Waarom zwermen bijen?

Waarom zwermen bijen?

Zwermen is de natuurlijke manier waarop een bijenvolk zich opsplitst in meerdere volken. Een bijenvolk zal rond de maanden mei/juni gaan zwermen. Dit gebeurt wanneer een woning voor een bijenvolk te klein wordt.

Er wordt een nieuwe koningin gemaakt. De oude koningin legt een bevrucht eitje in een kokervormige cel. Deze cel wordt de koninginnecel genoemd. Deze cellen zijn verticaal opgesteld en worden ook wel koninginnedoppen, zwermcellen of moerdoppen genoemd. De larve wordt gevoed met koninginnengelei, een speciale brei waardoor de larve uitgroeit tot een echte koningin. De geboorte is na 12 dagen.

Een paar uur voor de geboorte vertrekt de oude koningin. Zij neemt de helft van het volk mee. Dit heet de voorzwerm. Als er meerdere koninginnen geboren worden verlaten ook zij met een groep bijen de kast, deze worden nazwermen genoemd. Als de overgebleven groep bijen te klein wordt, stopt het zwermen. Er blijft 1 koningin over, de overigen worden gedood.

Elke zwerm zal een nieuw onderkomen zoeken. Dit onderkomen zal gevonden worden door één van de verkenners. De overige bijen klonteren, in afwachting daarvan, samen op een tijdelijke plek tot een tros. Het zoeken van een nieuw onderkomen kan enkele dagen duren. Voordat een zwerm vertrekt zuigen alle bijen zich helemaal vol met honing en wordt er stuifmeel meegenomen, als voedselvoorraad voor de komende dagen en om het nieuwe nest op te starten.
Leander
Door

Leander

op 25 Jun 2020

Te Bovekerke een mega zwerm, zoemend gelijk een drone door de lucht richting de kerk... Toch vlug naar binnen gelopen.

debora
Door

debora

op 10 May 2019

op 10 mei 2019 om 15.45 In midden Frankrijk, dicht bij Vichy, was ik buiten de was aan het ophangen. ik hoorde een ongekend geluid. gezoem. groots. ik keek en rond en zag niets. tot er boven mij een immense zwerm , waarschijnlijk bijen, zoemende insekten over vlogen. duizenden. één grote grijze zwerm ging traag voorbij. nooit gezien. merkwaardig! fijn dat ik dit mocht meemaken

Jolien Reitsma
Door

Jolien Reitsma

op 09 Jul 2019

Afgelopen vrijdagmiddag 5/7/19 schrok ik hevig van een heel hevig gezoem! Binnen de kortste keer stond de tuin van mijn buurvrouw en die van mij vol met bijen! Dit duurde ongeveer 3 kwartier. Toen kwamen ze tot rust in een boom, die tussen twee tuinen staat; daar hebben ze zich "gevestigd" (dachten wij!) In een grote kluwen hingen ze daar! Het hele weekend ben ik niet achter in de tuin geweest, om ze niet te storen. Inmiddels was er een imker gewaarschuwd om te kijken. Maar maandagochtend 8/7/19 vertelde de buurvrouw de het bijenvolk weer vertrokken was!! Ik had gehoopt dat ze zouden blijven, want heb best wel veel "honingbloemen"in de tuin staan. Maar ik vond het toch een bijzondere ervaring!!

Dries
Door

Dries

op 13 Mar 2019

Hallo, Onder het motto “er bestaan geen domme vragen” wat is de kans dat een zwerm zich vestigt in een lege bijenkast, rekening houdende dat je bv een bijenvriendelijke tuin hebt? Helpt een lege kast plaatsen naast een volle ook,

Reactie plaatsen