Koekje erbij?

Page content

article content

Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU

De springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is voortaan ongewenst in de hele EU. De Europese Commissie heeft twaalf dier- en plantensoorten toegevoegd aan de Unielijst. Op deze zwarte lijst staan soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen of economische schade veroorzaken. Naast de muskusrat (Ondatra zibethicus) en alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides) prijkt nu ook de springbalsemien op de lijst van ongewenste vreemdelingen. Alle lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.

Effect van springbalsemien

De  springbalsemien groeit op oevers en produceert grote hoeveelheden zaad die in het voorjaar kiemen. De plant groeit snel en vormt hoge, dichte, sterk vertakte bestanden. De soort concurreert met inheemse plantensoorten om ruimte, licht en voedingsstoffen. Als een oever slechts begroeid is met reuzenbalsemien blijft na het afsterven in de winter een kale oever over en is de kans op erosie groot.

Groeiplaats

Springbalsemien groeit op zonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige tot natte, voedselrijke grond. Als eenjarige heeft het elk jaar open plekken of verstoringen nodig om te kunnen kiemen. In Nederland komt de plant vooral voor in het stedelijk gebied en het rivierengebied. Jaarlijks trekken veel imkers naar de Biesbosch om te profiteren van deze drachtplant.

Introductieroute naar Europa

Reuzenbalsemien komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van de Himalaya en is in Europa ingevoerd als sierplant (armeluis-orchidee) en verwilderd. Verspreiding vindt plaats doordat de zaden wegschieten bij aanraken. Vandaar de Nederlandse naam springbalsemien.

Voedselplant voor honingbijen en hommels

Sommige imkers zaaien springbalsemien uit omdat de planten veel nectar produceren in een periode dat er weinig andere drachtplanten bloeien. Nu de reuzenbalsemien op de Unielijst staat, is dit niet meer toegestaan. Het is natuurlijk goed om voor de bijen te denken aan dracht, maar het feit dat aan oevers andere platen verdrongen worden en daardoor in de winter erosie veroorzaakt, is een goed argument tegen actieve verspreiding. Ikzelf had springbalsemien in de tuin langs de slootkant staan, maar heb ze verwijderd.

Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt. Zet het even in de reacties hieronder, dat vind ik leuk om te lezen.

Comment Section

40 reacties op “Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU


Door Linda op 16 oktober 2018

Sta er echt van te kijken dat dit een invasieve soort is. Wist niet beter dan dat deze gewoon in Nederland thuishoorde. De plant stond met de bossen op een kleine helling naar onze groentetuin naast ons huis lag. Prachtig gezicht als hij weer in de bloei stond. Ook altijd weer leuk om er in te knijpen en hoe harder de zaden sprongen hoe leuker. Dit was in Zuid Limburg al meer dan 40 jaren geleden. Vind het juist zo jammer dat ik ze niet veel meer tegenkom, maar als ik ze tegenkom is het echt jeugdsentiment om op de zaden te knijpen. Probleem voor groentetuin is het nooit geweest. Wat teveel was werd gewoon uitgetrokken. Zal het dan ook heel jammer vinden als ze verdwijnen. Zou best graag eentje in mijn tuin hebben (heb hoge schuiting dus verder dan tuin komt het toch niet) omdat de Balsemien voor mijn gevoel net zo bij Nederland hoort als de paardenbloem en echt heel mooi is. Wordt dan ook ook best een beetje verdrietig van de gedachten dat deze plant zodadelijk helemaal verdwenen. Wekt ook gelijk bij mij een beetje raar gevoel op want hoe kan een plant die al zolang in Nederland is nog invensief zijn. Hoelang moet een soort in Nederland leven voordat het bestaansrecht hier heeft. Zijn niet alle planten ooit ergens vandaan gekomen? Maar goed, en ben geen bioloog dus zal dit waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen.


Door Jack Robert Hommersom op 19 september 2018

Nu vakantie in Friesland. Vond aan de overkant langs de sloot Reuzenbalsemien. Kreeg tekst en uitleg van iemand uit het dorp. Mooie plant. Helemaal door het kijken naar Brandpunt+. Uitsterven c.q. uitdunnen van vele bijenpopulaties. Dus sch…t aan Brussel. Heb inmiddels duizenden zaadjes. Nu beste tijd om te oogsten. Plant bijna uitgebloeid en de zaadbollen staan op springen. Zeg maar waar wat zaad naar toe kan?


Door Jeroen Vorstman op 28 september 2018

Beste Jack, bedankt voor je reactie, maar het uitzaaien en aanbieden van zaad van de springbalsemien is niet toegestaan.


Door M&H op 8 september 2018

Haha, en wat hebben wij meegenomen uit Zweden………precies, springbalsemien! Niet wetend dat we eigenlijk fout bezig waren. Toen we vroeger met de jongens op vakantie waren en deze plant voor de eerste keer zagen waren de mannen niet weg te slaan bij de knappende zaaddozen. Toen we ze dus zagen op vakantie dit jaar hebben we wat zaad meegenomen zodat we het thuis ook krijgen. Maar ja, nu lezen we dit………


Door Cora op 23 augustus 2018

Ik heb ook springbalsemien in de tuin en vergaar het zaad ook voor andere liefhebbers. als je ziet hoe mooi hij is en hoeveel bijen er op af komen. Ik vind dat geweldig.


Door Henk op 29 augustus 2018

Is het mogelijk om wat zaad van je te krijgen?


Door Jack Robert Hommersom op 19 september 2018

Nu vakantie in Friesland. Vond aan de overkant langs de sloot Reuzenbalsemien. Kreeg tekst en uitleg van iemand uit het dorp. Mooie plant. Helemaal door het kijken naar Brandpunt+. Uitsterven c.q. uitdunnen van vele bijenpopulaties. Dus sch…t aan Brussel. Heb inmiddels duizenden zaadjes. Nu beste tijd om te oogsten. Plant bijna uitgebloeid en de zaadbollen staan op springen. Zeg maar waar wat zaad naar toe kan?


Door Jeroen Vorstman op 28 september 2018

Beste Henk, verspreiden van springbalsemien is niet toegestaan.


Door Jeroen Vorstman op 28 september 2018

Beste Cora, hoe mooi reuzenbalsemien ook is, raad ik je af deze soort verder te verspreiden.


Door Wijnand op 24 juli 2018

Hoi, de springbalsemien ken ik uit mijn jeugd. Bij een leegstaand huis de enkele balsemien er uitgehaald en in onze eigen tuin gezet. Een jaar later de zaadjes zien opkomen en toen stond het min of meer vol. Mijn broer heeft voor me opgezocht wat voor plant het was. Geweldig hoe de zaadjes wegsprongen en nu nog vind ik (en de kinderen) dat prachtig. En hoe leuk was het, om met vriendjes de zaadjes op willekeurige plekken te ‘dumpen’ om het jaar daarna te kijken of ze het overleefden. Heb saaie stukjes Nederland in het verleden ook wel eens verfraaid door wat Balsemienzaadjes ‘achter te laten’ . Leuk om jaren later daar een mooi veld geurende balsemienen terug te zien en inderdaad: heel veel bijen en hommels.

Ik ben geen imker, maar wel blij met een tuin waar ze in rond zoemen. Ben druk met de tuin bezig en daar komt naast wat fruitbomen zeker een stukje met wat springbalsemienen. Je herkent ze prima als ze net opkomen en dan zijn ze eenvoudig weg te halen. Het is misschien ‘onkruid’ maar ik ben een fan 🙂


Door Jeroen Vorstman op 11 augustus 2018

Beste Wijnand, bedankt voor je reactie en super dat je bijen en hommels een handje helpt. Verspreiden van springbalsemien is niet toegestaan, maar gelukkig zijn er genoeg andere plantensoorten die voor bijen aantrekkelijk zijn. Om er een paar te noemen (van het vroege voorjaar tot de herfst):
– Sneeuwklokje – Galanthus nivalis
– Botanische krokus – Crocus tomasinianus
– Ooievaarsbek – Geranium himalayense
– Klokjesbloem – Campanula portenschlagiana
– Gewone lavendel – Lavandula angustifolia ‘Rosea’
– Echte marjolein of orgeano – Origanum majorana
– Lampenpoetser – Liatris spicata ‘Kobold’
– Duizendknoop – Polygonum amplexicaulis ‘Firetail’
– Guldenroede – Solidago gigantea
– Vetkruid – Sedum spectabile

Groetjes,
Jeroen


Door P. aan de Wiel op 6 juli 2018

De springbalsemien en niet te vergeten de reuzenbereklauw, zijn geen bedreiging, maar juist een verrijking van de natuur, niet alleen onmisbare planten voor de insecten, maar met name de reuzebereklauw biedt de natuur ook bescherming tegen het toenemende `huftervolk` dat het nodig vind om volkomen respectloos door de natuur te rauzen.


Door Hens Burger op 23 juni 2018

Springbalsemien. Een mooie en leuke plant met Voor- en nadelen. Als een exoot hier graag wil leven en groeien is hij welkom als hij zo onschadelijk is als deze plant.


Door Heleen Thomassen op 19 mei 2018

Wat een overdreven en tegen strijdige reactie om de springbalsemien ongewenst te verklaren. hij bloeit volop in mijn tuin, als veel andere planten zijn uitgebloeid en trekt volop bijen en vooral hommels. Je moet het een beetje in de gaten houden. Voor het zaad gaat springen haal ik t eraf (kinderen vinden dat ook een machtig leuk werkje) zodat het in je hand of een zakje springt. verder in het voorjaar wieden op plaatsen waar je het niet wil hebben. je trekt het er zo uit. heel iets anders dan met bv zevenblad. Springbalsemien misschien wel de redder van de bij!


Door Linda Smidt op 4 juli 2018

Hier ben ik het helemaal mee eens!! Ook Gemeente-tuinlieden roeien deze mooie planten uit. Idioot! Inderdaad wellicht de redder van bijen en hommels, meerdere inheemse soorten komen er met honderden op af. Als de EU zo nodig miieuderig ” wil doen, laten ze dan en bloc alle gif-verkoop in tuincentra verbieden en vernietigen wat er nog staat…..
Overigens: als ze nou eens die Sringbalsemien gewoon laten bloeien en dan direct na de bloei de planten tijdig rooien, hebben ze hun nectar-gevend werk gedaan en overwoekeren niets. Ik had ze jaren in de tuin…ze overwoekeren niks! Kijk dan naar de Winde….die omstrengelt en keelt alles wat eronder zit – dát is pas dodelijk voor alles wat groeit in de buurt!! Leve de Springbalsemien! Die bureauhengsten van Brussel moeten eens gaan kijken in plaats van vanachter hun bureau mooie en nuttige planten laten uitroeien!


Door are waijenberg op 9 mei 2018

Het is niet zo dat hij alle planten verdringt onder de springbalsamien groeien gewoon alle grassoorten en bloemen. Het is voor slootkanten met enorm veel brandnetels juist een welkome pant die de brandnetels drastisch inperkt


Door Jeroen Vorstman op 9 mei 2018

Beste Are,
Bedankt voor je reactie. Inheems of niet, ik zie ook liever bloemen dan brandnetels. 😉
Maar het verspreiden van de reuzenbalsemien is niet meer toegestaan nu de soort op de unielijst staat.


Door Mevr.L.de Groof op 25 juli 2018

das goed nieuws, ik ga het ook zaaien ben ik ook meelevend met de bijtjes…..
Door Jeroen Vorstman op 14 december 2017

Hoi Philip, leuke blog heb je geschreven! Ik heb ook een haat-liefde verhouding met springbalsemien ;-). Aan de ene kant is het een fantastische drachtplant voor bijen en hommels, maar aan de andere kant is het ook een soort die van oorsprong niet in onze natuur voorkomt die andere planten kan verdringen.


Door Linda Smidt op 4 juli 2018

Ook weer helemaal mee eens! Zouden die “duurzame tuinontwerpers” zo’n hekel aan de Springbalsemien hebben omdat ze daar zelf niets aan kunnen verdienen aangezien de Balsemien niet gekocht hoeven te worden? Over duurzaam gesproken…..


Door a timmermans op 30 november 2017

De reuzenbalsemien is een van de weinige planten die het in de ,natuur, in ons bijna dode landje nog willen of kunnen overlevenDoor Ingrid Stevens op 20 oktober 2017

Ik geniet enorm van de springbalsemien in en om mijn tuin.
Het is nu 20 oktober en begint echt het einde te worden van de bloemetjes maar tot vandaag zie ik nog steeds bijtjes en hommeltjes de laatste bloemetjes bezoeken. Ik zal er ook alles aan doen om ze in en om mijn tuin te behouden want dat hebben de bijtjes en hommeltjes hard nodig. En waar je ze niet hebben wilt trek je ze zo uit de grond.
Een leuke bijkomstigheid is de lol die ik heb met mijn 3 jarige kleindochter als we voor een regen van zaadjes zorgen.


Door Jeroen Vorstman op 20 oktober 2017

Hoi Ingrid, ongewenst of niet; de springbalsemien is inderdaad een goede bijen- en hommelplant, maar verspreiden is niet toegestaan.


Door Anneke Wildeman op 16 oktober 2017

Dag Jeroen, Ik vind de springbalsemien een mooie, nuttige plant en ook een grappige plant, vanwege het openspringen van de zaden als je ze aanraakt, nuttig vanwege de vele hommels en bijen die de planten bezoeken. Ik heb diverse soorten, kleine en grote en verschillende kleuren in de tuin. De springbalsemien wordt een plaag als je hem of is het haar (?) overal laat opkomen, maar het is een gemakkelijk te verwijderen plant, dus in het voorjaar tek ik de jonge planten daar uit waar ik ze niet wil hebben en beperk ze tot een gedeelte van de tuin. Ik begrijp dat ze als ze verwilderen voor overlast kunnen zorgen net zoals berenklauwen.


Door Jeroen Vorstman op 16 oktober 2017

Hoi Anneke, bedankt voor je tip om een plaag in je tuin te voorkomen. Ik heb ook een zwak voor springbalsemien, maar heb de plant uit de tuin verwijderd.


Door Tieneke koning op 28 september 2018

Heel veel meningen deel ik mooie plant, sterk ook en het bijenangel iedere dag, dag na dag is genieten. Makkelijk te verwijderen waar hij gaat woekeren, een vreugde voor meisjes die erin bungelen als aapjes. Kortom ik houd hem lekker in de tuin.


Door josyane rijkes op 6 oktober 2017

Ik heb deze augustus zaden besteld bij Vreekens.Zij vinden deze maatregel onzin.Ik weet niet wat ik nu moet doen!


Door Jeroen Vorstman op 6 oktober 2017

Hoi Josyane, bedankt voor je reactie. Leuk of niet, springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) staat sinds augustus 2017 op de Unielijst van invasieve exoten. Een soort die op de Unielijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld. Verder geldt voor
lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Springbalsemien in je tuin mag blijven staan, maar mag zich niet voortplanten.


Door Linda Smidt op 4 juli 2018

Vreekens heeft groot gelijk met te vinden dat deze maatregel onzin is – zoals zoveel Brusselse dictaten! Weten jullie nog van die het EU hype over het feit dat je afgegraven aarde niet aan de buren mocht geven als je je erf met zand +tegels wilde bedekken ( wat niet moet, maar goed…dat is hier niet aan de orde) Dat mocht niet!!! Streng verboden – werd gezien als vervuild materiaal en moest als zodanig vernietigd worden. Nou, van die hype is ook niks terecht gekomen… Laten we de Springbalsemien dus allemaal hevig in ere en vooral in leven houden!! Dan is er nog hoop voor de bijen en hommels.


Door Wil Kaspersen busink op 3 september 2017

Ik vind springbalsemien een geweldige plant, juist omdat ze zoveel bijen trekken en we heel zuinig op deze beestjes moeten zijn


Door Jeroen Vorstman op 3 september 2017

Hoi Wil, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is zeker een geweldige bijenplant en ook voor hommels, maar verspreiden van deze soort is niet meer toegestaan.


Door Rein Strikwerda op 29 augustus 2017

Laat die EU opvliegen met dit soort flauwekul.


Door Jeroen Vorstman op 31 augustus 2017

Hoi Rein, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is in veel Europese landen ingeburgerd waardoor bestrijding praktisch onmogelijk zal zijn. Uitroeien zal alleen kunnen in kleine geïsoleerde gebieden.


Door Astrid Schoots op 2 augustus 2017

Het is natuurlijk heel goed om vanuit de bijen te denken ivm nazomerse dracht, maar het feit dat vooral aan wateroevers de andere beplanting verdrongen wordt en daardoor in de winter erosie komt, is een wezenlijk argument tegen (actieve!) verspreiding. Ikzelf heb hier in Salland een heel veld springbalsemien gehad en zag dat al het andere verdrongen werd. Met pijn in het hart heb ik toen ingegrepen, en heb daarom ook een kort filmpje over springbalsemien gemaakt: als portret en als dank. Zie https://www.youtube.com/watch?v=UoV4De9atRs&index=3&list=PL8nORHXDHToPmHS8QJHKgIDr6StzlTQRP


Door Jeroen Vorstman op 3 augustus 2017

Hoi Astrid, bedankt voor je reactie en het delen van je filmpje.


Door Frits Backer op 2 augustus 2017

Dag Jeroen, interessant dit. Waar ik benieuwd naar zou zijn als imker of gewoon bijenliefhebber, is: wat is het alternatief? Met name uiteraard voor de periode dat er weinig drachtplanten zijn, het najaar denk ik dan.
Gr Frits en succes met je boeken!!


Door Jeroen Vorstman op 2 augustus 2017

Hoi Frits, bedankt voor je reactie. Alternatieve massa drachten in de nazomer/najaar zijn beperkt. Op de zandgronden van Gelderland, Brabant en Drenthe kan je denken aan struikheide. Op kwelders (deltagebied, Waddeneilanden en Waddenkust) lamsoor en zeeaster. Helaas zijn imkers hier niet altijd welkom omdat door terreinbeheerders aangenomen wordt dat honingbijen wilde bijen wegconcurreren.

Plaats een reactie


*


Jeroen Vorstman
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en nu als beleidsadviseur natuur en landbouw voor het ministerie van Economische Zaken. 20 jaar gelden ben ik begonnen met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, twee jaar later verscheen de derde druk en daar ben ik best trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.