Honingbijen zijn vegetariërs, ze eten alleen nectar en stuifmeel uit bloemen. Ook wilde bijen zoals hommels, behangersbijen en metselbijen eten alleen plantaardige kost. Je kan ze herkennen aan hun harige vacht. Bijen en hommels hebben beharing om stuifmeel te verzamelen. Hommels zijn wel veel hariger dan bijen en ook groter.
Honingbij: leerbruin.

Hommel: veelkleurige bontjas.
Wespen zijn echter vleeseters. Wespen vangen insecten en rupsen die ze aan hun larven voeren. Wespen zijn vrijwel kaal en opvallend geel-zwart gekleurd. In de natuur betekent dat: pas op ik ben gevaarlijk! Laat me met rust!

Wesp: geel en zwart.
Een wesp kan meerdere keren steken. Een bij kan maar één keer steken en gaat dan dood.
Een bijenvolk is veel groter dan een wespenvolk en is in staat om de winter te overleven. Een wespennest sterft uit voor de winter. Alleen jonge koninginnen overwinteren en beginnen in het voorjaar een nieuw volk.
Wespen leggen, in tegenstelling tot honingbijen, geen voedselvoorraad aan. Volwassen wespen eten onder andere de zoete stof die hun eigen larven uitscheiden. Aan het eind van de zomer, als er weinig of geen wespenlarven meer zijn, gaan wespen op zoek naar ander zoete voeding. Dan komen wespen af op voedsel van mensen. Dit zal een bij nooit doen. Bijen hebben genoeg voedselvoorraad in hun eigen nest.
Goed voorbeeld voor mensen die zo bang voor wespen zijn. 😉
Wespen verorberen veel schadelijke rupsen, lastige vliegen en muggen. Daarom verdienen wespen wel een slokje van mijn limonade. 😉
Comment Section
6 reacties op “Wat is het verschil tussen een bij, een wesp en een hommel?”
Door Dirk Nieuwland op 8 november 2020
Op een drukke zomer markt in Leiden kwam een vermoeide hommel op mijn hand uitrusten. Het beestje heeft er zeker 15min gezeten en is uiteindelijk verder gevlogen. Ik vond het een speciale en mooie ervaring.
Door Carla op 11 september 2020
Ik vind wespen knap agressief. Werkend in de tuin zie ik bijen en hommels die zich niet bedreigd voelen, en wespen die het gereedschap waar ik mee beweeg aanvallen. Ik probeer rustig uit hun buurt te gaan, maar ondertussen word ik in mijn arm geprikt. Resultaat: een bloedhete jeukende zwelling over 50 cm arm, die ondanks antihistamine, corticosteroidezalf en prednison ruim een week aanhoudt, waarna mijn arm vervelt alsof ik te lang in de zon zat. Dus voor mij geen wesp in de omgeving; hoe houd ik die weg zonder bijen en hommels te schaden?
Door j p koers op 23 april 2020
kan een wesp door een gat van 4 mm kruipen , en hoe dik is een wesp , kan het nergens lezen
Door kees klerk op 15 september 2019
beestjes die belangrijk zijn voor de natuur !
Door Yze op 17 juni 2019
het zijn mooie foto’s!!!
Door Youri op 25 februari 2019
Leuk