Page content

Wat is het verschil tussen een bij, een wesp en een hommel?

Wat is het verschil tussen een bij, een wesp en een hommel?

Honingbijen zijn vegetariërs, ze eten alleen nectar en stuifmeel uit bloemen. Ook wilde bijen zoals hommels, behangersbijen en metselbijen eten alleen plantaardige kost. Je kan ze herkennen aan hun harige vacht. Bijen en hommels hebben beharing om stuifmeel te verzamelen. Hommels zijn wel veel hariger dan bijen en ook groter.

honingbij

Honingbij: leerbruin.

hommel

Hommel: veelkleurige bontjas.

Wespen zijn echter vleeseters. Wespen vangen insecten en rupsen die ze aan hun larven voeren. Wespen zijn vrijwel kaal en opvallend geel-zwart gekleurd. In de natuur betekent dat: pas op ik ben gevaarlijk! Laat me met rust!

wesp

Wesp: geel en zwart.

Een wesp kan meerdere keren steken. Een bij kan maar één keer steken en gaat dan dood.

Een bijenvolk is veel groter dan een wespenvolk en is in staat om de winter te overleven. Een wespennest sterft uit voor de winter. Alleen jonge koninginnen overwinteren en beginnen in het voorjaar een nieuw volk.

Wespen leggen, in tegenstelling tot honingbijen, geen voedselvoorraad aan. Volwassen wespen eten onder andere de zoete stof die hun eigen larven uitscheiden. Aan het eind van de zomer, als er weinig of geen wespenlarven meer zijn, gaan wespen op zoek naar ander zoete voeding. Dan komen wespen af op voedsel van mensen. Dit zal een bij nooit doen. Bijen hebben genoeg voedselvoorraad in hun eigen nest.

bang voor wespen

Goed voorbeeld voor mensen die zo bang voor wespen zijn. 😉

Wespen verorberen veel schadelijke rupsen, lastige vliegen en muggen. Daarom verdienen wespen wel een slokje van mijn limonade. 😉

  Comment Section

  2 reacties op “Wat is het verschil tussen een bij, een wesp en een hommel?


  Door Yze op 17 juni 2019

  het zijn mooie foto’s!!!


  Plaats een reactie


  *