Wat is koninginnengelei?

Wat is koninginnengelei?

Koninginnengelei (Gelée royale of koninginnenbrij) wordt door honingbijen geproduceerd. Het is een witachtige zure substantie die iets weg heeft van yoghurt. Het is in principe voedsel voor bijenlarven. In tegenstelling tot de werksterlarven (die dit voedsel tot hun derde dag van hun leven toegediend krijgen), krijgen koninginnenlarven dit speciaal geprepareerde voedingspapje ook na de derde dag toegediend.

De stoffen in de brij zorgen ervoor dat uit het bevruchte eitje geen werkster, maar een koningin wordt geboren. Tevens gaat het groeiproces bij koninginnenlarven aanmerkelijk sneller. De route “van ei naar bij” van een koningin is korter dan dat van een werkster.

Een koningin wordt haar hele leven met koninginnengelei gevoerd. Dit stelt haar in staat om het hoogseizoen zo’n 1500 tot 2000 eitjes per dag te leggen.

Veel mensen zien koninginnengelei als wondermiddel, dat voor kracht en verjonging kan zorgen. Het dure middel wordt gebruikt als voedingssupplement en geneeskrachtig middel. Het oogsten van koninginnengelei is een tijdrovende klus. Dit gebeurt met de hand en milliliter voor milliliter. Dit maakt het koninginnengelei erg kostbaar.
Reactie plaatsen