Waarom is er bijensterfte?

Bijensterfte is de massale sterfte van honingbijen in de winter. Dit wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren.

De grootste oorzaak is de Varroamijt. Deze parasiet draagt virussen over. De Varroamijt is een Aziatisch mijtje dat zijn eitjes legt bij de larven van de honingbij. De mijten voeden zich met de sappen van de bijenlarve. De ontwikkeling van de mijt gaat ten koste van de larve. Bij de geboorte is de bij sterk verzwakt. Hierdoor is de bij erg vatbaar voor virussen.

Ook voedseltekort, door het gebrek aan goede bloemen, is een belangrijke oorzaak van bijensterfte. Stuifmeeltekort leidt tot eiwitgebrek en heeft verzwakking tot gevolg. Vooral solitaire bijen, die specifieke planten nodig hebben, zijn daardoor heel kwetsbaar.

Tot slot is het gebruik van chemische stoffen, zoals bestrijdingsmiddelen, zeer schadelijk voor de bijen.

De mens heeft zeker invloed op de bijensterfte. Iedereen kan een aandeel leveren om de bijensterfte terug te dringen.
Femke Marcin
Door

Femke Marcin

op 16 Aug 2020

Vlak bij ons huis staat een grote hemelboom. Deze bloeit nu en er zitten heel veel bijen gelukkig. De laatste dagen hebben we echter al een aantal verzwakte bijen in de tuin gevonden, die niet meer goed overeind kunnen blijven, vallen op hun zij, lijken wel te spartelen, heel naar. De bij lijkt langzaam te sterven. We vragen ons af waardoor. Kan de enorme overvloed aan nectar in boom een rol spelen?

Irma
Door

Irma

op 21 Apr 2022

In de tuin zag ik een bij (bijensoort) met miniscule beestjes kruipend over zijn hele rug ( nooit eerder gezien). De bij had er last van en probeerde ze met zijn pootjes weg te krijgen. In de buurt zijn er momenteel veel katten ziek, is het mogelijk dat dit verband zou kunnen hebben met deze beestjes op de bijen? Mijn kat eet weleens een insect op..

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 21 Apr 2022

Hej Irma, bedankt voor je berichtje. Ik vermoed dat het wilde bijen zijn met mijten die meeliften. Vooral mannetjes van de rosse metselbij kunnen behoorlijk vol zitten met mijten. Ik verwacht niet dat katten er ziek van kunnen worden.

Reactie plaatsen