voorjaarsbode
Jeroen Vorstman
02/04/2023
1 min
0

Voorjaarsbode: het nieuwe bijenjaar is begonnen!

02/04/2023
1 min
0


Vandaag hoorde ik de eerste zanglijster zingen: een vroeg voorjaarsbode!

De hazelaars staan al een tijdje in bloei en ook de krokussen beginnen hier en daar voorzichtig te bloeien. In de sloot jagen woerdjes de eendjes na en na zonsondergang beginnen de eerste zanglijsters te zingen. Het is nog winter, maar de dagen worden merkbaar langer en de natuur bereidt zich voor op het voorjaar. De natuur staat in de startblokken voor de lente: een tijd van overvloed, groei en geboorte.

Nu is het buiten nog te koud en op een paar vroege voorjaarsbloeiers na is er voor bijen nog niet veel te halen. Een bijenvolk overleefd de winter op de voorraad die ze het jaar ervoor heeft verzameld. Voorlopig blijven ze daarom nog binnen, alleen op warme zonnige dagen - zoals vandaag - maken ze hun eerste vlieguren van het nieuwe jaar.

Hoewel het buiten nog koud is begint het diep in het hart van het bijenvolk te gloeien. Leg je hand maar eens op de dekplank en voel de warmte! Misschien nog klein, maar er is al een broednestje. Het nieuwe bijenjaar is begonnen!

TIP: Als een bijenvolk het vorige jaar een goede voorraad heeft aangelegd, kan het tot in april hier op teren. Maar sommige bijenvolken zijn al door de voorraad heen en hebben je hulp nodig. Check daarom het gewicht van je bijenkasten, zijn ze te licht? Voer ze dan bij!

Wil je ook de natuur van dichtbij beleven?
Het is supergaaf een bijenvolk vanaf de eerste rij te mogen meemaken!  
Sluit je nu aan bij de bijenclub en ontdek alles over bijen en bijenhouden op het online platform van de bijencoach >>

Reacties
Categorieën