imkercursussen
Over ons
Inspiratie
Blog
Video's
Gratis E-boek
Boek
Cursussen
Gratis e-boek
Bijencoach helpdesk
imkercursussen
Over ons
Inspiratie
Blog
Video's
Gratis E-boek
Boek
Cursussen
Gratis e-boek
Bijencoach helpdesk
Sharing would be great!
Sharing would be great!
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
Op de hoogte blijven?
Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Reageren
0
Times shared
Abonneer
Bestuivingsdiensten: de honingbij en trekvogels
Jeroen Vorstman
30 november 2022 
in De honingbij en haar rol in de natuur

Bestuivingsdiensten: de honingbij en trekvogels

Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Reageren
Delen
Abonneer
Delen
Delen
Reageren
Abonneer

Onder gunstige omstandigheden zorgen wilde bestuivers voor de bestuivingsdiensten in de tuinbouw. Maar om verzekerd te zijn van voldoende bestuivers op het juiste plaats en het juiste moment worden ook honingbijen en hommels ingezet. In de zaadteelt en de teelt van voedselgewassen is de inzet van bijen- en hommelvolken voor bestuivingsdiensten daarom heel gebruikelijk. Zo zetten bestuivingsimkers bijenvolken in voor de bestuiving van kersen, koolzaad, bessen en vruchtgroentes. De teelt van sommige gewassen, tomaten bijvoorbeeld, is voor de bestuivingsdiensten zelfs geheel afhankelijk van de inzet van bestuivers. Zo worden in de tomatenteelt gekweekte hommelvolkjes ingezet voor de bestuiving. Zonder hommels geen bestuiving, zonder bestuiving geen tomaten.
Maar ook in het wild leveren bijen en hommels bestuivingsdiensten. Door deze ecosysteemdienst zijn bijen een belangrijke schakel in de natuur. Een mooi voorbeeld is de bestuiving door bijen van besdragende struiken en het belang daarvan voor trekvogels.

Kramsvogels en koperwieken

De meidoorn draagt nu massaal vruchten. Vroeg in het voorjaar kleurden deze struiken de heggen nog prachtig wit. Nu zijn de struiken zwaar van de rode bessen. Deze bessen hebben een enorm aantrekkingskracht op vogels. In de herfst en winter komen kramsvogels en koperwieken uit hun Scandinavische en Oost Europese broedgebieden massaal naar Nederland. Jaarlijks overwinteren zo’n 500.000 kramsvogels en tot 100.000 koperwieken in Nederland.  Nog eens 1 miljoen kramsvogels en 1 miljoen koperwieken trekken door Nederland naar hun overwinteringsgebieden in midden en zuid Europa

Hiermee hebben we een grote verantwoordelijkheid om deze tijdelijke gasten een warm welkom te geven. In de winter eten kramsvogels en koperwieken voornamelijk bessen en zaden. Kramsvogels en koperwieken zijn ze dol op de bessen van de meidoorn.

Bestuiving

Om voor voldoende bessen in de herfst en winter te zorgen is een goede bestuiving van deze voorjaarsbloeiers enorm belangrijk. Bessenstruiken bloeien in april en mei
Op dat moment zijn er al veel wilde bijen actief, vooral bijen uit het geslacht zandbijen (Andrena) worden op bessenstruiken gezien. Maar vooral ook honingbijen, die met enkele tienduizenden als kolonie overwinteren. Bijenvolken hebben daarom al vroeg in het voorjaar een behoorlijk bestuivingspotentieel.

Vroeg in het voorjaar zijn bijenvolken volop in de groei en is de behoefte aan stuifmeel groot. Bijen verzamelen het stuifmeel als voedsel voor hun larven. Bij het verzamelen van stuifmeel brengen ze ook stuifmeel over en bestuiven zo de bloemen. Na de bestuivingsdienst groeit het vruchtbeginsel uit tot een eetbare bes. Bij een goede bestuiving zitten aan het eind van de herfst de meidoornstruiken vol bessen.

Lang nadat de bessenstruiken in het voorjaar bestoven zijn door onze bijen worden de bessenstruiken in de winter geplunderd door miljoenen hongerige vogels.

Zo faciliteren onze bijen door hun bestuivingsdiensten al vroeg in het voorjaar de miljoenen trekvogels die in de herfst en winter in Nederland verblijven.


 🌼 + 🐝 = 🍒 + 🦜




 📷 Kramsvogel/koperwiek in meidoorn/duindoorn

Delen
0
Delen
0
Delen
0
Delen
0
Reageren
Delen
Abonneer
Over de schrijver
Jeroen Vorstman
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar gelden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, volgend jaar verschijnt alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Website
Anderen bekeken ook
Kan het te warm zijn voor bijen?
Kan het te warm zijn voor bijen?
11 augustus 2022
Reactie plaatsen

Navigatie

  • Over Jeroen
  • Gratis E-boek
  • Boek Bijen houden voor iedereen
  • Online Basiscursus Bijenhouden
  • Online cursus Koninginnenteelt
  • Inloggen voor leden en cursisten
  • Bijencoach helpdesk

Contactgegevens

  • Bijenclub
  • Dorpsweg 74
  • 4221 LH Hoogblokland
  • jeroen@bijenclub.com
  • KvK nummer: 59596368

Tips

  • Boekentips
  • Kennisbank
  • Bijenclub Blog
  • Gratis E-boek

Partner Programma (NIEUW?)

  • Partner worden?
  • Inloggen affiliate dashboard

© Bijenclub 2022 
Onderdeel van Imkerij La Reine

Edit article Dashboard Settings Website Design Article cached on Sat. 28 Jan 19:53
Renew cache
Koekje erbij?
Zoals je weet moeten we je informeren dat deze website cookies gebruikt. Klik op "Accepteer alle" voor een optimale werking van deze website. Meer informatie
Alleen Functioneel
Accepteer alle
Cookie instellingen
Meer informatie
Voorkeuren opslaan