijn boek Bijenhouden voor iedereen schreef wist ik niet dat er al een boek was met dezelfde titel. In 1923 publiceerde Émile Warré de vijfde editie van zijn boek L’Apiculture Pour Tous (Bijenhouden voor iedereen). Wanneer hij de eerste editie heeft geschreven is niet bekend.

Frans is niet mijn sterkste taal, maar gelukkig vond ik de Engelse vertaling van Warrés L’Apiculture Pour Tous. Zijn boek met 158 pagina’s heb ik in een adem uitgelezen. Bijzonder boeiend om te lezen was dat Warré zich hetzelfde afvroeg als ik nu: wat is de beste bijenkast voor honingbijen die ook economisch en praktisch is voor imkers?

In 2019 is de Nederlandstalige versie van Warrés boek uitgekomen en is nu te koop bij bol.com. Klik hier om de Nederlandse vertaling Bol.com te bekijken >>

Experimenteren met bijenkasten

Ik heb verschillende typen bijenkasten in de praktijk gebruikt. Van Dadantkasten, spaarkasten, Segeberger kunststof kasten en toplattenkasten (top bar hives) tot Uddelerkorven. Ondanks dat ik met meer dan honderd bijenkasten heb gewerkt van verschillende typen heb ik dé bijenkast nog niet gevonden. Een bijenkast waar ik echt blij van wordt. Bijenhouden met Uddelerkorven komt wel heel dicht in de buurt. Bijenhouden in een Uddelerkorf is echt fantastisch en natuurbouw in een korf maakt me echt gelukkig. Helaas heeft een korf een onoverkomelijk bezwaar. Het volume van een korf is te klein voor een gemiddeld bijenvolk.

natuurbouw-uddelerbijenkorf

Natuurbouw in een Uddelerkorf maakt mij echt gelukkig.

Nadelen van verschillende bijenkasten :

  • Dadantkast: veel te groot, zwaar en onhandelbaar bij transport.
  • Toplattenkast: zeer slechte warmtehuishouding, onhandelbaar bij transport.
  • Uddelerkorf: bijna perfect! Maar het korfje is te klein en niet maatvast.
  • Spaarkast: komt in de buurt, maar complex.

Ik wil bijenhouden graag eenvoudig houden

Dat ik een spaarkast (maar ook andere moderne kasten) complex vind vraagt misschien om enige uitleg. Hoe eenvoudig ik het ook hou, er zijn toch veel materialen  nodig om een spaarkast optimaal te gebruiken. Dat wil ik graag veranderen. Ik wil mijn tijd vooral besteden aan het bijenvolk observeren en bijen fotograferen! Ook wil ik dat mijn bijenvolken zich zo natuurlijk mogelijk kunnen ontwikkelen.

Mijn zoektocht naar de beste bijenkast

Tijdens mijn zoektocht naar de beste bijenkast vond ik op internet voor- en tegenstanders van de Warré bijenkast. Als onderzoekende imker neem ik niet gauw iets voor waar aan. Ik wil het vooral zelf uitproberen. Voorstanders van de Warré bijenkast zijn vooral imkers die natuurlijk bijenhouden. Als natuurliefhebber voel ik mij daartoe ook aangetrokken. Maar Warré ontwikkelde zijn bijenkast niet vanuit het oogpunt van natuurlijk bijenhouden.

Zoektocht van Warré naar de beste bijenkast

Warré zag het aantal imkers teruglopen en wilde een eenvoudige (goedkope) en praktische bijenkast ontwerpen. Een bijenkast die je zelf kan maken en waarin iedereen bijen kan houden. In zijn boek vergelijkt Warré de gebruikelijke bijenkasten uit zijn tijd. Om goed te kunnen vergelijken experimenteerde hij met maar liefst 350 bijenkasten! Op basis van dit experiment en zijn jarenlange imkerervaring ontwierp hij een nieuwe kast: de Warré bijenkast.

warré-bijenkast-mandy-fritzsche

Opbouw van een Warré bijenkast.

Natuurlijke nestholtes van honingbijen

Als je je verdiept in de voorwaarden die honingbijen stellen aan hun natuurlijke nestholte dan kom je al snel uit bij Thomas Seeley. Seeley publiceerde in 1976 zijn onderzoek naar natuurlijke nestholtes waarin verwilderde bijenvolken leefden. Van nature leven bijenvolken in boomholtes tussen de 30 en 60 liter inhoud. Bij voorkeur met een kleine vliegopening (10-20 cm²).

In natuurlijke boomholtes geven bijen de voorkeur aan een relatief kleine vliegopening. Bij mijn bijenkasten houd ik de vliegopeningen in de zomer en winter daarom ook klein!

Is de Warré bijenkast de meest natuurlijke bijenkast?

De Warré bijenkast komt wel heel dicht in de buurt van een natuurlijke nestholte! Twee kamers hebben samen een inhoud van bijna 40 liter. Extra kamers plaats je als er meer ruimte nodig is voor honingopslag. De vorm van een Warré bijenkast met twee of meer kamers komt dicht in de buurt van de cilindrische vorm van een natuurlijke nestholte. Een Warré bijenkast heeft een kleine vliegopening van 1,5 x 12 cm (=18 cm²). Ook dat komt overeen met het resultaat uit het onderzoek van Seeley.

Is de toplattenkast geen alternatief als natuurlijke bijenkast?

Natuurlijke bijennesten in boomholtes zijn verticaal georiënteerd: hoger dan breed. Door deze vorm is er een betere warmtehuishouding dan bij een horizontale oriëntatie. De toplattenkast is veel breder dan hoog. De warmtehuishouding in een toplattenkast is daarom slecht. Op het Afrikaanse continent waar de toplattenkast is ontwikkeld is dat misschien geen probleem. Maar voor Nederland en België is een toplattenkast daarom totaal ongeschikt.

Voordelen van de Warré bijenkast

Omdat ik nog geen praktische ervaring heb met Warré bijenkasten, heb ik de theoretische voordelen die ik kan bedenken op een rijtje gezet:

  • De vorm benaderd een natuurlijke boomholte.
  • Kleine vliegopening komt overeen met die van een natuurlijke nestholte.
  • Compact en daardoor beter te hanteren dan bijvoorbeeld een spaarkast.
  • Kleine kamers zijn lichter en sparen je rug als je ze moet tillen.
  • Geen raampjes nodig (minder werk, minder kosten).
  • Geen kunstraat nodig (minder werk, minder kosten, geen verontreinigde of vervalste bijenwas en je kan zuivere bijenwas oogsten).
  • Geen moerrooster nodig (minder kosten).
  • Goede warmtehuishouding (minder honing nodig voor overwintering, minder bijvoeren).

Deze opsomming maakt mij erg enthousiast over de Warré bijenkast. Maar om een goede conclusie te kunnen trekken zal ik deze voordelen eerst in de praktijk testen. Voor een goede vergelijking is een minimum aantal volken nodig. Elk bijenvolk is anders en er kan natuurlijk wat mis gaan met een bijenvolk. Daarom start ik in 2017 met tien Warré bijenkasten. Zo kan ik deze bijenkasten goed vergelijken met de spaarkasten die ik nu heb.

Geheel vernieuwde herdruk?

Mijn boek Bijenhouden voor iedereen is in 2015 door Kosmos uitgegeven en in 2019 is de derde druk uitgekomen. Maar misschien moet ik na mijn ervaring met bijenhouden in Warré bijenkasten de volgende druk wel geheel herschrijven . 😉

Ik geef je twee boekentips als je meer weten voor bijenhouden in de Warré bijenkast:

  1. Natural Beekeeping with the Warre Hive >>
  2. Beekeeping For All *** nu ook in met Nederlands *** >>

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 28 Dec 2016

Ik heb enorm veel zin om volgend jaar de Warré bijenkast in de praktijk te gebruiken. Door het bijenjaar heen zal ik mijn ervaring met de Warré bijenkasten met jullie delen.

Nathan roos
Door

Nathan roos

op 14 Jul 2019

Het is misschien interessant voor je lezers om te te horen dat apiculture pour tous vertaald is naar Nederlands

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 15 Jul 2019

Hoi Nathan, bedankt voor je berichtje! een links naar de Nederlandse vertaling heb ik in het artikel gezet.

Nelie Slob
Door

Nelie Slob

op 30 Dec 2016

Ik vind het leuk om ook de warré kast te testen en met jouw bevindingen te vergelijken

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 30 Dec 2016

Hoi Nelie, Super dat je mee wilt doen! Erg leuk om straks onze ervaringen met de Warré bijenkast te delen en te vergelijken.

Nelie Slob
Door

Nelie Slob

op 03 Jan 2017

Dank je wel Jeroen. Ik ga er naar kijken

Carsten
Door

Carsten

op 07 Jan 2017

Dag Jeroen, ik heb u toevallig via Facebook gevonden. Sinds 3 jaaren imkeren mijn vrouw en ik met Warre kasten. Bekijk ook de pagia van onze imker-oom Luc http://hapicultuur.be

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Jan 2017

Hoi Carsten, mooi initiatief!

ing. Jeroen Vorstman
Erik Schroën
Door

Erik Schroën

op 11 Feb 2017

Hallo jeroen, Begrijp je uitleg van de warre kast en ben zeer benieuwd naar de ervaringen. Een ervaren imker heeft een warre kast ooit een "nightmarish" combinatie van de nadelen van spaarkast en TBH genoemd. Bij de (theoretische) voordelen die je noemt zie ik ook logische nadelen. Geen koninginnen rooster, hoe dan zwermen voorkomen. Geen ramen, ok. Maar hoe reis je met warre ivm de schokken tijdens transport. Ken je de BeePlus kast. Ik heb ook lang gezocht naar de beste kast (en ben zelf ontwerper). De BeePlus is een hele goede kast met de meeste nadelen van de spaarkast opgelost.

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 13 Feb 2017

Hoi Erik, reizen met een Warrékast zie ik niet als een probleem. Met mijn Udddelkorven reis ik ook elk jaar naar de heide. Net als de korven hebben Warre bijenkasten vaste raatbouw. Bij mijn Uddelerkorven gebruik ik géén moerrooster, toch kan ik zonder problemen mooie (heideraat-)honing uit deze korfjes oogsten. Zwermen zie ik ook niet als een groot probleem. Warré beschrijft meerdere manieren om een kunstzwerm te maken voor de zijn bijenkast. Ook kan ik de volken in de kasten hetzelfde behandelen als mijn korven om te voorkomen dat ik een mooie voorzwerm kwijtraak.

Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 25 Mar 2017

Hallo Jeroen, Als startende imker, ik heb nog helemaal niks, ben ik enthousiast geworden over tests van de Warre kast. Samen met jou enthousiaste omschrijving heb ik besloten om daarmee te starten. Volgens mij heeft de kast veel meer voordelen dan nadelen. En bijen zijn puur natuur, die wil ik zo natuurlijk mogelijk huisvesten.

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 26 Mar 2017

Hoi Jan, leuk dat je voor de Warré bijenkast hebt gekozen!

Arnoud
Door

Arnoud

op 06 Apr 2017

Interessante Jeroen. Als aankomend imker overweeg ik om een warre bijenkast aan te schaffen en te plaatsen in een natuurtuin. Waar kan ik deze het beste kopen?

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 07 Apr 2017

Hoi Arnoud, leuk om te horen dat je imker wordt! Bij de webwinkel Imkerwinkel.nl verkopen we een mooie https://www.imkerwinkel.nl/warre-bijenkast" rel="nofollow">Warré bijenkast.

Arnoud
Door

Arnoud

op 13 Apr 2017

Dank Jeroen.2 vragen: 1. Kan je in een spaarkast ook natuurlijk imketen met toplatten? 2. Waar kunnenwij je volgen met je Warre kastervaringen? Gr.

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 13 Apr 2017

Hoi Arnoud, bedankt voor je reactie! Ook in een spaarkast kan je natuurlijk imkeren met alleen toplatten, maar je mist het voordeel de betere warmte huishouding van een Warré bijenkast. In onze spaarkasten gebruiken we wel raampjes, maar geen kunstraat. Op mijn blog zal ik door het jaar heen mijn ervaringen met de Warré bijenkast delen. Als je je hebt ingeschreven voor imkertips (Dat kan gratis, via de website) krijg je regelmatig een berichtje als ik iets gepost heb en blijf je automatisch op de hoogte. Groetjes, Jeroen

Arnoud
Door

Arnoud

op 21 Apr 2017

Dank Jeroen, zal mij aanmelden voor je nieuwsbrief

Twan Stemkens
Door

Twan Stemkens

op 14 Apr 2017

Ik herken je zoektocht naar de ideale bijenkast. Als beginnend imker (dit wordt mijn 3e jaar) probeer ik steeds meer te begrijpen van de bijen. De Warré-kast blijft bij mij uiteindelijk ook over. Zeker gelet op de theorie dat de verdwijnziekte gerelateerd zou kunnen zijn aan de slechtere warmtehuishouding. En dat mede daardoor virussen en bacteriën meer vat hebben op de gezondheid van bijen. Echter ik zie nu ook Warrékasten met een varroarooster. En daar zit nu juist een punt wat ik niet begrijp: Als je gaat imkeren volgens deze methode en dus enkel aan de onderkant een kamer plaatst, en aan de bovenkant eventueel een volle kamer wegneemt, hoe zit dat dan met de varroabehandeling? Mierenzuur of oxaalzuur verdampen gaat dan toch niet? Sporen komen dan toch in de honing?

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 19 Apr 2017

Hoi Twan, varroabestrijdingsmiddelen gebruik je altijd na de honingoogst. Hierdoor voorkom je dat residuen in de consumtie honing terecht komen. Mierenzuur en oxaalzuur zijn niet toegelaten in Nederland en ik raad het af vanwege de risico's voor je gezondheid en die van je bijen. In de derde herdruk van mijn boek Bijenhouden voor iedereen zal ik dat ook aanpassen! De in Nederland toegelaten varroabestrijdingsmiddelen: Thymovar, Apiguard en Oxuvar werken effectief, zijn veilig en zijn zonder problemen ook in een Warré bijenkast toe te passen.

Jordy Skoropinski
Door

Jordy Skoropinski

op 22 Apr 2017

Dag Jeroen, Het is me niet helemaal duidelijk hoe bv. veilig Thymovar toe te passen in een Warré bijenkast. De behandelde broedbak zal het jaar nadien immers toch ook (hopelijk) naar boven kunnen verhuizen en als honingkamer gaan fungeren? Waarin maw ook residuen van het product aanwezig zullen zijn? Verbeter me als ik het mis zie! Alvast bedankt en bij deze ook proficiat met je boek. Gisteren nog werd deze publicatie in België geprezen door onze lesgevers in de imkerij! Mag ook wel eens gezegd worden geloof ik :)

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 22 Apr 2017

Hoi Jordy, leuk om te horen dat mijn boek in België wordt geprezen! Wat Thymovar betreft: ramen van bijenvolken die in het voorgaande jaar zijn behandeld met Thymovar mag je inderdaad niet slingeren! Wil je toch honing oogsten kan dat alleen door er in het voorjaar nieuwe kamers op te zetten. Dit is niet zoals Warré adviseerde, maar in de tijd dat de Warré bijenkast is ontwikkeld hadden ze nog geen last van varroamijten.

Gijsbert Rering
Door

Gijsbert Rering

op 16 May 2017

Drie jaar geleden ben ik aangestoken door de bijen. Aan het einde van mijn eerste seizoen, ik gebruikte toen Dadant kasten, werd mij verteld dat ik de Varroamijt moest gaan bestrijden langs chemische weg. Omdat anders de bijen vrijwel zeker zouden sterven. Slik. Verbijstering. Ik heb op dat moment besloten dat ik bijen ging houden zonder chemische bestrijding of anders helemaal niet. Ik ben gaan nadenken, en vroeg me af hoe het dan kan dat er hier in Normandie toch her en der vrije volken leven, onder een rieten dak of in een holte in een oude muur, soms al wel tien jaar lang, blijkbaar in goede gezondheid, zonder dat iemand ze ooit komt 'behandelen'. Misschien moet ik dan dus een situatie scheppen die zoveel mogelijk natuurlijk is. En zo kwam ik, na wat rondkijken op internet, bij de Ruche Populaire, ofwel de Warré-kast uit. Ik heb op dit moment twee volken, die nu hun derde seizoen ingaan zonder behandeld te zijn tegen Varroa of andere ziekten en plagen. Varroa is er wel, maar blijft kennelijk binnen de perken. Heb ik gewoon geluk? Misschien, maar dan ben ik niet de enige. Steeds meer mensen gebruiken deze methode, juist omdat men onderkent dat behandelen een doodlopende weg is. Op de lange termijn kweek je sterkere, resistentere mijten en zwakkere, minder zelfredzame bijen. Precies het tegendeel van wat je wilt. Anyway, dat miste ik in het rijtje voordelen: Bijen in een Warré kast schijnen de Varroamijt beter in bedwang te kunnen houden.

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 16 May 2017

Hoi Gijsbert, bedankt voor je reactie! Goed om te horen dat er in je omgeving wilde volken zijn die varroaresistent of varroatolerant zijn! Er zijn steeds meer geluiden van zelfredzame bijenvolken die zonder varroabestrijding kunnen overleven. Een bijzonder hoopvolle ontwikkeling. Leuk dat je met Warré bijenkasten gestart bent. Afgelopen weekend heb ik mijn eerste Warré bijenkast bevolkt met een zwerm.

Paul
Door

Paul

op 17 Jul 2017

Ik heb 15 dagen geleden en zwerm geschept en in mijn eigen gemaakte Warre kast gedaan. Er wordt veel raat gebouwd, 7 raampjes vol, maar nog steeds geen eitjes/broed. Is dat normaal ? In een Simplex kast is mijn ervaring dat dat na 4-5 dagen er eitjes zijn.

Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 07 Oct 2017

Weet je zeker dat je ook een koningin hebt geschept?

Erik
Door

Erik

op 04 Aug 2017

Dag Jeroen, Heb jij ervaring met het gebruik van Thymovar bij de Warré bijenkast en de Einraumbeute? In de gebruiksaanwijzing staat alleen hoe je dit moet gebruiken bij spaarkasten. Ik zie niet hoe je moet doseren en waar het spul te plaatsen. Op de latten lukt niet omdat daar de wasdoek zit. Bedankt.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 04 Aug 2017

Hoi Erik, ik heb er nog geen ervaring mee. Dit is voor mij het eerste seizoen dat ik Warré bijenkasten heb. Een broedkamer van een spaarkast heeft een inhoud van ruim 32 liter, een broedkamer van een Warré bijenkast is ongeveer 18 liter. Als je een Warré bijenkast op twee broedkamers wil behandelen (+- 36 liter) adviseer ik daarom dezelfde dosering als een spaarkast met een broedkamer. Je geeft in dat geval 1 plaatje Thymovar per keer. Knip het plaatje in tweeën en leg de stukjes aan de rand van het broednest. Leg de plaatjes diagonaal tegenover elkaar, direct op de toplatten en onder het doek. Na drie weken herhaal je dit. Succes!

Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 23 Oct 2017

Hallo Erik, Het principe van de Warré kast berust op zo natuurlijk mogelijk bijen houden. In de natuur wordt geen gebruik gemaakt van Tymovar of dergelijke producten. Als je de bijen minimaal één keer natuurlijk laat zwermen, zul je in het nieuwe volk nagenoeg tot geen (!) Varroa tegenkomen. Blijkbaar blijft dat vooral achter in het "oude" volk.

Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 07 Oct 2017

Hallo Jeroen, Nu het herfst wordt, en mijn bijen blijkbaar niet genoeg honing hebben kunnen verzamelen in de Warré kast (of het is door de darren opgegeten), kom ik op het punt van voeren. Ik heb ze inmiddels al wel wat potten honing gegeven (!), maar doe ik daar goed aan? Bij mijn imkerclub vinden ze me maar een rare snuiter, veel te duur die honing... Ik zou suikerwater moeten geven.. Maar dat is toch niet natuurlijk, zoals ik het wil doen? Wat raadt jij aan? En in welke verhoudingen moet ik voer/honing/suikerwater geven? Ik heb wel een voerbak die op de Warré kast past, en ook een bak die ik naast de raten (of eronder in de onderste ruimte) kan plaatsen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 07 Oct 2017

Hoi Jan, bedankt voor je reactie. Als je honing hebt van je eigen bijen heeft dat de voorkeur. Voer NOOIT met buitenlandse honing! Je loopt dan het risico dat je bijenvolken een Amerikaans vuilbroed besmetting oplopen. Als ik honing voer, los ik 2 delen honing op in 1 deel water. Heb je geen honing dan kan je ze voeren met invertsuiker of je kan zelf suikerwater maken met kristalsuiker. De verhouding is niet zo belangrijk, maar 2 delen suiker op 1 deel water is goed. Laat ze in ieder geval niet verhongeren. Succes!

Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 08 Oct 2017

Ken je de site http://www.imkervlaamseardennen.be/index.php/blog-2 Daarin staan in de rechter menubalk mooie weetjes over de Warré kast, en het waarom uitgelegd dat veel meer mensen op de natuurlijke manier zouden moeten imkeren. Je manier om honingwater te maken werkt prima. Helaas heeft mijn volk te weinig voorraad kunnen aanleggen, dus ben ik genoodzaakt om honing via mijn imkervrienden aan te schaffen. Maar de voerbak die bij de Warré kast past werkt heel goed voor de bijen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 08 Oct 2017

Hoi Jan, bedankt voor de link. Ik kende deze website nog niet, maar ga ik zeker volgen. Succes met inwinteren van het volk in de Warré bijenkast!

Rogiers
Door

Rogiers

op 11 Oct 2017

Kan je bijen houden zonder lessen te volgen. Mvg familie Rogiers-Laureys

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 01 Feb 2018

Hoi Jimmy, Wil je beginnen als imker volg dan onze https://bijenclub.com/workshop-starten-met-bijen/" rel="noopener" target="_blank">Workshop Starten met Bijen. Na deze praktijkdag ben je startklaar om zelf aan de slag te gaan met een bijenvolk. PS Als je lid bent van de Bijenclub krijg je niet alleen flinke korting op al onze praktijkdagen, maar ook toegang tot onze online imkercursus en het imkerforum. https://bijenclub.com/lidmaatschap/" rel="noopener" target="_blank">Klik hier voor alle voordelen van het lidmaatschap van de Bijenclub. >>

Aaldrik de Brock
Door

Aaldrik de Brock

op 31 Jan 2018

Ik ben beginnend imker en ben zeer geïnteresseerd in de Warré bijenkast. Ik woon in de omgeving van Haaksbergen. Graag zou ik in contact komen met andere Imkers bij mij in de buurt die ook (willen) imkeren met de Warré kast. Groet Aaldrik

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 01 Feb 2018

Hoi Aaldrik, Bedankt voor je reactie en leuk dat je interesse hebt in de Warré bijenkast. Helaas ken ik niemand in de omgeving van Haaksbergen die Warré kasten heeft. In Nederland is nog maar weinig ervaring met bijen houden in Warré kasten. Vorig jaar ben ik zelf begonnen met een paar volken in Warré kasten. Om meer praktijkervaring op te doen ga ik dit jaar het aantal kasten uitbreiden. Om je op weg te helpen deel ik mijn ervaringen op de Bijenclub. TIP: Twee boeken die mij veel geholpen hebben en die ik aanraad zijn: - https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=41601&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fnatural-beekeeping-with-the-warre-hive%2F9200000024244806%2F%3FsuggestionType%3Dtypedsearch&name=warre-hive" target="_blank" rel="noopener nofollow">Natural Beekeeping with the Warré Hive - https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=41601&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fbeekeeping-for-all%2F9200000001307785%2F%3FsuggestionType%3Dbrowse&name=beekeeping-for-all" target="_blank" rel="noopener nofollow">Beekeeping For All

Mijrie Huiskamp
Door

Mijrie Huiskamp

op 01 Mar 2018

hallo Jeroen, weet je of er iemand in Apeldoorn/omgeving gestart is met een warré kast. Ik heb de warré kast, maar ik moet nog opstarten en zou graag met iemand overleggen. Groetjes Mijrie Huiskamp

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 01 Mar 2018

Hoi Mijrie, leuk dat je ook interesse hebt om bijen te houden in de Warré bijenkast. Helaas ken ik niemand in de omgeving van Apeldoorn die Warré kasten heeft. In Nederland zijn nog maar weinig imkers met Warré kasten. Vorig jaar ben ik zelf pas begonnen met Warré kasten. Om meer praktijkervaring op te doen ga ik dit jaar het aantal kasten uitbreiden naar vijf. Mijn ervaringen deel ik op de Bijenclub. Daarnaast maak ik dit jaar ook een online cursus natuurlijk bijenhouden in de Warré bijenkast. Net als onze online imkercursus met videolessen. Als tip kan ik twee boeken aanbevelen: – https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=41601&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fnatural-beekeeping-with-the-warre-hive%2F9200000024244806%2F%3FsuggestionType%3Dtypedsearch&name=warre-hive" rel="nofollow">Natural Beekeeping with the Warré Hive – https://partnerprogramma.bol.com/click/click?p=1&t=url&s=41601&f=TXL&url=https%3A%2F%2Fwww.bol.com%2Fnl%2Fp%2Fbeekeeping-for-all%2F9200000001307785%2F%3FsuggestionType%3Dbrowse&name=beekeeping-for-all" target="_blank" rel="noopener nofollow">Beekeeping For All

Henk Michorius
Door

Henk Michorius

op 04 Feb 2019

Hoy Aaldrik, wel een beetje laat met de reactie, maar ik ben ook een beginnende imker en weet nog niet veel van bijen houden, moet nog met de cursus beginnen in maart 2019. Ook ik heb belangstelling in de Warre bijenkast. Ik denk dat jij inmiddels al wel ervaring hebt met de Warre kast. Misschien kun jij mij meer vertellen over deze manier van bijen houden. Ik woon in Diepenheim

Coosje Dekkers
Door

Coosje Dekkers

op 18 Feb 2018

Beste Jeroen,Ik hoop ook dat je een boek gaat schrijven over de Warre kasten. Zelf heb ik 1 volk in een Warre kast de tweede staat klaar om gevuld te worden. Zodra mijn volk dreigt te gaan zwermen wil ik deze splitsen. Met een nieuwe (gekochte) koningin hoop ik dan een tweede gezonde en tevreden bijenvolk te kunnen houden. Waarschijnlijk zal ik hierover in de toekomst wel wat vragen voor je hebben. Gisteren zag ik mijn bijen voor het eerst af en aan vliegen met stuifmeel aan de poten. 🐝 (Zeewolde)met stuifmeel aan de poten.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 18 Feb 2018

Hoi Coosje, Bedankt voor je berichtje. Als ik meer ervaring heb met bijenhouden de Warré bijenkasten ga ik dat zeker doen. Tot die tijd deel ik mijn ervaringen graag met je. Goed om te horen dat je bijen met stuifmeel terugkomen. Dan kan je er zeker van zijn dat ze aan het broeden zijn. De afgelopen dagen hebben ze bij mij ook volop gevlogen. Ook de Warré bijenkast is goed de winter doorgekomen ondanks dat die tijdens een storm was omgewaaid. Dit jaar zal ik ook de overige Warré bijenkasten vullen met bijen en natuurlijk weer de nodige Buckfast" rel="nofollow" target="_blank">https://bijenclub.com/buckfast-koningin/">Buckfast koninginnen telen ;-)

JO
Door

JO

op 02 May 2018

Hoi Allen; ik werk al bijna 10 jaar met warre kasten en blijf enthousiast over deze manier van werken gemiddeld met 6 kasten, http://loubin.be/?page_id=37

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 04 May 2018

Beste Jo, bedankt voor je reactie. Mooi website ook over natuurlijk bijenhouden en de Warré bijenkast!

Manon
Door

Manon

op 01 Jun 2018

Hallo Jeroen, Al startend imker zit ik ook te denken aan een Warre kast. Ik heb nog wel wat twijfels mede door reacties van anderen. Klopt het dat oogsten van de honing lastiger is met een Warre kast? Hoe doe jij dat? Kun je ook (halve) raampjes (zonder kunstraat) inhangen?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 01 Jun 2018

Beste Manon, bedankt voor je reactie. Als je wil beginnen met bijenhouden raad ik je aan eerste een paar jaar ervaring op te doen met een spaarkast. Omdat een spaarkast uitneembare ramen heeft kan je ook af en toe een kijkje in de kast nemen om te zien hoe het ervoor staat. Bij een Warré bijenkast kan je een bijenvolk alleen vanaf de buitenkant observeren. Daardoor kan je belangrijke signalen missen. Een Warré bijenkast kent geen aparte honingkamers en je gebruikt geen moerrooster. De honing wordt daardoor opgeslagen in raten die bebroed zijn geweest. Deze raten zijn sterk genoeg om te slingeren. Een andere manier is de honingraten te persen. De raten kan je dan niet meer hergebruiken, maar je kan ze omsmelten en zo zuivere bijenwas winnen.

Harry
Door

Harry

op 05 Jun 2018

Stel ik koop een warre bijen kast startpakket. Hoe kom ik dan aan een volk wat de kast gaat bewonen? Vraag 2 hoe zit het met zwermen . Tig jaar geleden heb ik ook bijen gehad (5 spaarkasten) luisteren naar Piepers en kwakers... hoe is dat in een warre kast ? Met vr groet Harry

Fred
Door

Fred

op 03 Sep 2018

Hoi Jeroen, Als ik me niet vergis heb jij nu 2 seizoenen geïmkerd met de warrékast, en ik had eigenlijk gehoopt op een blog met je ervaringen over deze kast in vergelijking met een andere kast. Ik imker momenteel met golzkasten, maar deze zijn aan vervanging toe. Aangezien de natuurlijke manier van imkeren mij erg aanspreekt ben ik mij aan het oriënteren. Hierbij spreekt de Warrékast mij erg aan.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 06 Sep 2018

Beste Fred, helaas is het mij niet gelukt dit jaar Warré bijenkasten te bevolken en meer ervaring op te doen. Wel heb ik bij de volken in standaard bijenkasten alle ramen (uitgebouwd op kunstraat) vervangen door ramen voor natuurbouw. Natuurlijk bijenhouden kan ook in standaardkasten. ;-)

Arie Molenaar
g vos
Door

g vos

op 11 Nov 2019

Jeroen, had wat vragen over gebruik en je ervaring met Warre-kasten. Maar begrijp uit bovenstaande dat je er nog geen gebruik van hebt kunnen maken. Vragen zijn dan niet binnen het praktisch gedeelte te bespreken. Klopt?

Reactie plaatsen