Wat moet je doen als je gestoken bent?

Een bijensteek geeft alleen maar onschuldige, lokale verschijnselen. Een bijensteek is echter wel pijnlijk. Op het moment van steken is een brandende pijn voelbaar. Direct na de prik kunnen er irritatie verschijnselen ontstaan. De huid rondom de steek wordt dik en rood. Het is mogelijk dat er eerst een witte bult ontstaat, die later rood wordt.

Het is allereerst belangrijk om rustig te blijven in deze situatie. Bij een bijensteek zal de angel (die voorzien is van kleine weerhaakjes) vaak in de huid achterblijven. Het is van belang om snel de angel uit de huid te verwijderen. Bijen raken bij het steken hun angel kwijt en sterven later.

De angel is te verwijderen door met een mes, nagel of een stukje papier over de huid te schrapen. Er mag absoluut niet geknepen worden. Als er geknepen wordt, komt er nog meer gif uit de gifblaasje die aan de angel vast zit. Het gif uitzuigen heeft geen zin. De huid desinfecteren kan met jodium of alcohol als de angel verwijderd is.

De hoeveelheid gif dat vrijkomt, is afhankelijk van de leeftijd van de bij. Het gif kan naast pijn ook veel jeuk veroorzaken. Een verzachtende of een antihistamine zalf kan deze jeuk onderdrukken. Koude kompressen zullen de pijn verzachten.

Soms treedt er bij een bijensteek een allergische overgevoeligheidsreactie op. Dit is zichtbaar in een grotere zwelling en opzwellende oogleden en lippen. Dit moet wel direct behandeld worden. Een dergelijke allergie kan overigens nooit bij een eerste bijensteek optreden.
Reactie plaatsen