Moerloos of toch niet? Doe de moerproef!

Moerloos of toch niet? Doe de moerproef!

Moerloos, of niet? Vandaag kreeg ik deze vraag van imker Jan:

“Ik heb een prachtig bijenvolk. Veel bijen, enorm veel honing maar zonder broed. Vier dagen geleden heb ik een raam met open broed uit een ander volk ingehangen. Gisteren, dus 3 dagen later: géén dop. Er zal dus wel een koningin in het volk zijn. Uit angst voor zwermen heb ik een reepje moerrooster voor het vlieggat gezet. Ik weet dat zoiets nergens aanbevolen wordt, maar wat moet ik anders doen?”

In het bijenvolk zijn na vier dagen géén redcellen aangezet. Misschien heeft het bijenvolk al gezwermd en is er een onbevruchte koningin aanwezig. Ik raad je aan het moerrooster weg te halen anders kan de jonge koningin er niet op uit om een bruidsvlucht te maken.

Als je twijfelt of er in het bijenvolk nog een moer zit (je vind geen koningin of broed, maar het bijenvolk gedraagt zich gewoon) doe dan de moerproef.

Bij de moerproef hang je een raam met open broed in het bijenvolk waarover je twijfelt en kijkt na een tot drie dagen of er op dat raam redcellen zijn aangezet. Zijn er redcellen aangezet dan is er géén koningin. Het volk is dan moerloos.

Tip: lees hier meer over de moerproef

Wat gehad aan deze tip? Deel ‘m met anderen.

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar gelden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, volgend jaar verschijnt alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen