Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU
02 augustus 2017 

Bijenplant springbalsemien of reuzenbalsemien voortaan ongewenst in de EU

De springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) is voortaan ongewenst in de hele EU. De Europese Commissie heeft twaalf dier- en plantensoorten toegevoegd aan de Unielijst. Op deze zwarte lijst staan soorten die niet uit Europa komen en die de oorspronkelijke flora en fauna verdringen of economische schade veroorzaken. Naast de muskusrat (Ondatra zibethicus) en alligatorkruid (Alternanthera philoxeroides) prijkt nu ook de springbalsemien op de lijst van ongewenste vreemdelingen. Alle lidstaten moeten maatregelen nemen om de verspreiding van deze planten- en diersoorten in Europa te voorkomen. Zo mogen ze niet worden ingevoerd, gehouden, verkocht, vervoerd, gereproduceerd of in de natuur vrijgelaten.

Effect van springbalsemien

De  springbalsemien groeit op oevers en produceert grote hoeveelheden zaad die in het voorjaar kiemen. De plant groeit snel en vormt hoge, dichte, sterk vertakte bestanden. De soort concurreert met inheemse plantensoorten om ruimte, licht en voedingsstoffen. Als een oever slechts begroeid is met reuzenbalsemien blijft na het afsterven in de winter een kale oever over en is de kans op erosie groot.

Groeiplaats

Springbalsemien groeit op zonnige tot licht beschaduwde, open plaatsen op vochtige tot natte, voedselrijke grond. Als eenjarige heeft het elk jaar open plekken of verstoringen nodig om te kunnen kiemen. In Nederland komt de plant vooral voor in het stedelijk gebied en het rivierengebied. Jaarlijks trekken veel imkers naar de Biesbosch om te profiteren van deze drachtplant.

Introductieroute naar Europa

Reuzenbalsemien komt oorspronkelijk uit het westelijk deel van de Himalaya en is in Europa ingevoerd als sierplant (armeluis-orchidee) en verwilderd. Verspreiding vindt plaats doordat de zaden wegschieten bij aanraken. Vandaar de Nederlandse naam springbalsemien.

Voedselplant voor honingbijen en hommels

Sommige imkers zaaien springbalsemien uit omdat de planten veel nectar produceren in een periode dat er weinig andere drachtplanten bloeien. Nu de reuzenbalsemien op de Unielijst staat, is dit niet meer toegestaan. Het is natuurlijk goed om voor de bijen te denken aan dracht, maar het feit dat aan oevers andere platen verdrongen worden en daardoor in de winter erosie veroorzaakt, is een goed argument tegen actieve verspreiding. Ikzelf had springbalsemien in de tuin langs de slootkant staan, maar heb ze verwijderd.

Ik ben benieuwd naar wat jij ervan vindt. Zet het even in de reacties hieronder, dat vind ik leuk om te lezen.

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Frits Backer
Door

Frits Backer

op 02 Aug 2017

Dag Jeroen, interessant dit. Waar ik benieuwd naar zou zijn als imker of gewoon bijenliefhebber, is: wat is het alternatief? Met name uiteraard voor de periode dat er weinig drachtplanten zijn, het najaar denk ik dan. Gr Frits en succes met je boeken!!

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 02 Aug 2017

Hoi Frits, bedankt voor je reactie. Alternatieve massa drachten in de nazomer/najaar zijn beperkt. Op de zandgronden van Gelderland, Brabant en Drenthe kan je denken aan struikheide. Op kwelders (deltagebied, Waddeneilanden en Waddenkust) lamsoor en zeeaster. Helaas zijn imkers hier niet altijd welkom omdat door terreinbeheerders aangenomen wordt dat honingbijen wilde bijen wegconcurreren.

Peter van der Kooij
Door

Peter van der Kooij

op 28 Oct 2019

Is dat dan niet zo?

Elka Le Mair
Door

Elka Le Mair

op 22 Jan 2021

Ja, daar ben ik ook erg benieuwd naar. Ik heb immers de laatste jaren vaak gelezen dat de honingbijen de wilde bijen wegconcurreren.

Astrid Schoots
Door

Astrid Schoots

op 02 Aug 2017

Het is natuurlijk heel goed om vanuit de bijen te denken ivm nazomerse dracht, maar het feit dat vooral aan wateroevers de andere beplanting verdrongen wordt en daardoor in de winter erosie komt, is een wezenlijk argument tegen (actieve!) verspreiding. Ikzelf heb hier in Salland een heel veld springbalsemien gehad en zag dat al het andere verdrongen werd. Met pijn in het hart heb ik toen ingegrepen, en heb daarom ook een kort filmpje over springbalsemien gemaakt: als portret en als dank. Zie

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 03 Aug 2017

Hoi Astrid, bedankt voor je reactie en het delen van je filmpje.

Rein Strikwerda
Door

Rein Strikwerda

op 29 Aug 2017

Laat die EU opvliegen met dit soort flauwekul.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 31 Aug 2017

Hoi Rein, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is in veel Europese landen ingeburgerd waardoor bestrijding praktisch onmogelijk zal zijn. Uitroeien zal alleen kunnen in kleine geïsoleerde gebieden.

Wil Kaspersen busink
Door

Wil Kaspersen busink

op 03 Sep 2017

Ik vind springbalsemien een geweldige plant, juist omdat ze zoveel bijen trekken en we heel zuinig op deze beestjes moeten zijn

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 03 Sep 2017

Hoi Wil, bedankt voor je reactie. Springbalsemien is zeker een geweldige bijenplant en ook voor hommels, maar verspreiden van deze soort is niet meer toegestaan.

josyane rijkes
Door

josyane rijkes

op 06 Oct 2017

Ik heb deze augustus zaden besteld bij Vreekens.Zij vinden deze maatregel onzin.Ik weet niet wat ik nu moet doen!

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 06 Oct 2017

Hoi Josyane, bedankt voor je reactie. Leuk of niet, springbalsemien of reuzenbalsemien (Impatiens glandulifera) staat sinds augustus 2017 op de Unielijst van invasieve exoten. Een soort die op de Unielijst staat mag o.a. niet meer worden verhandeld. Verder geldt voor lidstaten de plicht om in de natuur aanwezige populaties op te sporen, te verwijderen, of als dat niet lukt, zodanig te beheren dat verspreiding zoveel mogelijk wordt voorkomen. Springbalsemien in je tuin mag blijven staan, maar mag zich niet voortplanten.

Linda Smidt
Door

Linda Smidt

op 04 Jul 2018

Vreekens heeft groot gelijk met te vinden dat deze maatregel onzin is - zoals zoveel Brusselse dictaten! Weten jullie nog van die het EU hype over het feit dat je afgegraven aarde niet aan de buren mocht geven als je je erf met zand +tegels wilde bedekken ( wat niet moet, maar goed...dat is hier niet aan de orde) Dat mocht niet!!! Streng verboden - werd gezien als vervuild materiaal en moest als zodanig vernietigd worden. Nou, van die hype is ook niks terecht gekomen... Laten we de Springbalsemien dus allemaal hevig in ere en vooral in leven houden!! Dan is er nog hoop voor de bijen en hommels.

Karin Keesmaat
Door

Karin Keesmaat

op 03 Apr 2021

Lekker zaaien

Anneke Wildeman
Door

Anneke Wildeman

op 16 Oct 2017

Dag Jeroen, Ik vind de springbalsemien een mooie, nuttige plant en ook een grappige plant, vanwege het openspringen van de zaden als je ze aanraakt, nuttig vanwege de vele hommels en bijen die de planten bezoeken. Ik heb diverse soorten, kleine en grote en verschillende kleuren in de tuin. De springbalsemien wordt een plaag als je hem of is het haar (?) overal laat opkomen, maar het is een gemakkelijk te verwijderen plant, dus in het voorjaar tek ik de jonge planten daar uit waar ik ze niet wil hebben en beperk ze tot een gedeelte van de tuin. Ik begrijp dat ze als ze verwilderen voor overlast kunnen zorgen net zoals berenklauwen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 16 Oct 2017

Hoi Anneke, bedankt voor je tip om een plaag in je tuin te voorkomen. Ik heb ook een zwak voor springbalsemien, maar heb de plant uit de tuin verwijderd.

Tieneke koning
Door

Tieneke koning

op 28 Sep 2018

Heel veel meningen deel ik mooie plant, sterk ook en het bijenangel iedere dag, dag na dag is genieten. Makkelijk te verwijderen waar hij gaat woekeren, een vreugde voor meisjes die erin bungelen als aapjes. Kortom ik houd hem lekker in de tuin.

Ingrid Stevens
Door

Ingrid Stevens

op 20 Oct 2017

Ik geniet enorm van de springbalsemien in en om mijn tuin. Het is nu 20 oktober en begint echt het einde te worden van de bloemetjes maar tot vandaag zie ik nog steeds bijtjes en hommeltjes de laatste bloemetjes bezoeken. Ik zal er ook alles aan doen om ze in en om mijn tuin te behouden want dat hebben de bijtjes en hommeltjes hard nodig. En waar je ze niet hebben wilt trek je ze zo uit de grond. Een leuke bijkomstigheid is de lol die ik heb met mijn 3 jarige kleindochter als we voor een regen van zaadjes zorgen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 20 Oct 2017

Hoi Ingrid, ongewenst of niet; de springbalsemien is inderdaad een goede bijen- en hommelplant, maar verspreiden is niet toegestaan.

a timmermans
Door

a timmermans

op 30 Nov 2017

De reuzenbalsemien is een van de weinige planten die het in de ,natuur, in ons bijna dode landje nog willen of kunnen overleven

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 01 Dec 2017

Hoi, bedankt voor je reactie.

Philip
Door

Philip

op 14 Dec 2017

Ik vind dit nog steeds een moeilijke... de imker in mij vind deze plant geweldig, de duurzame tuinontwerper gruwelt van deze plant. Zelf heb ik hier ook al eens een blog over geschreven (http://www.drakenbijen.nl/nieuws/springbalsemien-droom-of-nachtmerrie/) maar conclussie is eigenlijk dat ik het nog steeds niet weet!

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 14 Dec 2017

Hoi Philip, leuke blog heb je geschreven! Ik heb ook een haat-liefde verhouding met springbalsemien ;-). Aan de ene kant is het een fantastische drachtplant voor bijen en hommels, maar aan de andere kant is het ook een soort die van oorsprong niet in onze natuur voorkomt die andere planten kan verdringen.

Linda Smidt
Door

Linda Smidt

op 04 Jul 2018

Ook weer helemaal mee eens! Zouden die "duurzame tuinontwerpers" zo'n hekel aan de Springbalsemien hebben omdat ze daar zelf niets aan kunnen verdienen aangezien de Balsemien niet gekocht hoeven te worden? Over duurzaam gesproken.....

are waijenberg
Door

are waijenberg

op 09 May 2018

Het is niet zo dat hij alle planten verdringt onder de springbalsamien groeien gewoon alle grassoorten en bloemen. Het is voor slootkanten met enorm veel brandnetels juist een welkome pant die de brandnetels drastisch inperkt

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 09 May 2018

Beste Are, Bedankt voor je reactie. Inheems of niet, ik zie ook liever bloemen dan brandnetels. ;-) Maar het verspreiden van de reuzenbalsemien is niet meer toegestaan nu de soort op de unielijst staat.

Mevr.L.de Groof
Door

Mevr.L.de Groof

op 25 Jul 2018

das goed nieuws, ik ga het ook zaaien ben ik ook meelevend met de bijtjes.....

Jeroen Vorstman
Heleen Thomassen
Door

Heleen Thomassen

op 19 May 2018

Wat een overdreven en tegen strijdige reactie om de springbalsemien ongewenst te verklaren. hij bloeit volop in mijn tuin, als veel andere planten zijn uitgebloeid en trekt volop bijen en vooral hommels. Je moet het een beetje in de gaten houden. Voor het zaad gaat springen haal ik t eraf (kinderen vinden dat ook een machtig leuk werkje) zodat het in je hand of een zakje springt. verder in het voorjaar wieden op plaatsen waar je het niet wil hebben. je trekt het er zo uit. heel iets anders dan met bv zevenblad. Springbalsemien misschien wel de redder van de bij!

Linda Smidt
Door

Linda Smidt

op 04 Jul 2018

Hier ben ik het helemaal mee eens!! Ook Gemeente-tuinlieden roeien deze mooie planten uit. Idioot! Inderdaad wellicht de redder van bijen en hommels, meerdere inheemse soorten komen er met honderden op af. Als de EU zo nodig miieuderig " wil doen, laten ze dan en bloc alle gif-verkoop in tuincentra verbieden en vernietigen wat er nog staat..... Overigens: als ze nou eens die Sringbalsemien gewoon laten bloeien en dan direct na de bloei de planten tijdig rooien, hebben ze hun nectar-gevend werk gedaan en overwoekeren niets. Ik had ze jaren in de tuin...ze overwoekeren niks! Kijk dan naar de Winde....die omstrengelt en keelt alles wat eronder zit - dát is pas dodelijk voor alles wat groeit in de buurt!! Leve de Springbalsemien! Die bureauhengsten van Brussel moeten eens gaan kijken in plaats van vanachter hun bureau mooie en nuttige planten laten uitroeien!

Margreet
Door

Margreet

op 31 Jul 2019

oh, dat is een goed idee. De springbalsemien uitzaaien over mijn zevenbladveldje! Bdankt voor de tip. En verder natuurlijk een beetje bijhouden voor de rest van de tuin.

Hens Burger
Door

Hens Burger

op 23 Jun 2018

Springbalsemien. Een mooie en leuke plant met Voor- en nadelen. Als een exoot hier graag wil leven en groeien is hij welkom als hij zo onschadelijk is als deze plant.

P. aan de Wiel
Door

P. aan de Wiel

op 06 Jul 2018

De springbalsemien en niet te vergeten de reuzenbereklauw, zijn geen bedreiging, maar juist een verrijking van de natuur, niet alleen onmisbare planten voor de insecten, maar met name de reuzebereklauw biedt de natuur ook bescherming tegen het toenemende `huftervolk` dat het nodig vind om volkomen respectloos door de natuur te rauzen.

Wijnand
Door

Wijnand

op 24 Jul 2018

Hoi, de springbalsemien ken ik uit mijn jeugd. Bij een leegstaand huis de enkele balsemien er uitgehaald en in onze eigen tuin gezet. Een jaar later de zaadjes zien opkomen en toen stond het min of meer vol. Mijn broer heeft voor me opgezocht wat voor plant het was. Geweldig hoe de zaadjes wegsprongen en nu nog vind ik (en de kinderen) dat prachtig. En hoe leuk was het, om met vriendjes de zaadjes op willekeurige plekken te 'dumpen' om het jaar daarna te kijken of ze het overleefden. Heb saaie stukjes Nederland in het verleden ook wel eens verfraaid door wat Balsemienzaadjes 'achter te laten' . Leuk om jaren later daar een mooi veld geurende balsemienen terug te zien en inderdaad: heel veel bijen en hommels.Ik ben geen imker, maar wel blij met een tuin waar ze in rond zoemen. Ben druk met de tuin bezig en daar komt naast wat fruitbomen zeker een stukje met wat springbalsemienen. Je herkent ze prima als ze net opkomen en dan zijn ze eenvoudig weg te halen. Het is misschien 'onkruid' maar ik ben een fan :)

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Aug 2018

Beste Wijnand, bedankt voor je reactie en super dat je bijen en hommels een handje helpt. Verspreiden van springbalsemien is niet toegestaan, maar gelukkig zijn er genoeg andere plantensoorten die voor bijen aantrekkelijk zijn. Om er een paar te noemen (van het vroege voorjaar tot de herfst): - Sneeuwklokje – Galanthus nivalis - Botanische krokus – Crocus tomasinianus - Ooievaarsbek – Geranium himalayense - Klokjesbloem – Campanula portenschlagiana - Gewone lavendel – Lavandula angustifolia ‘Rosea’ - Echte marjolein of orgeano – Origanum majorana - Lampenpoetser – Liatris spicata ‘Kobold’ - Duizendknoop – Polygonum amplexicaulis ‘Firetail’ - Guldenroede – Solidago gigantea - Vetkruid – Sedum spectabileGroetjes, Jeroen

Cora
Door

Cora

op 23 Aug 2018

Ik heb ook springbalsemien in de tuin en vergaar het zaad ook voor andere liefhebbers. als je ziet hoe mooi hij is en hoeveel bijen er op af komen. Ik vind dat geweldig.

Henk
Door

Henk

op 29 Aug 2018

Is het mogelijk om wat zaad van je te krijgen?

Jack Robert Hommersom
Door

Jack Robert Hommersom

op 19 Sep 2018

Nu vakantie in Friesland. Vond aan de overkant langs de sloot Reuzenbalsemien. Kreeg tekst en uitleg van iemand uit het dorp. Mooie plant. Helemaal door het kijken naar Brandpunt+. Uitsterven c.q. uitdunnen van vele bijenpopulaties. Dus sch...t aan Brussel. Heb inmiddels duizenden zaadjes. Nu beste tijd om te oogsten. Plant bijna uitgebloeid en de zaadbollen staan op springen. Zeg maar waar wat zaad naar toe kan?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 28 Sep 2018

Beste Henk, verspreiden van springbalsemien is niet toegestaan.

Peter van der Kooij
Door

Peter van der Kooij

op 28 Oct 2019

Hou eens op met dat braaf zijn: bijen sterven uit en SB voedt bijen als niets anders. De natuur gaat niet kapot maar past zich aan... als de mens eens ophoudt zich als god te gedragen. Peter

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 28 Sep 2018

Beste Cora, hoe mooi reuzenbalsemien ook is, raad ik je af deze soort verder te verspreiden.

J.L.Sanders
Door

J.L.Sanders

op 06 Aug 2019

je mag mij wel wat zaad sturen als je hebt

M&H
Door

M&H

op 08 Sep 2018

Haha, en wat hebben wij meegenomen uit Zweden.........precies, springbalsemien! Niet wetend dat we eigenlijk fout bezig waren. Toen we vroeger met de jongens op vakantie waren en deze plant voor de eerste keer zagen waren de mannen niet weg te slaan bij de knappende zaaddozen. Toen we ze dus zagen op vakantie dit jaar hebben we wat zaad meegenomen zodat we het thuis ook krijgen. Maar ja, nu lezen we dit.........

Jack Robert Hommersom
Door

Jack Robert Hommersom

op 19 Sep 2018

Nu vakantie in Friesland. Vond aan de overkant langs de sloot Reuzenbalsemien. Kreeg tekst en uitleg van iemand uit het dorp. Mooie plant. Helemaal door het kijken naar Brandpunt+. Uitsterven c.q. uitdunnen van vele bijenpopulaties. Dus sch...t aan Brussel. Heb inmiddels duizenden zaadjes. Nu beste tijd om te oogsten. Plant bijna uitgebloeid en de zaadbollen staan op springen. Zeg maar waar wat zaad naar toe kan?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 28 Sep 2018

Beste Jack, bedankt voor je reactie, maar het uitzaaien en aanbieden van zaad van de springbalsemien is niet toegestaan.

Jasper
Door

Jasper

op 08 Jun 2019

Jack, ik heb een vraag. Zou u contact met mij willen opnemen?

Linda
Door

Linda

op 16 Oct 2018

Sta er echt van te kijken dat dit een invasieve soort is. Wist niet beter dan dat deze gewoon in Nederland thuishoorde. De plant stond met de bossen op een kleine helling naar onze groentetuin naast ons huis lag. Prachtig gezicht als hij weer in de bloei stond. Ook altijd weer leuk om er in te knijpen en hoe harder de zaden sprongen hoe leuker. Dit was in Zuid Limburg al meer dan 40 jaren geleden. Vind het juist zo jammer dat ik ze niet veel meer tegenkom, maar als ik ze tegenkom is het echt jeugdsentiment om op de zaden te knijpen. Probleem voor groentetuin is het nooit geweest. Wat teveel was werd gewoon uitgetrokken. Zal het dan ook heel jammer vinden als ze verdwijnen. Zou best graag eentje in mijn tuin hebben (heb hoge schuiting dus verder dan tuin komt het toch niet) omdat de Balsemien voor mijn gevoel net zo bij Nederland hoort als de paardenbloem en echt heel mooi is. Wordt dan ook ook best een beetje verdrietig van de gedachten dat deze plant zodadelijk helemaal verdwenen. Wekt ook gelijk bij mij een beetje raar gevoel op want hoe kan een plant die al zolang in Nederland is nog invensief zijn. Hoelang moet een soort in Nederland leven voordat het bestaansrecht hier heeft. Zijn niet alle planten ooit ergens vandaan gekomen? Maar goed, en ben geen bioloog dus zal dit waarschijnlijk nooit helemaal begrijpen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 22 Nov 2018

Beste Linda, bedankt voor je reactie. De reuzen springbalsemien is op veel plaatsen in Europa ingeburgerd.

Joke Breembroek
Door

Joke Breembroek

op 24 Oct 2018

Hallo Jeroen, Springbalsemien als bloem langs weilanden leek me een optie om de bijen te helpen, maar is dit blijkbaar niet (meer). In de natuur in mijn omgeving staat heel veel springbalsemien en worden hiertegen nog geen maatregelen genomen volgens mij, in tegenstelling tot de reuzenberenklauw. Heb je ook tips voor melkveehouders om hun omgeving bij-vriendelijker te maken, met name langs de weideranden? Als we soorten zouden willen inzaaien welke zijn daarvoor dan geschikt al realiseer ik me wel dat dat grondsoort gebonden zal zijn.

erik jansen
Door

erik jansen

op 18 Dec 2018

Naast het gegeven dat springbalsemien als enige er in slaag om de brandnetels te verdrijven uit natuurgebieden (waardoor deze eindelijk ook eens een beetje toegankelijk worden in de uiterwaarden, lukt het hem ook om de voedselrijke toplaag van veel natuurgebieden aan te tasten (erosie). Een zegen voor de natuurgebieden als ik de ammoniaklobby mag geloven. Ik weet wat Brussel zegt, maar als jij begrijpt waarom dit zo is zou ik dat graag willen weten...

Arie Stuije
Door

Arie Stuije

op 30 Dec 2018

Dat er vele kanten aan deze fraaie plant zijn is wel duidelijk. Maar zijn er ook positieve en of negatieve kanten te belichten aan de andere plagen waarmee onze bijen te maken krijgen. Ik denk dan aan de oprukkende varao mijt, de diverse gifstoffen die veel van ons rijkelijk uitstrooien, particulier of in onze landbouw- industrie, het snel verdwijnen van onze insecten populatie. Hoe staat de springbalsemien hierin en vindt Brussel hier ook iets van...?

Ruud
Door

Ruud

op 08 Jul 2019

Wij hebben een paar groepjes reuze springbalsemien staan tussen de andere beplanting. In het voorjaar gaan de meeste zaailingen (paar honderd) er uit en zo heb je dus geen probleem met beheer en verspreiding. Wel ook even opletten verder dan de eigen tuin. Het is een geweldige sierplant en een plezier om te hebben.

Hein Schildt
Door

Hein Schildt

op 25 Aug 2019

Al jaren laat ik in mijn tuin gecontroleerd springbalsemien groeien (plm 10 - 15 vierkante meter) Het is in de nazomer -nu dus- geweldig mooi om te zien en nog mooier om te zien hoeveel bijen en hommels er dagelijks heel druk bezig zijn. Gewoon flauwekul om dit te verbieden, wortels hebben ze nauwelijks. Ze staan bij mij tussen nu uitgebloeide zomerplanten en kleine struiken die volgend voorjaar het gewoon weer prima doen.

Jan
Door

Jan

op 29 Aug 2019

Schitterende mooie plant , veel hommels en bijen trekt het aan . Ik wordt er vrolijk van , ik blijf bij deze burgerlijk ongehoorzaam 😀

Hidde
Door

Hidde

op 11 Sep 2019

'Europa' is volstrekt onmachtig om collectief ook maar iets te doen aan echte problemen, zoals het stikstofoverschot en houdt zich onledig met b.v. een onzinnig verbod op springbalsemien: "gevaarlijke exoot ", "erosie". Net als de tulp is springbalsemien afkomstig uit de Himalaya en verdringt langs de slootwallen hoofdzakelijk brandnetels. Voor bijen en hommels is het een belangrijke drachtplant dus guerillatuinieren is erg belangrijk. Aan het werk, het is nu oogsttijd!

Hidde
Door

Hidde

op 11 Sep 2019

Nog een aanvulling nav een opmerking. De tulp was aanvankelijk een onooglijk bergplantje in de Himalaya dat via Turkije naar Nederland kwam: een invasieve exoot die op een ontelbaar aantal hectares alle andere planten verdrongen heeft. Moet daar niet eens tegen opgetreden worden, Jeroen Horstman in plaats van tegen de springbalsemien die al eeuwenlang in alle landen van Europa voorkomt zonder problemen te veroorzaken? Ik vind: red de springbalsemien, de "armeluisorchidee", en help de bijen en de hommels! Europa, spaar je krachten om iets tegen chemische bestrijdingsmiddelen te doen.

Martine
Door

Martine

op 12 Sep 2019

Ik hou enorm van de Springbalsemien al van jongsafaan: de geur, de bloemen, de bijen en de springende zaadjes. Ik voel me extreem dankbaar voor deze mooie planten en heb jaren geleden op een plek in de natuur zaadjes verzameld om ze in mijn tuin te zetten. En dat is uiteraard gelukt! De bijen en hommels vliegen af en aan. En ja, eker! Het is bijhouden om te voorkomen dat ze je tuin overwoekeren, maar so what? De springbalsemien heeft nog veel meer in zich wat we nog niet weten aan krachtige stoffen, wijsheden en schoonheid. En wat ik tegen die Europese regel zeg? hahahahahahahaha!!!! Belachelijk. De Springbalsemienen in mijn tuin lachen nog het hardst. Laat ze wat doen aan echte bedreigingen zoals gif in de natuur of bomenkap of verstandige richtlijnen om de Springbalsemien in de hand te houden, maar niet dit soort belachelijke 'verboden'. Gelukkig lees ik hier vele opmerkingen van verstandige mensen, die op een wat normalere manier met de Springbalsemien omgaan.

Marie
Door

Marie

op 12 Sep 2019

Ik ben het volledig eens met Hidde en anderen en doe dus graag aan 'guerillatuinieren' (vondst!). Ik wil wat zaadjes in mijn straat zaaien, in het kader van meer groen in de buurt, maar wanneer kan ik dat het beste doen?

Peter van der Kooij
Door

Peter van der Kooij

op 28 Oct 2019

Wat ik me afvraag: de springbalsemien mag dan een invasieve soort zijn (en door klimaatverandering zullen er steeds meer soorten bij komen); waarom mag de tulp dan wel? Of de aardappel... Om maar iets te noemen. Geld?

Nicolaas Wouter van Veelen
Door

Nicolaas Wouter van Veelen

op 19 Jun 2020

Overal op het Internet wordt Impatiens glandulifera genoemd als een éénjarige plant. Niet waar. Het is een vaste plant die ook hardnekkig woekert met diepgaande dikke wortels. Zoveel tuinbezitters zijn onwetend over dit exotisch superonkruid en vinden het mooi. Binnenkort ga ik er weer één proberen uit te spitten na jaren bij een klant door een tegelpad groeiend. Onder de haag bij de buren krijg ik nooit de laatste wortel te pakken. Klimop is inheems maar zou ook eigenlijk in een tuin verboden moeten worden maar is voor Bijen super. Liguster en Ribes zijn ook exoten maar geliefd bij Bijen. Moderne mega tuincentra met velden bloemen (als impuls aankopen met name lokmiddel voor barbeque en dergelijke) zonder Vlinders en Bijen dat is verschrikkelijk, net zoals tegenwoordig de Vlinderstruiken niet meer elke zomerdag wemelen van ontelbare Vlinders en het eerste stuifmeel in de Nederlandse natuur (Kraakwilg - Salix caprea) is weg geplunderd. Slakken en Mieren zijn ook essentieel nuttig in de tuin en in de natuur. Planten te koop naast voedsel en drinkwaren is sowieso vergeven van de pesticiden en/of steriel opgekweekt.

Linda Smidt
Door

Linda Smidt

op 04 Jul 2020

Ik snap niks van dat gezeur en de "Springbalsemien heraus" mentaliteit. Als de Duitsers hun rivieroevers niet schoon zeggen te kunnen houden hoeven de in Nederland levende bijen en hommels daar toch niet onder te lijden? Springbalsemien wortelt heel oppervlakkig en zit helemaal NIET andere planten in de weg. (Waar de Duitsers en Hongaren dat idee vandaan halen?? 75 jaar geleden, en misschien nog wel, hadden ze ook dat soort denkbeelden i.v.m. hun niet welgevallige menssoorten, die moesten toen "ausradiert").... - tot Winde ( die zijn/haar buurman doodknevelt) , klimop bodembedekkng, kleefkruid ( dito) Ik heb enige jarenlang tot mijn vreugde Springbalsemien in mijn tuin gehad...en ineens kwamen ze niet meer terug. De ervaring heeft geleerd dat op een gegeven moment kennelijk de grond kennelijk uitgeput is wat betreft de specifieke voedingsstoffen die de Springbalsemien nodig heeft. En dan ontkiemen de zaden niet meer. Andere planten groeien daar gewoon wél... zoiets als roulerende gewassen in de landbouw. Lang leve de Springbalsemien!

Gerrit van Keulen
Door

Gerrit van Keulen

op 21 Jul 2020

Wij hebben de balsemien als 'eeuwen' in de tuin staan: een prachtige plant dat veel bijen en hommels aantrekt en andere nectarliefhebbers. We hebben bijkans allerlei hommels en bijen over de 'balsemienvloer' gehad! Ik kan me indenken dat het bij het wateroevers een ongewenste plant is, maar met enig beleid kan dit goed tegengegaan worden.Dank voor de informatie op deze website! Boeiend en interessant!

Johan van Veen
Door

Johan van Veen

op 06 Aug 2020

Een hartstikke leuke plant die ook in onze tuin staat te bloeien. Het wordt natuurlijk een ander verhaal als in de winter onze dijken wegspoelen door de regen en huizen overstromen met evt doden tot gevolg. Meestal komen die regels uit Brussel van de regeringen zelf, en die weer van input van de dijkgraven etc. Dus beetje kort door de bocht om de EU de schuld te geven, deze plant kan gewoon onze eigen dijken aantasten. Maar wel leuk in eigen tuin...

Anne
Door

Anne

op 20 Sep 2020

Tijdens een vakantie in Zuid-Limburg viel mij op dat de springbalsemien daar de dienst begint uit te maken langs de geul. Mooi, al die verschillende kleuren roze met soms gouden hartjes, maar het wordt een mono-cultuur, een woekeraar, die tot midden in de geul doordrong. De ijsvogel kan op zulke plekken niet meer vliegen. De woekering werd me na 1 wandeling wel duidelijk. Dus ik begrijp het besluit van de EU helemaal. ☺ Jammer dat er geen natuurclub is die die planten op bepaalde plaatsen eruit haalt. De bereklauw kreeg trouwens bijna geen kans meer door al die mienen. Elk nadeel hep toch zijn... voordeel!

Janine Lamers
Door

Janine Lamers

op 27 Sep 2020

Vlinderbloemigen maken toch bolletjes stikstof aan hun wortels en dat komt dan toch in de grond als de plant in de winter afsterft?? Springbalsemien is dacht ik een vlinderbloemige.... Een bodemverbeteraar voor andere planten.

A.M. van Kesteren
Door

A.M. van Kesteren

op 20 Feb 2021

Lang leve de springbalsemien, lang leven de hommels.

Henk Hendriks
Door

Henk Hendriks

op 16 Jan 2022

Eigen planten eerst! Wat een belachelijk iets om de springbalsemien te verbieden. Het is een prachtige plant en de bijtjes zijn er heel blij mee. Als je deze eenjarige plant niet wilt dan trek je ze voor dat ze zaad vormen er uit, en ze vormen GEEN ENKEL GEVAAR meer voor onze eigen inheemse planten. Hoezo gevaar!

timz
Door

timz

op 31 Aug 2023

Helemaal mee eens ! Het is een prachtige plant en praktisch gezien toch niet meer uit te roeien, kom maar een een kijkje nemen in de Biesbosch...

Justin Case
Door

Justin Case

op 25 Sep 2023

Het schadelijke van de springbalsemien is, dat de late en uitbundige bloei bijen lokt die dan niet meer de inheemse planten bestuiven, waardoor die het moeilijker krijgen en uiteindelijk doodgaan. Alleen nog maar springbalsemien, hoe mooi is dat …?

Reactie plaatsen