Page content

Moerproef

De moerproef is een eenvoudige methode om te bepalen of er een koningin in het volk aanwezig is.

In de imkerpraktijk kan zich een situatie voordoen waarin je niet zeker weet of er een koningin in het volk aanwezig is. Als je in zo’n volk zonder meer een nieuwe koningin invoert, bestaat de kans dat ze gedood wordt, omdat er toch een koningin aanwezig is. Als je een bijenvolk een nieuwe koningin wil geven, mag het onder geen enkele voorwaarde een eigen koningin hebben. Doe de moerproef.

Hoe je de moerproef doet

In het midden van het volk waarover je twijfelt hang je een raam met open broed uit een ander volk. Dit raam controleer je na een dag op de aanwezigheid van redcellen. Vind je aangezette redcellen, dan is het volk zeker moerloos.

Voor de moerproef is jonge broedraat het beste. Met oude, donkere broedraat kan het tot drie dagen duren, voordat redcellen te zien zijn. De bijen hebben dan moeite met het wijder maken van cellen.

Soms komt het voor dat slechts een of twee redcellen worden gevonden. Dan is het uitkomst van de moerproef niet zeker. Er kan een gebrekkige koningin in het volk rondlopen en de bijen doen een poging om een nieuwe koningin te kweken.

  Comment Section

  4 reacties op “Moerproef


  Door Tanja op 24 april 2018

  Ha Jeroen.
  Bij de kastcontrole vorige week viel me op dat er geen broednest als zidanig was.Wel her en der over twee ramen verdeeld gesloten darren broed .Geen werkster broed laat staan gesloten werkster broed.Geen koningin gezien.Deze week vond ik een redcell .onder in de cel koninginnen gelei maar geen larve.Ik vrees een moerloos volk of is dat te voorbarig?
  Groet Tanja


  Door Jeroen Vorstman op 25 april 2018

  Beste Tanja, bedankt voor je reactie. Het lijkt erop dat je bijenvolk moerloos is. Verspreid darrenbroed wijst op eierenleggende werksters. Zo’n volk is hopeloos verloren.


  Door Sabine Van der Biest op 2 juni 2019

  Hopeloos verloren? Kan je dan geen nieuwe koningin invoeren en op open broed van een andere kast redcellen laten kweken? Ik zit denk ik met hetzelfde probleem. Het kan toch niet zijn dat ze hopeloos verloren zijn? Dank bij voorbaat voor je antwoord


  Door sabine van der biest op 2 juni 2019

  Ik bedoelde daar natuurlijk een nieuwe koningin OF redcellen laten kweken.

  Plaats een reactie


  *