Page content

Hoeveel bijen zitten er in een bijenkast?

Hoeveel bijen zitten er in een bijenkast?

In een gezonde kolonie, is het bijenvolk aan het eind van de maand juni op zijn sterkst. Rond die tijd leven er wel 45.000 tot 60.000 bijen samen in één bijenkast. Het volk bestaat voor een groot gedeelte uit werkbijen. Een werkbij leeft in de zomer ongeveer 6 weken. De eerste drie weken werkt ze binnen. Na deze drie weken zal ze steeds vaker de kast verlaten en wordt ze een haalbij. Na drie weken af en aan vliegen is ze uitgeput en versleten. Ze verlaat de bijenkast om te sterven.

Er is één koningin in de kast. Zij legt in de warme periode zo’n 1200 tot 2000 eitjes per dag. Er zijn enkele honderden darren die voor de bevruchting van de jonge koningin zorgen. Een koningin kan ongeveer 5 jaar oud worden.

In de winter is de bijenkast minder druk bevolkt. Er is een minimum van 10.000 tot 20.000 bijen nodig om veilig door de winter heen te komen. De bijen zoeken dan gezamenlijk, in een tros, een plekje in het midden van de kast om het lekker warm te hebben.

De winterbijen hebben als taak om het bijenvolk warm te houden en de winter door te komen. Winterbijen kunnen wel 6 á 7 maanden oud worden.

Comment Section

2 reacties op “Hoeveel bijen zitten er in een bijenkast?


Door Björn op 10 april 2019

hoeveel bijenkassen zijn er in heel friesland


Plaats een reactie


*