Bestaan reuzenbijen?

Bijen zo groot als reuzen bestaan niet, maar de grootste bijensoort ter wereld:  Wallace's reuzenbij (Megachile pluto). is een gigant onder de insecten.
Het vrouwtje wordt 4 cm groot en heeft een spanwijdte, vleugeltip tot vleugeltip, van 6 cm! Het vrouwtje is fluweelzwart met een band witte haren op haar achterlijf en ze heeft grote kaken. Die doen denken aan de kaken van een mannetjes vliegend hert. Ze gebruikt haar kaken om hars te verzamelen en gangen in termietennesten te maken.

Reuzenbijen maken hun nest uitsluitend in termietennesten in bomen. Om het nest te beschermen tegen termieten bekleed ze de gangen met hars. In het nest legt ze broedcellen aan. In een nest dat in 1981 werd gevonden zijn 157 broedcellen blootgelegd. In elke broedcel deponeert ze een mix van nectar en stuifmeel waarop een eitje wordt afgezet.

De mannetjes zijn territoriaal in de buurt van de harsbron en het nest. Ze zijn waakzaam en vliegen snel op om indringers te verjagen of een vrouwtje te volgen om mee te paren.

De reuzenbij is sinds 1981 niet meer is waargenomen en men dacht dat de ze was uitgesorven. Een internationaal team van weterschappers herontdekte de grootste bij ter wereld in Indonesië. Bekijk de video van deze belangrijke ontdekking:



 
Henriette Blanken
Door

Henriette Blanken

op 24 Jul 2020

Vandaag dacht een reuzenbij gezien in Scherpenzeel. Hij was ongeveer 6 cm zeker groot en vloog na een bezoekje aan mij plant snel weg. T leek wel een kleine vogel wat t absoluut niet was. Of was t een koningin?

Reactie plaatsen