Redcel

Redcel

Een Redcel is een tot koninginnencel (moerdop) omgevormde werkstercel. Redcellen ontstaan als een bijenvolk plotseling moerloos wordt. Uit een redcel kan een bijenvolk een nieuwe koning te kweken.

Moerloos

Binnen 1 uur nadat de koningin plotseling verloren is gegaan of weggenomen is, hebben de bijen door dat ze moerloos zijn. Ze worden prikkelbaar en na een paar uur verschijnen zoekende bijen op de vliegplank en tegen de voorzijde van de kast.

Redcellen

8 tot 24 uur nadat het bijenvolk moerloos is geworden beginnen ze redcellen te bouwen op werkstercellen. De zeshoekige, horizontale werkstercellen worden omgebouwd tot hangende koninginnencellen. De werksterlarven die gepromoveerd zijn om koning te worden, krijgen alleen nog koninginnengelei gevoerd. Redcellen kan je overal op de raat vinden, maar meestal op jonge raten. Bij het maken van een veger maak je gebruik van het vermogen van een bijenvolk om uit een redcel een nieuwe koningin te kweken.

[caption id="attachment_206628" align="alignnone" width="500"]Redcel Redcel op bebroede werksterraat.[/caption]

Redcel-koninginnen

Het bijenvolk in nood wil zo snel mogelijk orde scheppen. Logischerwijs is de eerste koningin die uitloopt, opgekweekt uit het oudste larfje. Redcel-koninginnen zijn meestal kleiner  dan koninginnen uit zwermcellen en stille-moerwisselingscellen. De kleinste koninginnen komen uit redcellen gebouwd op bebroedde werkstercellen. De werkbijen hebben moeite de taaie cellen met poppenhuidjes groter te maken. In zwermcellen en stille-moerwisselingscellen hebben de larfjes vanaf het allereerste begin volop ruimte en koninginnengelei gehad.

Zwermen

Een volk dat plotseling de koningin mist zal meer dan een redcel aanmaken. Hierdoor kan het bijenvolk gaan zwermen hoewel ze niet in zwermstemming is

Hopeloos moerloos

Er kunnen geen redcellen worden gemaakt als er geen open broed is op het moment dat de koningin verloren is gegaan. Het bijenvolk is dan hopeloos moerloos en gaat dood.
Reactie plaatsen