Zwerm

Zwerm

Een zwerm is een afsplitsing van een deel van het moedervolk waarbij een nieuw bijenvolk ontstaat. Dit proces wordt sociale voortplanting genoemd. De eigenlijke afsplitsing, het afkomen van de zwerm, is een spectaculair gezicht. In een korte tijd verlaten enorme aantallen bijen de kast en tegelijk wegvliegen, op zoek naar een nieuwe woonplaats.

Eerst strijkt een zwerm neer op een tijdelijke rustplaats. De bijen vormen daar een zwermtros, bijvoorbeeld hangend aan een boomtak. Als de koningin is meegekomen blijft de zwermtros hangen. Zo niet, dan zal de zwerm terugvliegen naar de kast.

Zwermen bevatten bijen van alle leeftijden. Huisbijen en haalbijen zuigen zich enkele dagen voor vertrek vol met honing, als brandstof voor onderweg en reserve voor de eerstkomende dagen.

Een gezond bijenvolk produceert ten minste twee zwermen, een voorzwerm en een nazwerm. De voorzwerm met de oude koningin vertrekt, onder gunstige weersomstandigheden, op het moment dat de eerste koninginnencellen zijn gesloten. Deze zwerm komt meestal af op het warmste moment van de dag.

Een nazwerm bevat een jonge koningin. De eerste nazwerm kan zeven dagen na het vertrek van de voorzwerm afvliegen, op het moment waarop de eerste jonge koningin minstens drie dagen oud is. Met een nazwerm kunnen soms meerdere jonge koninginnen vertrekken. Door een gevecht tussen deze koninginnen blijft er maar één over.

Henk
Door

Henk

op 27 Jun 2021

Bedankt voor de informatie, 25 -06- 2021 voorzwerm gehad . 2 haast gesloten doppen laten zitten. 01 -07-2021 ga ik in de kast kijken. Voorzwerm geschept en in een nieuwe kast gedaan.

Reactie plaatsen