Moerrooster

Moerrooster

Een moerrooster of koninginnenrooster is een rooster met 4,2 mm wijde openingen die tussen een broedkamer en een honingkamer gelegd wordt om de koningin de toegang tot de honingkamer te beletten.

Het borststuk van de koningin is enkele tienden van millimeters hoger dan dat van de werkbij. Daardoor kan ze niet door een opening die maar 4,2 mm wijd is. Werkbijen kunnen daar wel door. Door nu een rooster met 4,2 mm wijde openingen tussen twee kamers te leggen, kan de moer niet van de ene in de andere kamer komen. Daardoor wordt, als het moerrooster op een broedkamer ligt, de honingkamer vrij van broed gehouden. Ook worden wel één of meer roosters gelegd om het zoeken van de moer te makkelijker te maken.

Als het moerrooster vlak op de raten ligt, is de doorlaatcapaciteit beperkt tot de ruimte tussen de bovenlatten van de ramen (bijenstraat). Dat kan voorkomen worden door het rooster in een houten lijst te monteren. Dat heeft bovendien het voordeel dat te zien is dat er een moerrooster ligt en waar het ligt.

Omdat bijen een hekel aan een koninginnenrooster hebben, moeten zij er door de imker doorheen gelokt worden. Een imker doet dat door een raampje met open broed in de honingkamer te hangen boven het moerrooster. Omdat een rooster de communicatie tussen werkbijen en de koningin beperkt, wordt een week na het leggen van het moerrooster gekeken of op het raampje met broed geen redcellen zijn opgetrokken.
Rijk
Door

Rijk

op 08 May 2023

Maar als het moerrooster in een ring ligt wordt de afstand van broedramen naar honingramen ook vergroot. Die ruimte werd nu helemaal volgebouwd en vervolgens met honing gevuld. Het werd een enorme kliederboel. Daar is neem ik aan niets tegen te doen?

Reactie plaatsen