Page content

Gebruiksaanwijzing Apiguard met praktische video

Gebruiksaanwijzing Apiguard met praktische video

Apiguard is een middel tegen varroa, gebaseerd op de natuurlijke werkzame stof thymol. Thymol is effectief en veilig voor honingbijen en mensen. Apiguard is het beste wapen tegen resistente varroamijten. Met een praktische video en een uitgebreide gebruiksaanwijzing laat ik je zien hoe je Apiguard veilig en effectief gebruikt.

Belangrijkste voordelen op een rij:

 • Natuurlijk product.
 • Makkelijk toe te passen.
 • Zeer effectief tegen varroamijten, tracheemijten (Acarapis mijtziekte) en kalkbroed.
 • Werkt ook tegen resistente varroamijten.
 • Geen wachttijd voor honing.
 • Veilig voor bijen en imker.
 • Toegelaten in de EU voor biologische bestrijding van varroamijten.
 • Toegelaten op de Nederlandse markt.

Een natuurlijke behandeling op basis van thymol

De werking van Apiguard is op thymol gebaseerd. Thymol is een natuurlijk bestanddeel van tijm en sommige honingsoorten, zoals lindehoning. De werkzaamheid van thymol tegen varroa is bekend, net als de positieve invloed op de gezondheid en hygiëne van het bijenvolk.

Gel met gereguleerde thymol afgifte

Apiguard is een speciaal samengestelde en gepatenteerde gel die thymol gereguleerd afgeeft en de werking optimaliseert. De gel werkt als een spons, waarbij de afgifte  toe- of afneemt met het schommelen van de temperatuur.

Dubbele werking

Apiguard heeft een dubbele werking. De thymoldamp zich door de kolonie en dood de varroamijten door inademing, maar ook door direct contact met Apiguard. De effectiviteit is bewezen door praktsiche tests met duizenden bijenvolken uitgevoerd over de hele wereld. De resultaten laten een gemiddelde effectiviteit zien van 93%. De tests zijn uitgevoerd door een groot aantal bijenhouders uit vele regio’s en klimaatzones, van Mexico tot Finland.

Een voedselveilig product

Thymol wordt gebruikt  in allerlei voedingsmiddelen. Er is geen verandering aan de smaak van de honing uit bijenkasten die behandeld zijn met Apiguard wanneer je het gebruikt buiten perioden van honingdracht.

Hygiëne en gezondheid voor bijen

Apiguard stimuleert het poetsgedrag van bijen en verhoogt daarmee de hygiëne in de bijenkast en werkt effectief tegen varroamijten, tracheemijten én kalkbroed.

Overwin resistente mijten

De verspreiding van varroamijten die resistent zijn tegen chemische pesticiden om mijten te doden (acariciden) zoals Apistan, is een serieus probleem voor imkers. De ontwikkeling van resistente varroamijten door het gebruik van Apiguard is hoogst onwaarschijnlijk. Thymol verstoort het biologische proces van de mijt door op meerdere plaatsen tegelijk in te werken op celmembranen en het zenuwstelsel, in tegenstelling tot chemische middelen die zich op één specifieke plek op het zenuwstelsel  richten. Hierdoor is de ontwikkeling van resistentie tegen thymol veel minder waarschijnlijk.

Wanneer gebruik je Apiguard?

In de nazomer, zo snel mogelijk na het oogsten van de honing en wanneer de gemiddelde dagtemperatuur minimaal 15°C is. Als de volken gevoed moeten worden, start de behandeling dan een paar dagen na het bijvoeren.

Hoe gebruik je Apiguard?

Apiguard is super eenvoudig te gebruiken:

 1. Sluit de gaasbodem met de varroalade.
 2. Plaats een lege honingkamer op de broedkamer.
 3. Open een bakje Apiguard en plaats het bakje bovenop de broedramen.
 4. Vervang het bakje na twee weken door een nieuw bakje.
 5. Laat het tweede bakje 2 tot 4 weken staan.
 6. De gehele behandeling duurt 4 tot 6 weken.

Apiguard bij hoge buitentemperatuur

De effectiviteit van Apiguard is beter bij hoge buitentemperaturen. Vanaf een buitentemperatuur van 25 graden Celsius kan je volstaan met een halve dosis (25 gram). Verdeel daarvoor de gel van een bakje over twee volken. Gebruik voor het verdelen je kastbeitel of een lepel. Praktisch is het om de helft in het bakje te laten en de andere helft op het dekseltje van het bakje aan een ander bijenvolk te geven. Na een week herhaal je de behandeling. Bij ernstige varroabesmetting kan een derde behandeling, een week na de tweede, nodig zijn voor een goed resultaat.

Praktische tips

 • Zorg ervoor dat de bijen bij het bakje kunnen komen, bijvoorbeeld door een lege honingkamer op de broedkammer te zetten.
 • Start de behandeling aan het eind van de dag of ‘s avonds als het koeler is zodat je bijen langzaam aan de geur kunnen wennen.
 • Laat de bakjes in de kast staan totdat alle gel verdwenen is.
 • Na het starten van de behandeling kan het volk soms tijdelijk geïrriteerd reageren.
 • Tijdens behandeling kan je de karakteristieke geur van thymol ruiken.
 • LET OP!: Gebruik een half bakje voor kleine of zwakke volken (minder dan 5 ramen).

Apiguard kopen

Klik hier om Apiguard te bestellen >>

  Comment Section

  9 reacties op “Gebruiksaanwijzing Apiguard met praktische video


  Door Roel Moonen op 30 juni 2019

  Als je 2 hoogsels hebt met broed is 1 apiguard dan genoeg op het bovenste broed per keer?


  Door Jan Addink op 5 december 2018

  Wat is de houdbaarheid van Thymovar


  Door Peter op 27 september 2017

  Ik heb mijn volken op een broedparen en een honingkamer staan. Is 1 bakje apiguard voldoende?


  Door Jeroen Vorstman op 27 september 2017

  Hoi Peter, bedoel je een broedkamer en een honingkamer? Als dat het geval is plaats je inderdaad 1 pakje Apiguard per keer. In totaal moet je twee keer behandelen.
  succes!


  Door mark op 23 augustus 2017

  Door omstandigheden ben ik dit jaar later met bestrijden. Wat adviseer jij rond deze tij? Apiguard of toch nog Thymovar? Mijn voorkeur heeft Apiguard qua werking, maar Tymovar qua prijs. Maar is het daar niet te laat voor? Dank


  Door Jeroen Vorstman op 24 augustus 2017

  Hoi Mark,

  Zolang de dagtemperatuur niet lager is dan 15 graden Celsius zal de effectiviteit van varroabestrijding met Apiguard of Thymovar goed zijn. Optimaal is een dagtemperatuur van 20-25 graden Celsius. Beide middelen hebben een goede werking, de keuze is persoonlijk. Thymovar heeft als voordeel dat je maar weinig ruimte boven het plaatje hoeft te hebben (ongeveer 0,5 cm). Voor Apiguard heb je een lege honingkamer nodig om genoeg ruimte boven het bakje te creëren voor een goede werking van het product.
  Succes!


  Door Jan Willem op 14 juli 2017

  Goedendag,
  Sinds vorig jaar juni ben ik begonnen met bijen houden en heb ik inmiddels 3 volkjes.
  Afgelopen week heb ik in 2 volken apiguard gedaan tegen de varroamijt en heb de honingkamers eerst verwijderd.
  Ik hoorde dat, de geur van dit middel lang blijft hangen en nog in de honing(smaak) terecht kan komen.
  Hoe lang duurt het voordat deze geur is verdwenen en nog in de honing terecht kan komen en kan ik weer honingkamers met raampjes plaatsen? Ik zit er nl. over te denken om de volken in augustus nog naar de hei te brengen of is dat niet verstandig.


  Door Jeroen Vorstman op 14 juli 2017

  Hoi Jan Willem, bedankt voor je reactie. Ik krijg vaak de vraag of je na het behandelen met Apiguard de honingkamers kan terugplaatsen zonder het risico dat de honing naar tijm gaat ruiken, maar daarover hoef je geen zorgen te maken. Je kan dus na het behandelen met Apiguard direct de honingkamers terugzetten zonder enig risico. Bij late drachten, zoals de heide, is het de beste optie eerst varroa te bestrijden met Apiguard voordat je naar de het drachtgebied gaat. Succes!


  Door Jan Willem op 15 juli 2017

  Hoi Jeroen,
  Goed om te horen, dat je na behandeling de honingkamers direct weer kunt gebruiken. Bedankt voor je uitleg.
  Groet Jan Willem

  Plaats een reactie


  *