stuifmeel voor bijen
Bijengezondheid
Jeroen Vorstman
Bijengezondheid
09/03/2024
2 min
0

stuifmeel: het belang voor bijen en hoe je het beste stuifmeelbronnen kan identificeren

09/03/2024
2 min
0

Stuifmeel, ook pollen genoemd,  is van cruciaal belang voor de gezondheid en het voortbestaan van bijenvolken. Het is de enige bron van eiwitten en andere voedingsstoffen voor bijen, die nodig zijn voor de groei van larven en de algehele vitaliteit van het bijenvolk. Het is daarom essentieel dat je inzicht hebt in de stuifmeelbronnen binnen het vliegbereik van je bijenvolken.

Wat is stuifmeel en waarom is het belangrijk?

Stuifmeel zien wij als gekleurd stof en zijn de mannelijke geslachtscellen van planten. Stuifmeel zit op de meeldraden van bloemen. Voor bijen is stuifmeel onmisbaar omdat het rijk is aan eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen. Deze voedingsstoffen zijn onmismaar voor de ontwikkeling van bijenlarven.


Nectar = brandstof, stuifmeel = bouwstof


Gebrek aan gevarieerd stuifmeel is een belangrijke factor die bijdraagt aan de verzwakking van bijenvolken. Wanneer bijen alleen toegang hebben tot stuifmeel van één plantensoort, missen ze essentiële voedingsstoffen die in andere soorten stuifmeel wel aanwezig zijn. Zonder voldoende aanbod van gevarieerd stuifmeel, verzwakken bijenvolken, worden vatbaar voor ziekten en sterven ze uiteindelijk.

Stuifmeelonderzoek: Hoe en Waarom?

In de video "Op welke plant vliegen mijn bijen? Tijd voor stuifmeelonderzoek!" laat ik zien hoe je kunt achterhalen welke planten jouw bijen bezoeken.  Niet alleen leuk om te doen, maar ook enorm belangrijk om het voedselaanbod in kaart te brengen.


Door stuifmeelonderzoek ontdek je welke planten door jouw bijen worden bezocht en of deze planten voldoende en gevarieerd stuifmeel leveren. Dit onderzoek kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, waaronder analyseren van het stuifmeelklompjes onder een microscoop, zoals ik in de video laat zien, en het identificeren van stuifmeelklompjes op basis van kleur.

Nadeel van identificatie op kleur is de grote variatie in kleurschakeringen van stuifmeel binnen een plantensoort. De kleur van stuifmeel is afhankelijk van licht, weersomstandigheden, ouderdom en verontreinigingen. Maar ook overeenkomende kleuren van verschillende plantensoorten die in dezelfde periode bloeien maken identificatie lastig. Dorothy Hodges noemt in haar boek “The pollen loads of the honeybee” zelfs maart en april  “the green period” omdat in deze periode zulke grote hoeveelheden groen stuifmeel worden verzameld van verschillende bronnen dat determinatie op basis van kleur alleen onmogelijk is.

Door stuifmeel te onderzoeken, krijg je inzicht in beschikbare stuifmeelbronnen gedurende het bijenjaar. Als blijkt dat in bepaalde periodes stuifmeelbronnen ontbreken, kun je overwegen om bloemen te planten die dan stuifmeel leveren. Zo zorg je ervoor dat jouw bijen de best mogelijke voeding krijgen.

Conclusie: Zorg voor Voldoende en Gevarieerd Stuifmeel!

Als imker is het van vitaal belang - én verantwoordelijkheid -  te zorgen voor voldoende en gevarieerd stuifmeel in de omgeving van jouw bijenvolken. Door stuifmeelonderzoek krijg je inzicht in de stuifmeelbronnen die jouw bijen gebruiken en periodes waarin stuifmeel ontbreekt.
Een evenwichtige voeding met gevarieerd stuifmeel is de sleutel tot gezonde bijenvolken.

Altijd al imker willen worden en het natuurlijke ritme van het bijenvolk door het jaar heen volgen en daardoor zelf het ritme van de seizoenen intenser beleven?

Of ben je al imker maar wordt je onzeker in het donkere woud van goed goedbedoelde, maar vaak tegenstrijdige adviezen? Of wil je niet niet de laatste druppel honing uit het bijenvolk wringen, maar met plezier bijenhouden en de natuur van dichtbij te beleven?

Word lid van de Bijenclub! Ik sta 7 dagen per week voor je klaar om je verder op weg te helpen!

Ontdek het op: https://bijenclub.com/bijencoach/

Reacties
Categorieën