Voorjaarsbode: het nieuwe bijenjaar is begonnen!
04 februari 2023 

Voorjaarsbode: het nieuwe bijenjaar is begonnen!


Vandaag hoorde ik de eerste zanglijster zingen: een vroeg voorjaarsbode!

De hazelaars staan al een tijdje in bloei en ook de krokussen beginnen hier en daar voorzichtig te bloeien. In de sloot jagen woerdjes de eendjes na en na zonsondergang beginnen de eerste zanglijsters te zingen. Het is nog winter, maar de dagen worden merkbaar langer en de natuur bereidt zich voor op het voorjaar. De natuur staat in de startblokken voor de lente: een tijd van overvloed, groei en geboorte.

Nu is het buiten nog te koud en op een paar vroege voorjaarsbloeiers na is er voor bijen nog niet veel te halen. Een bijenvolk overleefd de winter op de voorraad die ze het jaar ervoor heeft verzameld. Voorlopig blijven ze daarom nog binnen, alleen op warme zonnige dagen - zoals vandaag - maken ze hun eerste vlieguren van het nieuwe jaar.

Hoewel het buiten nog koud is begint het diep in het hart van het bijenvolk te gloeien. Leg je hand maar eens op de dekplank en voel de warmte! Misschien nog klein, maar er is al een broednestje. Het nieuwe bijenjaar is begonnen!

TIP: Als een bijenvolk het vorige jaar een goede voorraad heeft aangelegd, kan het tot in april hier op teren. Maar sommige bijenvolken zijn al door de voorraad heen en hebben je hulp nodig. Check daarom het gewicht van je bijenkasten, zijn ze te licht? Voer ze dan bij!

Wil je ook de natuur van dichtbij beleven?
Het is supergaaf een bijenvolk vanaf de eerste rij te mogen meemaken!  
Sluit je nu aan bij de bijenclub en ontdek alles over bijen en bijenhouden op het online platform van de bijencoach >>

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen