Gebruiksaanwijzing Oxuvar met praktische video

Oxuvar is een geregistreerd diergeneesmiddel tegen varraomijten. Oxuvar is een veilig product ontwikkeld door BioVet uit Zwitserland en toegelaten in Nederland. De behandeling is eenvoudig en de werking is zeer effectief. Oxuvar is een geconcentreerde 5,7% oxaalzuurdihydraatoplossing voor de zomer- en winterbehandeling van varroa bij honingbijen. Oxuvar is verkrijgbaar in 275 gram en 1000 gram.

Toepassingen:
  • Druppelmethode: Behandeling van varroa in broedloze bijenvolken (november-december).
  • Sproeimethode: Behandeling van varroa van broedloze zwermen of kunstzwermen in de lente/zomer (april-juli)

Oxuvar druppelmethode (november-december)


Voorbereiding


Verwarm de fles Oxuvar in een warmwaterbad (30-35 °C) en voeg de vereiste hoeveelheid kristalsuiker (sucrose) toe:
  • 1000 gram suiker bij gebruik van de 1000 gram fles of
  • 275 gram suiker bij gebruik van de 275 gram fles.

Sluit de fles en schud krachtig tot de suiker volledig is opgelost. Je hebt nu de aanbevolen 3,5% oxaalzuuroplossing. De oplossing is nu klaar voor gebruik en moet lauwwarm worden toegepast.

Dosering en toepassing


Om een bijenvolk te behandelen, vul je een injectiespuit (60 ml) via de brede opening van de fles met de benodigde hoeveelheid Oxuvar. Druppel per raam 3-4 ml kant-en-klare oxaalzuuroplossing direct op de bijen tussen twee ramen. Bij volken op twee broedkamers, behandel je eerst de onderste en vervolgens de bovenste broedkamer.

Tijdstip


Behandel broedloze bijenvolken in de late herfst/vroege winter (november – december) eenmalig bij buitentemperaturen onder 5 °C.

Verbruik


  • Met een 1000 gram fles, kan je 30 tot 50 volken behandelen.
  • Met een 275 gram fles, kan je 10 tot 15 volken behandelen.

Oxuvar sproeimethode (april-juli)

Voorbereiding


Maak een kant-en-klare 3% oxaalzuur sproeioplossing door drinkwater aan de fles Oxuvar toe te voegen:
  • 900 ml (= 900 gram) drinkwater als je de 1000 gram fles gebruikt.
  • 250 ml (= 250 gram) drinkwater als de 275 gram fles gebruikt.

Sluit de fles en schud. De oplossing is nu klaar voor gebruik.

Dosering en toediening


Om een bijenvolk te behandelen, vul je een plantenspuit met de kant-en-klare oxaalzuuroplossing. Sproei 2-3 ml van de oplossing over iedere kant van de raten die bezet zijn met bijen. Pas de dosering aan als broedramen gedeeltelijk bezet zijn. Besproei de ramen onder een hoek van 45° om te voorkomen dat je direct in de cellen spuit.

Zwermen en kunstzwermen in een tros, bespuit je met 20–25 ml Oxuvar/kg bijen.

Tijdstip


Behandel broedloze zwermen en kunstzwerm in de lente/zomer (april–juli) eenmalig. Behandel in de avond als de meerderheid van de bijen binnen is. Een tweede behandeling na 2 weken wordt alleen aanbevolen voor zwaar aangetaste volken.

Verbruik


  • Bij gebruik van de 1000 g fles, kan je 25 tot 40 volken behandelen.
  • Bij gebruik van de 275 g fles, kan je 5 tot 10 volken behandelen.

Waarschuwing en veiligheid

  • Oxuvar mag niet worden gebruikt in kolonies met broed, omdat het niet effectief is tegen varroamijten in gesloten broed.
  • Niet gebruiken in het honingseizoen.
  • Niet spuiten op raten die in hetzelfde seizoen voor honingproduktie worden gebruikt.
  • Behandel op tijd: de sterkte van het bijenvolk of het overleven van de winter, kan negatief worden beïnvloed door een te late herfstbehandeling.
  • Een zomerbehandeling van zwermen of kunstzwermen moet worden gevolgd door een herfst- of winter behandeling tegen varroa.
  • Draag persoonlijke bescherming! Zuurbstendige handschoenen en een veiligheidsbril zijn noodzakelijk. Bovendien moet een beschermend masker type FFP2 worden gedragen voor de sproeimethode.

Oxuvar kopen

Klik hier om Oxuvar te bestellen
Evelien Goossens
Door

Evelien Goossens

op 13 Dec 2020

Kan je de oplossing bewaren (tot een jaar later) als je bv maar 4 volken hebt om momenteel te behandelen?

Evelien Goossens
Door

Evelien Goossens

op 29 Dec 2020

Ik heb ondertussen via de website het antwoord gevonden!

Bas
Door

Bas

op 22 Oct 2019

Kan ik de oxuvar oplossing bewaren nadat deze is aangemaakt met suiker?

Jan Willem Teunissen
Door

Jan Willem Teunissen

op 19 Oct 2017

Hoi Jeroen, Bedankt voor je reactie. Je verhaal is helemaal duidelijk. Dan ga ik Oxuvar gebruiken dit seizoen en zeker geen Supona.Met vriendelijke groet Jan Willem

Jan Willem
Door

Jan Willem

op 17 Oct 2017

Hallo Jeroen, Bedankt voor je uitleg zoals hierboven, Ik ben van plan om komende winter ook oxuvar te gaan gebruiken. Nu las ik ergens dat oxuvar / oxaalzuur schadelijk is voor de bijen en de monddelen van de bijen kunnen verbranden. Klopt dat? Ook heb ik een vraag over een eventueel alternatief, wat een kennis van mij gebruikt. Dit heet Supona. Hij doet dan een stokje met wat van deze vloeistof in zijn kast. Volgens hem werkt dit heel effectief. Ik heb zo mijn vraagtekens bij dit spul. Ken jij Supona en is dit veilig voor de bijen? Ik wacht je reactie af. Met vriendelijke groet Jan Willem

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 18 Oct 2017

Hoi Jan Willem, bij gebruik van de juiste concentratie oxaalzuur is er geen schade aan bijen. Juist daarom adviseer ik een kant en klare oxaalzuuroplossing te gebruiken zoals Oxuvar. Als je meerdere behandelingen achter elkaar uitvoert met oxaalzuur kunnen bijen wel vergiftigd worden. Gebruik daarom Oxuvar maar 1 keer per seizoen! Helaas zijn er imkers die middelen gebruiken en propageren die niet ontwikkeld zijn voor het bestrijden van varroamijten in bijenvolken. Voorbeelden daarvan zijn TacTic en Supona. De werkzame stof van Supona is chlorfenvinphos en is toegelaten als insecticide en acaricide (middel om mijten en teken te bestrijden) bij huisdieren en vee, maar niet bij bijen. NIET gebruiken dus!

Reactie plaatsen