Wat is een bijenkroeg

Wat is een bijenkroeg?

Een bijenkroeg is een waterreservoir (waterbassin) voor bijen, bedekt met een laagje mos of turfmolm, om verdrinken van de bijen te voorkomen.

Nectar en stuifmeel worden door bijen in de cellen rondom het broednest opgeslagen. Bijen kunnen echter geen watervoorraad aanleggen. Behalve tijdens de periode van winterrust zijn waterhaalsters dan ook permanent op pad om in de behoefte aan water te voorzien.

Een tekort aan water kan ontstaan in:

  • wanneer in het voorjaar het broednest sterk ontwikkeld en de temperatuur te laag is om uit te vliegen om water te halen. De bijen hebben dan alleen de sterk geconcentreerde suikervoorraad (honing) in de cellen tot hun beschikking;
  • de zomer, bijvoorbeeld tijdens een hete en droge periode op de heidemen er geen water in de buurt is.

De imker moet daarom zorgen voor een goede watervoorziening, zowel op de thuisstand als op de veldstand. Vooral in het voorjaar is het noodzakelijk dat waterhaalsters op zeer korte afstand, op een beschutte plek, de beschikking hebben over een bijenkroeg.

Het water in een bijenkroeg kan verontreinigd worden door de ontlasting van bijen. In verband met het gevaar van overdracht van ziekten, is het noodzakelijk de waterbron regelmatig schoon te maken en het water te verversen.

Reactie plaatsen