Ontdek de wondere wereld van de honingbij. Meld je nu aan voor de praktijkdagen. VOL=VOL
Reserveer je plek >>

Page content

article content

Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU

De springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is voortaan ongewenst in de hele EU. De Europese Commissie heeft twaalf dier- en plantensoorten toegevoegd aan de Unielijst. Op deze zwarte lijst staan soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen of economische schade veroorzaken. Naast de muskusrat (Ondatra zibethicus) en alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides) prijkt nu ook de springbalsemien op de lijst van ongewenste vreemdelingen. Alle lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.

 

Effect van springbalsemien

De  springbalsemien groeit op oevers en produceert grote hoeveelheden zaad die in het voorjaar kiemen. De plant groeit snel en vormt hoge, dichte, sterk vertakte bestanden. De soort concurreert met inheemse plantensoorten om ruimte, licht en voedingsstoffen. Als een oever slechts begroeid is met reuzenbalsemien blijft na het afsterven in de winter een kale oever over en is de kans op erosie groot.

Groeiplaats

Springbalsemien groeit op zonnige tot licht beschaduwde, vrij open plaatsen op vochtige tot natte, voedselrijke grond. Als eenjarige heeft het elk jaar open plekken of verstoringen nodig om te kunnen kiemen. In Nederland komt de plant vooral voor in het stedelijk gebied en het rivierengebied. Jaarlijks trekken veel imkers naar de Biesbosch om te profiteren van deze drachtplant.

Introductieroute naar Europa

Reuzenbalsemien komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van de Himalaya en is in Europa ingevoerd als sierplant (armeluis-orchidee) en verwilderd. Verspreiding vindt plaats doordat de zaden wegschieten bij aanraken. Vandaar de Nederlandse naam springbalsemien.

Voedselplant voor honingbijen en hommels

Sommige imkers zaaien springbalsemien uit omdat de planten veel nectar produceren in een periode dat er weinig andere drachtplanten bloeien. Nu de reuzenbalsemien op de Unielijst staat, is dit niet meer toegestaan.

Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt. Zet het even in de reacties hieronder, dat vind ik leuk om te lezen.

Comment Section

21 reacties op “Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU


Door Heleen Thomassen op 19 mei 2018

Wat een overdreven en tegen strijdige reactie om de springbalsemien ongewenst te verklaren. hij bloeit volop in mijn tuin, als veel andere planten zijn uitgebloeid en trekt volop bijen en vooral hommels. Je moet het een beetje in de gaten houden. Voor het zaad gaat springen haal ik t eraf (kinderen vinden dat ook een machtig leuk werkje) zodat het in je hand of een zakje springt. verder in het voorjaar wieden op plaatsen waar je het niet wil hebben. je trekt het er zo uit. heel iets anders dan met bv zevenblad. Springbalsemien misschien wel de redder van de bij!


Door are waijenberg op 9 mei 2018

Het is niet zo dat hij alle planten verdringt onder de springbalsamien groeien gewoon alle grassoorten en bloemen. Het is voor slootkanten met enorm veel brandnetels juist een welkome pant die de brandnetels drastisch inperkt


Door Jeroen Vorstman op 9 mei 2018

Beste Are,
Bedankt voor je reactie. Inheems of niet, ik zie ook liever springbalsemien dan brandnetels 😉Door Jeroen Vorstman op 14 december 2017

Hoi Philip, leuke blog heb je geschreven! Ik heb ook een haat-liefde verhouding met springbalsemien ;-). Aan de ene kant is het een fantastische drachtplant voor bijen en hommels, maar aan de andere kant is het ook een soort die van oorsprong niet in onze natuur voorkomt die andere planten kan verdringen.


Door a timmermans op 30 november 2017

De reuzenbalsemien is een van de weinige planten die het in de ,natuur, in ons bijna dode landje nog willen of kunnen overlevenDoor Ingrid Stevens op 20 oktober 2017

Ik geniet enorm van de springbalsemien in en om mijn tuin.
Het is nu 20 oktober en begint echt het einde te worden van de bloemetjes maar tot vandaag zie ik nog steeds bijtjes en hommeltjes de laatste bloemetjes bezoeken. Ik zal er ook alles aan doen om ze in en om mijn tuin te behouden want dat hebben de bijtjes en hommeltjes hard nodig. En waar je ze niet hebben wilt trek je ze zo uit de grond.
Een leuke bijkomstigheid is de lol die ik heb met mijn 3 jarige kleindochter als we voor een regen van zaadjes zorgen.


Door Jeroen Vorstman op 20 oktober 2017

Hoi Ingrid, ongewenst of niet; de springbalsemien is inderdaad een fantastische bijen- en hommelplant.


Door Anneke Wildeman op 16 oktober 2017

Dag Jeroen, Ik vind de springbalsemien een mooie, nuttige plant en ook een grappige plant, vanwege het openspringen van de zaden als je ze aanraakt, nuttig vanwege de vele hommels en bijen die de planten bezoeken. Ik heb diverse soorten, kleine en grote en verschillende kleuren in de tuin. De springbalsemien wordt een plaag als je hem of is het haar (?) overal laat opkomen, maar het is een gemakkelijk te verwijderen plant, dus in het voorjaar tek ik de jonge planten daar uit waar ik ze niet wil hebben en beperk ze tot een gedeelte van de tuin. Ik begrijp dat ze als ze verwilderen voor overlast kunnen zorgen net zoals berenklauwen.


Door Jeroen Vorstman op 16 oktober 2017

Hoi Anneke, bedankt voor je tip om een plaag in je tuin te voorkomen. Ik heb ook een zwak voor springbalsemien 😉


Door josyane rijkes op 6 oktober 2017

Ik heb deze augustus zaden besteld bij Vreekens.Zij vinden deze maatregel onzin.Ik weet niet wat ik nu moet doen!


Door Jeroen Vorstman op 6 oktober 2017

Hoi Josyane, bedankt voor je reactie. Leuk of niet, springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) staat sinds augustus 2017 op de Unielijst van invasieve exoten. Een soort die op de Unielijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld. Verder geldt voor
lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Springbalsemien in je tuin mag blijven staan, maar mag zich niet voortplanten.


Door Wil Kaspersen busink op 3 september 2017

Ik vind springbalsemien een geweldige plant, juist omdat ze zoveel bijen trekken en we heel zuinig op deze beestjes moeten zijn


Door Jeroen Vorstman op 3 september 2017

Hoi Wil, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is zeker een geweldige bijenplant en ook voor hommels.


Door Rein Strikwerda op 29 augustus 2017

Laat die EU opvliegen met dit soort flauwekul.


Door Jeroen Vorstman op 31 augustus 2017

Hoi Rein, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is in veel Europese landen ingeburgerd waardoor bestrijding praktisch onmogelijk zal zijn. Uitroeien zal alleen kunnen in kleine geïsoleerde gebieden.


Door Astrid Schoots op 2 augustus 2017

Het is natuurlijk heel goed om vanuit de bijen te denken ivm nazomerse dracht, maar het feit dat vooral aan wateroevers de andere beplanting verdrongen wordt en daardoor in de winter erosie komt, is een wezenlijk argument tegen (actieve!) verspreiding. Ikzelf heb hier in Salland een heel veld springbalsemien gehad en zag dat al het andere verdrongen werd. Met pijn in het hart heb ik toen ingegrepen, en heb daarom ook een kort filmpje over springbalsemien gemaakt: als portret en als dank. Zie https://www.youtube.com/watch?v=UoV4De9atRs&index=3&list=PL8nORHXDHToPmHS8QJHKgIDr6StzlTQRP


Door Jeroen Vorstman op 3 augustus 2017

Hoi Astrid, bedankt voor je reactie en het delen van je filmpje.


Door Frits Backer op 2 augustus 2017

Dag Jeroen, interessant dit. Waar ik benieuwd naar zou zijn als imker of gewoon bijenliefhebber, is: wat is het alternatief? Met name uiteraard voor de periode dat er weinig drachtplanten zijn, het najaar denk ik dan.
Gr Frits en succes met je boeken!!


Door Jeroen Vorstman op 2 augustus 2017

Hoi Frits, bedankt voor je reactie. Alternatieve massa drachten in de nazomer/najaar zijn beperkt. Op de zandgronden van Gelderland, Brabant en Drenthe kan je denken aan struikheide. Op kwelders (deltagebied, Waddeneilanden en Waddenkust) lamsoor en zeeaster. Helaas zijn imkers hier niet altijd welkom omdat door terreinbeheerders aangenomen wordt dat honingbijen wilde bijen wegconcurreren.

Plaats een reactie


*


Jeroen Vorstman
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en nu als beleidsadviseur natuur en landbouw voor het ministerie van Economische Zaken. 20 jaar gelden ben ik begonnen met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, twee jaar later verscheen de derde druk en daar ben ik best trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.