Page content

Gebruiksaanwijzing B401 met praktische video

B401 of Certan is een veilig en biologische middel om vraatschade aan honingraten door wasmotten te voorkomen en wasmotten te bestrijden. Het is een veilig product ontwikkeld door Vita Bee Health en toegelaten in Nederland. De behandeling is eenvoudig en de werking effectief. B401 is een geconcentreerde oplossing van Bacillus thurungiensis aizawai voor de behandeling van raten tegen wasmotten.

In de praktijk

Bekijk eerst mijn praktische video:

 

Voorbereiding

Maak een oplossing van 1 deel B401 op 19 delen water. Wil je bijvoorbeeld 1 honingkamer met 10 ramen behandelen gebruik dan de volgende oplossing:

10 ml B401 + 190 ml water = 200 ml gebruiksklare oplossing

Roer de oplossing krachtig door elkaar zodat de werkzame stof goed verdeeld wordt. De oplossing is nu klaar voor gebruik.

Dosering en toepassing

Om honingraten te behandelen, vul je een plantenspuit met de oplossing. Spuit per raam 20 ml oplossing (10 ml per raamkant). Laat de raten goed drogen voordat je ze opslaat.

Tijdstip

Behandel de honingraten tegen wasmotten in de herfst voordat je de raten opslaat voor de winter.

Verbruik

Met een 120 ml fles kan je 2,4 liter oplossing maken. Daarmee kan je de raten van 12 honingkamers behandelen (totaal 120 honingkamerramen).

Bewaren

Het beste kan je B401 bewaren bij een temperatuur tussen 5°C and 20°C. Als je het bewaard op een koele plaats (onder 12°C) en in een goed gesloten originele verpakking kan je het een paar jaar bewaren.

Wil je weten hoe je schade door wasmotten kan voorkomen? Ontdek het in mijn artikel Wasmotten in de bijenkast >>

PS Wil je B401 ook gebruiken? Klik dan hier om te bestellen >>

Comment Section

3 reacties op “Gebruiksaanwijzing B401 met praktische video


Door Freek Pul op 11 augustus 2020

Beste Jeroen,
Ik heb een jaar later dezelfde vraag als de bovenbuurman bij de reacties. Ik ga er vanuit dat dit ook voor de broedkamerramen bruikbaar is die ik als HK’s gebruik. Alleen de dosering is dan anders. Staat dit vermeldt op de handleiding van B401 of is het een rekensommetje wat je zelf moet maken. Ik het wel handig als je weet hoeveel keer groter 1 kant van een BK is t.o.v de opp van een HK.
Met vriendelijke groet,
Freek Pul


Door G. De Wilde op 28 augustus 2019

Maar als de mot in je kast zit, mag je de ramen behandelen en terug in de kast hangen, of hoe krijg je de motten uit je broedkast?


Door Jan Willem Teunissen op 3 augustus 2019

Hallo Jeroen, werkt B401 ook bij broedkamerramen?

Met vriendelijke groet
Jan Willem Teunissen

Plaats een reactie


*