Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren. Mensen vinden het niet prettig als bijen gaan zwermen of (erger nog) prikken. Het is zeker aan te raden om de buren van te voren goed te informeren.

Er zijn mogelijkheden om de overlast tot het minimum te beperken. De locatie van de kast en een juiste keuze van het bijenras zijn voorbeelden hiervan. Een heg plaatsen op de tuingrens is ook een mogelijkheid. De bijen moeten dan omhoog vliegen wat het positieve gevolg heeft dat de buren minder overlast van de beestjes zullen ervaren.

Er zijn gemeentes die verordeningen hebben over het houden van bijen. Die stellen dat het verboden is om bijen te houden binnen een straal van 30 meter van woningen, gebouwen waar overdag mensen verblijven en de openbare weg. Indien er voldoende beschermingsmaatregelen genomen zijn, door middel van een afscheiding van twee meter hoog, of de omliggende gebouwen zijn eigendom van de bijenhouder, is dit wel toegestaan.
Boy Bakhuys, hobbyimker
Door

Boy Bakhuys, hobbyimker

op 27 Jul 2021

Knuffelbijen bestaan idd niet. Vriendelijke bijen wél maar ook die steken als ze zich bedreigd voelen of als je hun kast open maakt en de rest van de omstandigheden niet ideaal zijn. ( wind, kou, roverij van hun honing, bedreiging van hun koningin, zwarte kleren, woeste bewegingen etc) Ik heb zeven kasten waarvan er eentje in mijn tuin. Vrijstaand huis met hoge schuttingen, bomen en belendende schuren dus wettelijk toegestaan ook vlgns de apv, en niemand heeft er last van totdat een buurvrouw erachter komt dat har dochtertje allergisch is. Dat wil niet als vanzelfsprekend een gevaarlijke allergie voor bijensteken zijn maar die discussie ga je niet aan. Het meisje is zelf super nieuwsgierig en staat er met haar snufferd bovenop in een bijenpak die tot op de grond reikt terwijl ik de kast gereed maak om naar elders te verhuizen. Hier spelen een paar andere dingen: ik zorg ervoor dat mijn bijen niet zwermen, als er toch zwermen in de buurt neerstrijken van iemand anders, ben ik altijd beschikbaar, mijn koninginnen zijn allemaal gemerkt dus ik weet dat ze er nog zijn, mijn buurkinderen gaan elk jaar op bijenteldag met mij op zoek naar Vnl wilde bijen en hommels om ze te tellen dus ze zijn er niet zo bang voor. Communicatie is een toverwoord. Los van dat, als één persoon er last van heeft , gaan de bijen naar een andere plek. Jammer, maar geen probleem. En 30 kasten in een woonwijk is ook.voor mij waanzin hoor.

Suus
Door

Suus

op 08 Jan 2022

Bedankt voor je uitgebreide reactie. Goed hoe je erin staat en het als een onderwijsmiddel voor kinderen in je buurt gebruikt. Jouw houding naar de buren vind ik erg mooi en zou er ook zo in willen zitten. Maar geen kast in m'n tuin, denk dat ik maar wat bijenhotels maak. Hopelijk ook goed voor de wilde populatie.

Richard
Door

Richard

op 07 Apr 2021

Echte mannen eten geen honing, die eten bijen.

Danny
Door

Danny

op 20 May 2021

Bijen zijn nuttig en erg bijzondere beestjes. Ze houden is een machtige hobby. Het is echter logisch dat mensen het niet prettig vinden vlak naast een paar kasten te verblijven of te wonen. De tegenwoordige bijen zijn op zachtheid geselecteerd en zullen niet snel steken, maar het kan echter altijd zijn dat dit wel kan gebeuren. Een moerloos (zonder Koningin) volk kan bijvoorbeeld erg narrig zijn, bastaardbijen volken ook, als het weer onbestendig is kunnen ze ook stekerig worden etc. Het is ook niet logisch en vriendelijk kort bij mensen met bijen te werken, het is dan net zoiets als in de rook van een roker zitten. Zij plezier kan jouw ergernis of last zijn. Ik houd bijen maar altijd op ruime afstand van bewoning zodat ik niemand tot ergernis en last ben en altijd met mijn bijen kan werken als ik daar zin in heb. Op die locaties wordt ik dan ook regelmatig aangesproken en wil men van alles van mij weten en heb ik dan ook regelmatig leuke gesprekken. Zo kan het ook.

Fenna
Door

Fenna

op 21 Feb 2021

Mijn achterbuurman heeft een stuk of 12 bijenkasten staan. Midden in een woonwijk, nog geen 2 meter van onze erfgrens. Heb ik er last van? Jazeker. Zodra de beestjes uit hun winterslaap komen begint het feest weer. Alles wordt onder gepoept. Hierdoor ga ik mijn schone was niet buiten ophangen. Ook gaan deze bijen in het voorjaar ‘zwermen’. Heel fijn als dat steeds in mijn tuin gebeurd. En mijn achterbuurman? Die doet alsof het de normaalst zaak van de wereld is. 10.000 bijen x 12 kasten in een woonwijk. Daar wordt echt niet iedereen blij van. Natuurlijk zijn bijen goed voor onze natuur maar houd zoveel bijen ergens waar voldoende ruimte is & waar geen spelende kinderen zijn. Onverantwoord..

John
Door

John

op 10 May 2021

Zou een klacht indienen bij de gemeente kan niet de bedoeling zijn dat een hobby van een imker overlast bezorgt.moet niet gekker worden.

Erwin
Door

Erwin

op 24 Apr 2021

Ik ervaar hetzelfde. Mijn woongenot is sinds enkele jaren naar nulpunt gedaald. Een buurman heeft tegen betaling van een imker 30 kasten op zijn erf laten plaatsen. Ik heb nu te maken met minimaal 30 duizend bijen die mijn huis en tuin zijn als aanvliegroute naar de nest kast. De volgen zijn desastreus ik kan niet meer buiten zitten elke 5 vierkante centimeter van mijn perceel wordt wekelijks beschieten. Ik ben er volledig klaar mee zit er volledig door heen. Als ik naar mijn auto en camper kijk springen mij de tranen in de ogen. Ik heb een hond en hou mij strikt aan de opruimplicht. Waarom moet ik dit accepteren?

Bij
Door

Bij

op 31 May 2023

Spring in je camper en verhuis. Als je materiaal je zo lief is ;)

dt
Door

dt

op 21 May 2020

Wat ontzettend jammer dat er in zo,n negatieve taal met elkaar wordt gecommuniceerd

John
Door

John

op 10 May 2021

Lijkt me logische gezien de situatie zou ik hier niks positiefs op kunnen zeggen.

Jacqueline
Door

Jacqueline

op 13 May 2020

Wij hebben een eigenwijze imker die een stuk grond huurt naast mijn tuin, vorige jaren konden we steeds niet naar de achtertuin en werden tig keer gestoken en hadden gevraagd of hij ze kon weghalen dit deed hij heel fijn. Gister belde hij dat hij ze gewoon weer terug zou zetten en vandaag staan ze er weer. En vliegen ze weer in mijn tuin. Ik heb een klacht neer gelegd bij de politie. Laat die man lekker die bijen in zijn eigen tuin zetten.

Danny
Door

Danny

op 04 May 2020

Bijen horen niet in een achtertuin zeg ik als imker. Buiten dat is het niet toegestaan, de 30 meter verordening, en terecht.

Anja
Door

Anja

op 16 Aug 2020

Bent u een geregistreerde imker? Zouden wij wat vragen mogen stellen?

Will
Door

Will

op 29 May 2019

Sorry maar bijen horen NIET in een buurt thuis! Natuurlijk zijn ze goed voor de natuur. Maar wij worden er helemaal gek van, we hebben een tuin van 400m2 maar 150m2 kunnen we NIET gebruiken van wege bijen van de buren. Echt waardeloos, gemeente politie enz kan/doen er niks mee! Huis staat nu te koop van wege bijen! Gemeenten doe er iets aan!

Maya de B.
Door

Maya de B.

op 15 Nov 2019

Niet om bijdehand te doen, maar mensen kunnen zich aanstellen, zeg! We doen geen vlieg kwaad als je ons met rust laat.

Mystery
Door

Mystery

op 26 May 2019

Wij wonen naast een imker en hebben geen last van de bijen. Maar wel dat we de hele zomer onder gescheten worden. Alles is geel van de beienstrond de auto je kleren je kan niet eens fatsoenlijk buiten zitten je kan je was niet buiten hangen enz enz Oprotten uit de woonwijk

FRANS
Door

FRANS

op 22 Mar 2019

ZE MOESTE DA VER BIEDEN DAT DA NI KAN TUSSEN HUIZEN ZE MOESTE STENGER ZIJN EN CONTROLE DOEN

sanne
Door

sanne

op 05 May 2020

Asociaal gedrag op internet zoals onnodig gebruik van capslock en bewuste spelfouten zouden ze ook moeten verbieden...

anoniem
Door

anoniem

op 19 May 2019

De negatieve reacties op dit artikel zijn een gevolg van onwetendheid. Vanaf 3 á 4 meter afstand vliegen de bijen al op minimaal 3 meter hoog over naar hun foegareergebied. Bij een schutting van 180cm zullen de buren geen hinder ondervinden van de bijen. Ze vliegen simpel te hoog over. Als het in de tuin krioelt van de bijen trekt je beplanting ze aan. In de meeste betegelde hollandse tuintjes hebben ze niks te zoeken. Knuffelbijen zijn onzin, steken doen ze echter alleen als ze in levensgevaar verkeren. We kunnen niet zonder bijen, heb wat geduld en respect voor deze bijzondere insecten.

B van Leeuwen
Door

B van Leeuwen

op 26 May 2020

Graag een reactie. De bijen van mijn buurman komen regelmatig doodmoe en gedesoriënteerd terug. Daardoor halen ze de bijenkast net niet. Als ik op mn blote voeten door de tuin loop, ga ik regelmatig op ze staan, vaak met steek tot gevolg. Ook zijn ze de laatste paar dagen heel agressief en vallen gewoon aan om te steken!! Dus het is niet waar wat u allemaal aandraagt...

Arend
Door

Arend

op 10 Jul 2019

Er staan op 300 meter van onze tuin bijenkasten. Bijna geen last van de bijen maar alles is ondergekakt. Je kan zelfs niet gewoon 5 minuten buiten staan zonder onder de gele vlekken te zitten en dat plakt ontzettend, zelfs de ramen zijn beschadigd omdat het soort vetvlek is die blijft zitten. Dus dat de bijen hoog genoeg moeten vliegen of dat je een schutting moet zetten is bij deze ontkracht. Dit helpt dus niet

Anoniem
Door

Anoniem

op 06 Jul 2019

Wat een onzin dat je daardoor geen last kunt ondervinden. Mischien eens proberen in te leven in de mensen die er wel last van ondervinden. Zelfs met een heg van 2 mtr kan er een hele woonwijk last van hebben. En bijen gaan op zoek ook in jou zgn hollandse tuintjes. Jeetje wat een narcistisc verhaal hang je weer op zeg.

Paul
Door

Paul

op 15 Jun 2019

Dat klopt niet. In onze tuin geen enkele bloeiende plant en een Taxus haag van meer dan 2 meter hoog. De bijen van de buren (7 kasten) zwermen regelmatig met honderden / duizenden in mijn tuin. Nu zit er weer een deel van het volk al dagenlang bij mij in de boom.. Soms zijn ze best agressief. Buurman is in gezicht gestoken. Verder komt de imker nooit langs om eens te praten (als een ex koningin al wekenlang in mijn tuin bivakeert... Mooie beestjes. Heb veel sympathie voor bijen, maar niet verstandig om het in een woonwijk te doen...

Pascale
Door

Pascale

op 18 Mar 2019

En wat als je buurman/imker zijn korven op nog geen 2 meter van de erfgrens heeft staan,met de opening naar mijn tuin gericht?Het krioelt dus in mijn tuin van de beitjes..... heel gezellig met 2 honden die je een heele zomer binnen moet houden of de auto startensklaar om nog maar eens met spoed naar de dierenarts te rijden

Lea
Door

Lea

op 03 Mar 2019

Van kinds af gek op bijen, maar helaas geen tuin. Dus maar lezen wat anderen doen en hopen dat ik het zelf een keer mag proberen. Als ik hier het commentaar lees, zou je toch verwachten dat een gemeente wat soepeler zou zijn gezien het feit dat de bij massaal aan het uitsterven is.

ill
Door

ill

op 25 Jun 2018

Goede raad Jeroen. Kitty, knuffelbijen bestaan niet. Dat is verkooppraat.

ilona
Door

ilona

op 17 Jun 2018

ik heb een bijennest in mijn tuin onder in de vlonder .ik wil er af.maar mij man vind dat zielig wat moet ik doen

Arie Naal
Door

Arie Naal

op 06 Sep 2019

Je man dumpen en een echte kerel zoeken

Robert
Door

Robert

op 19 Apr 2020

En dat ben jij denk ik!? Ik ben wel een kerel en geniet van elke bij als ik hem waarneem. Leer eerst eens iets over de natuur en waarom je adem kunt halen. Je lijkt wel een geboren kantoor-pik.

Noud L
Door

Noud L

op 25 Jun 2019

weg laten halen door een imker. Die stopt ze in een korf

Leonard
Door

Leonard

op 05 Feb 2019

Door je man laten doodknuffelen.

Kitty
Door

Kitty

op 13 Jun 2018

hoe zit het met betrekking tot bovenstaande regels dan met de website van knuffelbijen waar je zo makkelijk en gezellig een groepje bijen kunt kopen? is dat nu wel of niet aan te raden?

David
Door

David

op 17 Aug 2018

Knuffelbijen zoals ze door de verkopende site genoemd worden zijn zogenoemde solitaire bijen. Je koopt dus geen volk en ook houdt je geen bijen maar je zorgt voor een plekje waar deze solitaire bij zijn eitje kan leggen als je geluk hebt. Als je pech hebt dan vinden alle bijen een plekje buiten jouw tuin en ben je ze dus kwijt. Je ondersteunt de natuur hiermee maar je houdt geen bijenvolk.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 13 Jun 2018

Beste Kitty, bedankt voor je reactie. Honingbijen zijn geen knuffelbijen. Als dat wel je intentie is om te starten met bijen, dan raad ik het sterk af.

Cor
Door

Cor

op 05 Jun 2023

Wie moet ik bellen als je een bijennest heb

Wim
Door

Wim

op 04 Oct 2023

Bijen zijn zeer nuttig en mooi, maar de bemesting van bijen is niet mis. Zonnescherm, ramen, beplating woning, was drogen buiten, zitten en eten op terras/tuin, auto, zonnepanelen. Bruine poep. Onderzoek heeft 300 meter van bewoning aanbevolen.

Reactie plaatsen