Hoeveel poten heeft een bij?

Hoeveel poten heeft een bij?

Een bij heeft, net zoals andere insecten, zes poten. De poten bestaan uit een heup, een dij, een scheen en de voet. Deze zes poten zijn onderverdeeld in drie paar. Deze drie paar hebben verschillende functies.

Het voorste paar poten hebben een complexe bouw. Dit paar vervult een functie als poetsorgaan voor de antennes en de ogen van de bij. Dit verklaart ook dat de voet van dit voorste paar, vrij breed is en voorzien van haartjes.

Het middelste potenpaar is vergelijkbaar met dat van andere insecten. De poot speelt een rol bij het in het korfje krijgen van stuifmeel. De haartjes op de middenpoot bestaan uit een verlengde borstels die het stuifmeel in het korfje kammen.

De achterpoten van de bij zijn het best ontwikkeld. Dit potenpaar stelt de honingbij in staat om grote hoeveelheden stuifmeel te verzamelen en vervoeren. Het stuifmeelkorfje om het stuifmeel te vervoeren bevindt zich in een dieper gelegen deel van de poot, dat gelegen is in de scheen van de poot aan de buitenzijde. Het stuifmeel wordt in de korf gebracht door bewegingen van de middenpoten.
Ferdi
Door

Ferdi

op 17 Jul 2020

Viel me op dat een bij zijn middelste pootje op tilde met een vinger gebaar waarom doen ze dat?

Bob
Door

Bob

op 12 Jun 2018

Lang leven bijen

Reactie plaatsen