Kan het te warm zijn voor bijen
Jeroen Vorstman
08/11/2022
1 min
2

Kan het te warm zijn voor bijen?

08/11/2022
1 min
2

We gaan de warmste week van deze zomer tegemoet en dan kan het te warm zijn voor bijen. Niet alleen halen we de hoogste temperaturen van deze zomer, maar ook zal de extreme warmte een stuk langer aanhouden dan die van vorige hittegolf. Vanaf woensdag 10 augustus 2022 is het Nationaal hitteplan in werking getreden. Hoewel veel mensen genieten van warm weer, is het goed dat iedereen, ook in goede gezondheid, extra oplet tijdens deze tropische dagen. Maar niet alleen voor mensen, ook voor bijen kan het te warm of zelfs gevaarlijk. Ontdek hier hoe jij je bijen een handje kan helpen bij extreme hitte.

Hoe weet je dat je bijen het warm hebben?

  • je ziet veel bijen op de vliegplank (baardvorming);
  • je bijen zijn snel geïrriteerd;
  • koningin stopt met eitjes leggen.

Hoe kan je een handje helpen als het te warm is voor je bijen?

Hoewel bijen ook bij hoge buitentemperaturen de nesttemperatuur op natuurlijke wijze goed onder controle kunnen houden, zijn er enkele dingen die je kunt doen om bijen te beschermen tegen de extreme zomerhitte:

  • zorg voor water in de buurt van je bijenstand;
  • zorg voor isolatie onder het dak van je bijenkasten;
  • zorg voor schaduw op het heetst van de dag;
  • zorg voor voldoende ventilatie in je bijenkasten;
  • zorg voor voldoende ruimte voor je bijenvolken.

Wat gebeurt er als het te warm is voor voor je bijen?

Onderdeel van goed imkeren is het observeren van je bijenvolken. Als je merkt dat je bijen het te warm krijgen, zorg er dan in ieder geval voor dat er water beschikbaar is en dat je bijen de bijenkast goed kunnen ventileren. Hiermee kan je een grote bijdrage leveren aan het beschermen van je bijen tegen de extreme zomerhitte.
Als je honing uit de bijenkast ziet druipen, is het zeker al te warm in de kast en loop je het risico je bijenvolk te verliezen. Onderneem daarom tijdig actie!

Hou je hoofd, én je bijen, koel  


Wil je niet alleen weten wat je moet doen, maar ook hoe? Wordt dan lid van de Bijenclub. In onze besloten community sta ik met mijn team klaar om je op weg te helpen en met succes bijen te houden. Ontdek hier alle voordelen van ons Bijencoach programma >>

Reacties
Categorieën