Waarom gebruikt een imker rook?

Waarom gebruikt een imker rook?

In de imkerij wordt vaak rook gebruikt om de bijen rustig te houden. Bijen kunnen prikkelbaar zijn en vinden het niet prettig als hun bijenkast wordt geopend. De rook verstoort de bij. De bij zal zich vol met nectar zuigen. Met deze kostbare lading zijn de bijen minder agressief.

Dit geeft de imker de mogelijkheid om de het bijenvolk te controleren. Een imker wil graag weten of de koningin genoeg eitjes legt, of er een nieuwe koningin op komst is en hoeveel honing er is.

In de balgberoker of imkerpijp kunnen verschillende soorten rookstof gebruikt worden. Deze zijn als tabak of blokjes te koop op basis van tabaksafval of gedroogde kruiden.
Versteeg Antonius
Door

Versteeg Antonius

op 21 Oct 2019

Ik heb een lege kast daar in een geschept volk nu is een deel dood ook de koningin maar het volk blijft rond vliegen in en uit de kas kan het nu mog eat worden ik doe ze wel voeren met suiker water

Debby Hoogendijk
Door

Debby Hoogendijk

op 09 Feb 2019

Wij wonen sinds september in Spanje en hebben gisteren tuinafval in onze eigen tuin verbrand (met vergunning hiervoor!). Het gaf enorm veel rook. Na enkele uren stond er in ene een Spaanse imker aan het hek die riep: “Problemas!” en liep weg, enkele minuten later werden onze twee kinderen aangevallen en gestoken....we zijn het huis in gerend en hebben de angels verwijdert en uitgezogen. Het viel mee! Maar wat is er gebeurd? Wij zijn niet op de hoogte dat er een korf staat in onze omgeving. Hoe gaan wij hiermee om?

Okke
Door

Okke

op 05 Mar 2019

Op zich vreemd. Bijen zuigen zich vol met nektar en zijn daarmee minder agressief. Vreemd.

Pim
Door

Pim

op 15 Aug 2018

Interessant artikel over het gebruik van rook bij imkeren. Ik wist niet dat bijen rustig worden van rook. Ik ben pas net begonnen met imkeren en leer langzaamaan steeds meer trucs en weetjes.

Reactie plaatsen