Het Apidea bevruchtingskastje is een mini-bevruchtingskastje om een jonge koningin aan de leg te krijgen met een minimum aan bijen en middelen. Mocht ze falen, dan is er weinig verloren. Maar als ze gaat ze aan de leg, heb je een reserve koningin en dat is altijd een goede zaak! Het Apidea bevruchtingskastje is verreweg het beste mini-bevruchtingskastje op de markt - ze kosten iets meer, maar zijn elke cent waard door het praktische ontwerp en de kwaliteit van de materialen. Er zijn meer wegen die naar Rome leiden en hetzelfde kan je zeggen voor het gebruik van het Apidea bevruchtingskastjes, maar hier ontdek je hoe ik het doe.
Apidea bevruchtingskastje monteren
Klik de drie plastic Apidea raampjes in elkaar en zorg ervoor dat je de groeven voor het strookje kunstraat aan de binnenkant hebt. Bevestig in elk raamje een strookje kunstraat van 3 cm als start voor de raatbouw. Zorg ervoor dat je het strookje kunstraat op de juiste manier plaatst: de punten van de zeshoeken moeten dus op een punt naar beneden wijzen: anders zullen de bijen de kunstraat niet uitbouwen. Zet het strookje voorbouw vast door bijenwas in de groef in de bovenlatje te druppelen met behulp van een bijenwaskaars. Laat je niet verleiden om uitgebouwde raampjes van vorig jaar te gebruiken. Uitgebouwde raampjes nemen te veel ruimte in beslag en je kan dan het Apidea bevruchtingskastje niet vol bijen krijgen wanneer je deze gaat vullen. Bovendien helpt uitbouwen de bijen zich tot eenheid te binden.
Zorg ervoor dat de Apidea raampjes zo worden geplaatst dat twee van de halfcirkelvormige uitsparingen in de bovenste balken onder het gat in de afdekfolie komen. Deze ruimte is nodig om een koninginnencel in te hangen, dus controleer het - steek er je vinger in om zeker van te zijn dat de raampjes goed hangen.
Het rode roostersetje bestaat uit twee moerroosterjes; de ene schuif je in het voerbakje en de andere pin je aan de buitenkant voor de vliegopening. Dit moerroostertje is om te voorkomen dat je de koningin verliest met een zwermpje. Plaats dit roostertje pas nadat de koningin eitjes begint te leggen!
Het grote rode rooster is een ventilatierooster. Plaats het rooster zodanig dat de rand naar binnen wijst.
Vul het voercompartiment met voerdeeg.
Zorg ervoor dat je de afdekfolie onder de rand van het ventilatierooster schuift.
Wanneer je je Apidea bevruchtingskastje hebt gemonteerd, doe je het deksel erop en sluit je de vliegopening. Draai het Apidea kastje vervolgens ondersteboven en schuif de bodem naar buiten. Je bent nu klaar om het Apidea kastje te vullen.
Apidea kastje vullen met bijen
Kies een goed en sterk bijenvolk uit - bij voorkeur met honingkamers vol met bijen. Honingkamers bevatten altijd veel jonge bijen en zolang je een moerrooster gebruikt - geen darren en geen koningin.
Je neemt een grote plastic emmer, een plantenspuit en een plastic koffiebekertje.
Neem een raam met veel bijen erop en laat het een lichte beweging terug in de korf zien - dit zal de oudere, vliegende bijen verwijderen en je achterlaten bij de jongere.
Schud deze in een plastic emmer en spuit ze meteen lichtjes nat met een beetje water - net genoeg om te voorkomen dat ze vliegen. Tik voorzichtig op de emmer op de grond zodat de bijen samenklonteren.
NIET te nat maken.
Schep 300 ml bijen (twee koffiebekertjes) uit en giet ze in het Apidea kastje Nu sluit je de bodem snel, maar voorzichtig. Draai het kastje om en laat het een paar uur op een koele, donkere, stille plek staan terwijl de zich drogen en zich op de raampjes vastklampen - als je ze te nat hebt gemaakt, zullen ze een tijdje in een klomp op de grond zitten en als je er straks een koninginnencel inhangt, kan deze afkoelen. Ze hebben tijd nodig om te beseffen dat ze moerloos zijn. Na 2 uur is de Apidea is klaar voor een koninginnencel.
De koninginnencel toevoegen
Als de afdekfolie goed geplaatst is, kan je het dak verwijderden zonder dat er bijen ontsnappen. Het kleine flapje in de afdekfolie kan je snel en stil optillen. Met een licht pufje rook vorkom je dat bijen ontsnappen terwijl je de koninginnencel in het gat hangt. Als je het Nicotsysteem gebruikt, zal de celdophouder zich netjes in het gat nestelen en er niet doorheen vallen. Als een koninginnencel is uitgebouwd met braamraat en niet door het gat past, probeer het er dan in te schroeven! Besproei het ventilatiepaneel tweemaal daags met een beetje water. Nadat de drie dagen in het donker zijn verstreken, kan je Apidea buiten worden geplaatst en de bijen worden vrijgegeven.
Je Apidea bevruchtingskastje plaatsen
Als je bijen uit volken in de buurt hebt gebruikt, vliegen ze niet terug naar de donorkast. zolang ze de drie dagen tijd in het donker hebben gestaan. Vliegbijen zullen tijdens hun opsluiting samensmelten tot een eenheid en zich oriënteren op hun nieuwe locatie. Jonge bijen die nooit buiten zijn geweest, weten niet waar ze vandaan komen. Zet je Apidea kastje ergens beschut, van de grond af. Apidea's zijn gemaakt van isolerend plastic en kunnen in de zomer onder direct zonlicht oververhit raken en warmlopen.
Leg een steen op het dak - Apidea's zijn lichtgewicht, ook met voerdeeg en bijen erin. Je zult ze regelmatig moeten bijvoeren, maar je moet niet zoveel voeren dat de koningin nergens eitjes kan leggen. Als je een rijpe koninginnencel hebt toegevoegd, laat het kastje dan 2-3 weken met rust, afhankelijk van het weer. Als er na 3 weken geen eitjes zijn, is er iets mis. Als je eenmaal eitjes hebt gezien, kan je het kleine koninginnenroostertje voor de ingang vastzetten - dit voorkomt dat een zwermpje met de koningin vertrekt. Als je je Apidea kastjes opnieuw gebruikt voor een nieuwe serie koninginnen - vergeet dan niet om het koninginnenroostertje te verwijderen!
Hallo, ik heb begrepen dat je het gevulde apideakastje 2 dagen moet laten staan om de bijen te laten harmoniseren. Is dat niet nodig als je het kastje naar een bevruchtingstation wil brengen? M.a.w. kan dat
kastje daar dan dezelfde dag al heen?
Paul Smeets
op 09 Feb 2024