Page content

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Mag ik bijen houden in mijn tuin?

Ja, dat mag, maar het is zeer raadzaam om hier weloverwogen keuzes in te maken. Een bijenvolk kan onvoorspelbaar zijn en kan overlast bezorgen in de nabije omgeving. Buren kunnen bijen als gevaarlijk ervaren voor hun spelende kinderen of huisdieren. Mensen die een zwembad hebben kunnen bijen als overlast ervaren. Mensen vinden het niet prettig als bijen gaan zwermen of (erger nog) prikken. Het is zeker aan te raden om de buren van te voren goed te informeren.

Er zijn mogelijkheden om de overlast tot het minimum te beperken. De locatie van de kast en een juiste keuze van het bijenras zijn voorbeelden hiervan. Een heg plaatsen op de tuingrens is ook een mogelijkheid. De bijen moeten dan omhoog vliegen wat het positieve gevolg heeft dat de buren minder overlast van de beestjes zullen ervaren.

Er zijn gemeentes die verordeningen hebben over het houden van bijen. Die stellen dat het verboden is om bijen te houden binnen een straal van 30 meter van woningen, gebouwen waar overdag mensen verblijven en de openbare weg. Indien er voldoende beschermingsmaatregelen genomen zijn, door middel van een afscheiding van twee meter hoog, of de omliggende gebouwen zijn eigendom van de bijenhouder, is dit wel toegestaan.

  Comment Section

  19 reacties op “Mag ik bijen houden in mijn tuin?


  Door Will op 29 mei 2019

  Sorry maar bijen horen NIET in een buurt thuis! Natuurlijk zijn ze goed voor de natuur. Maar wij worden er helemaal gek van, we hebben een tuin van 400m2 maar 150m2 kunnen we NIET gebruiken van wege bijen van de buren. Echt waardeloos, gemeente politie enz kan/doen er niks mee! Huis staat nu te koop van wege bijen! Gemeenten doe er iets aan!


  Door Maya de B. op 15 november 2019

  Niet om bijdehand te doen, maar mensen kunnen zich aanstellen, zeg! We doen geen vlieg kwaad als je ons met rust laat.


  Door Mystery op 26 mei 2019

  Wij wonen naast een imker en hebben geen last van de bijen. Maar wel dat we de hele zomer onder gescheten worden. Alles is geel van de beienstrond de auto je kleren je kan niet eens fatsoenlijk buiten zitten je kan je was niet buiten hangen enz enz
  Oprotten uit de woonwijk


  Door FRANS op 22 maart 2019

  ZE MOESTE DA VER BIEDEN DAT DA NI KAN TUSSEN HUIZEN ZE MOESTE STENGER ZIJN EN CONTROLE DOEN


  Door anoniem op 19 mei 2019

  De negatieve reacties op dit artikel zijn een gevolg van onwetendheid. Vanaf 3 á 4 meter afstand vliegen de bijen al op minimaal 3 meter hoog over naar hun foegareergebied. Bij een schutting van 180cm zullen de buren geen hinder ondervinden van de bijen. Ze vliegen simpel te hoog over. Als het in de tuin krioelt van de bijen trekt je beplanting ze aan. In de meeste betegelde hollandse tuintjes hebben ze niks te zoeken. Knuffelbijen zijn onzin, steken doen ze echter alleen als ze in levensgevaar verkeren. We kunnen niet zonder bijen, heb wat geduld en respect voor deze bijzondere insecten.


  Door Paul op 15 juni 2019

  Dat klopt niet. In onze tuin geen enkele bloeiende plant en een Taxus haag van meer dan 2 meter hoog. De bijen van de buren (7 kasten) zwermen regelmatig met honderden / duizenden in mijn tuin. Nu zit er weer een deel van het volk al dagenlang bij mij in de boom.. Soms zijn ze best agressief. Buurman is in gezicht gestoken.
  Verder komt de imker nooit langs om eens te praten (als een ex koningin al wekenlang in mijn tuin bivakeert…
  Mooie beestjes. Heb veel sympathie voor bijen, maar niet verstandig om het in een woonwijk te doen…


  Door Anoniem op 6 juli 2019

  Wat een onzin dat je daardoor geen last kunt ondervinden. Mischien eens proberen in te leven in de mensen die er wel last van ondervinden. Zelfs met een heg van 2 mtr kan er een hele woonwijk last van hebben. En bijen gaan op zoek ook in jou zgn hollandse tuintjes.
  Jeetje wat een narcistisc verhaal hang je weer op zeg.


  Door Arend op 10 juli 2019

  Er staan op 300 meter van onze tuin bijenkasten. Bijna geen last van de bijen maar alles is ondergekakt. Je kan zelfs niet gewoon 5 minuten buiten staan zonder onder de gele vlekken te zitten en dat plakt ontzettend, zelfs de ramen zijn beschadigd omdat het soort vetvlek is die blijft zitten. Dus dat de bijen hoog genoeg moeten vliegen of dat je een schutting moet zetten is bij deze ontkracht. Dit helpt dus niet


  Door Pascale op 18 maart 2019

  En wat als je buurman/imker zijn korven op nog geen 2 meter van de erfgrens heeft staan,met de opening naar mijn tuin gericht?Het krioelt dus in mijn tuin van de beitjes….. heel gezellig met 2 honden die je een heele zomer binnen moet houden of de auto startensklaar om nog maar eens met spoed naar de dierenarts te rijden


  Door Lea op 3 maart 2019

  Van kinds af gek op bijen, maar helaas geen tuin. Dus maar lezen wat anderen doen en hopen dat ik het zelf een keer mag proberen. Als ik hier het commentaar lees, zou je toch verwachten dat een gemeente wat soepeler zou zijn gezien het feit dat de bij massaal aan het uitsterven is.


  Door ill op 25 juni 2018

  Goede raad Jeroen. Kitty, knuffelbijen bestaan niet. Dat is verkooppraat.


  Door ilona op 17 juni 2018

  ik heb een bijennest in mijn tuin onder in de vlonder .ik wil er af.maar mij man vind dat zielig wat moet ik doen


  Door Leonard op 5 februari 2019

  Door je man laten doodknuffelen.


  Door Joshy op 1 april 2020

  Hahaha , goeie


  Door Noud L op 25 juni 2019

  weg laten halen door een imker. Die stopt ze in een korf


  Door Arie Naal op 6 september 2019

  Je man dumpen en een echte kerel zoeken


  Door Kitty op 13 juni 2018

  hoe zit het met betrekking tot bovenstaande regels dan met de website van knuffelbijen waar je zo makkelijk en gezellig een groepje bijen kunt kopen? is dat nu wel of niet aan te raden?


  Door Jeroen Vorstman op 13 juni 2018

  Beste Kitty, bedankt voor je reactie. Honingbijen zijn geen knuffelbijen. Als dat wel je intentie is om te starten met bijen, dan raad ik het sterk af.


  Door David op 17 augustus 2018

  Knuffelbijen zoals ze door de verkopende site genoemd worden zijn zogenoemde solitaire bijen. Je koopt dus geen volk en ook houdt je geen bijen maar je zorgt voor een plekje waar deze solitaire bij zijn eitje kan leggen als je geluk hebt. Als je pech hebt dan vinden alle bijen een plekje buiten jouw tuin en ben je ze dus kwijt. Je ondersteunt de natuur hiermee maar je houdt geen bijenvolk.

  Plaats een reactie


  *