Page content

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren. Mensen vinden het niet prettig als bijen gaan zwermen of (erger nog) prikken. Het is zeker aan te raden om de buren van te voren goed te informeren.

Er zijn mogelijkheden om de overlast tot het minimum te beperken. De locatie van de kast en een juiste keuze van het bijenras zijn voorbeelden hiervan. Een heg plaatsen op de tuingrens is ook een mogelijkheid. De bijen moeten dan omhoog vliegen wat het positieve gevolg heeft dat de buren minder overlast van de beestjes zullen ervaren.

Er zijn gemeentes die verordeningen hebben over het houden van bijen. Die stellen dat het verboden is om bijen te houden binnen een straal van 30 meter van woningen, gebouwen waar overdag mensen verblijven en de openbare weg. Indien er voldoende beschermingsmaatregelen genomen zijn, door middel van een afscheiding van twee meter hoog, of de omliggende gebouwen zijn eigendom van de bijenhouder, is dit wel toegestaan.

  Comment Section

  9 reacties op “Mag ik bijen houden in mijn tuin?


  Door FRANS op 22 maart 2019

  ZE MOESTE DA VER BIEDEN DAT DA NI KAN TUSSEN HUIZEN ZE MOESTE STENGER ZIJN EN CONTROLE DOEN


  Door Pascale op 18 maart 2019

  En wat als je buurman/imker zijn korven op nog geen 2 meter van de erfgrens heeft staan,met de opening naar mijn tuin gericht?Het krioelt dus in mijn tuin van de beitjes….. heel gezellig met 2 honden die je een heele zomer binnen moet houden of de auto startensklaar om nog maar eens met spoed naar de dierenarts te rijden


  Door Lea op 3 maart 2019

  Van kinds af gek op bijen, maar helaas geen tuin. Dus maar lezen wat anderen doen en hopen dat ik het zelf een keer mag proberen. Als ik hier het commentaar lees, zou je toch verwachten dat een gemeente wat soepeler zou zijn gezien het feit dat de bij massaal aan het uitsterven is.


  Door ill op 25 juni 2018

  Goede raad Jeroen. Kitty, knuffelbijen bestaan niet. Dat is verkooppraat.


  Door ilona op 17 juni 2018

  ik heb een bijennest in mijn tuin onder in de vlonder .ik wil er af.maar mij man vind dat zielig wat moet ik doen


  Door Leonard op 5 februari 2019

  Door je man laten doodknuffelen.


  Door Kitty op 13 juni 2018

  hoe zit het met betrekking tot bovenstaande regels dan met de website van knuffelbijen waar je zo makkelijk en gezellig een groepje bijen kunt kopen? is dat nu wel of niet aan te raden?


  Door Jeroen Vorstman op 13 juni 2018

  Beste Kitty, bedankt voor je reactie. Honingbijen zijn geen knuffelbijen. Als dat wel je intentie is om te starten met bijen, dan raad ik het sterk af.


  Door David op 17 augustus 2018

  Knuffelbijen zoals ze door de verkopende site genoemd worden zijn zogenoemde solitaire bijen. Je koopt dus geen volk en ook houdt je geen bijen maar je zorgt voor een plekje waar deze solitaire bij zijn eitje kan leggen als je geluk hebt. Als je pech hebt dan vinden alle bijen een plekje buiten jouw tuin en ben je ze dus kwijt. Je ondersteunt de natuur hiermee maar je houdt geen bijenvolk.

  Plaats een reactie


  *