Page content

Tuten en kwaken

Tuten en kwaken

Tuten en kwaken hoor je als de eerste jonge koningin uit haar cel is gekropen. De jonge koningin maakt dan een speciaal geluid: het tuten. Als een jonge koningin tuut, duwt ze zichzelf tegen de raat. Koninginnen die nog in hun cel zitten reageren door te kwaken.

Klik hieronder om naar het tuten en kwaken te luisteren .

Door het tuten weten de andere jonge koninginnen dat er al een koningin in het bijenvolk rondloopt. De andere koninginnen blijven daarom in hun cel. Zo voorkomen ze dat er gevechten uitbreken.

Het tuten en kwaken wordt op dezelfde manier voortgebracht. Het geluid is alleen anders omdat de tutende moer (de tuter) niet in een dop zit, maar een kwaker wel.

Zodra eerste tuter is vertrokken met de eerste nazwerm, loopt een van de kwakers uit. Zij wordt de nieuwe tuter tot ook zij met een nazwerm vertrekt. Dit gaat zo door totdat alle kwakers zijn uitgelopen. De laatste koningin blijft in het volk omdat ze geen gekwaak meer hoort.

 

 

Comment Section

10 reacties op “Tuten en kwaken


Door liane op 16 juni 2021

prachtig!!! is er een bepaald moment op de dag dat ze dit tutten meer doen of gaat het de hele dag door?


Door Geert op 25 mei 2021

Ik heb een volkje opgesplitst na de voorzwerm. Het ene volkje is volop aan het tutten kwaken. Het andere volkje is nog helemaal stil. Kan ik kwakers nog overhangen in een andere bak?


Door Judith op 16 augustus 2019

Even een vraagje, ik ben begonnen met cursus imkeren en weet dus nog niet zoveel. Er wordt aangegeven dat in bepaalde omstadigheden de tuter de kwakers doodsteekt, maar hoe doet ze dat dan? Een bij kan toch maar 1 keer steken en gaat dan dood?


Door Jeroen Vorstman op 8 oktober 2019

Hoi Judith, als een koningin en andere koningin steekt kan ze de angel terugtrekken. Ook werkbijen kunnen meerdere keren de angel gebruiken. Bijvorbeeld als ze rovende bijen of wespen steken. In de huid van een mens blijft de angel achter en sterft de bij.
Groetjes, Jeroen


Door Jan Lebbink op 10 juni 2017

Het is en blijft mooi ondanks dat ik het kende super gaaf 🐝


Door ing. Jeroen Vorstman op 13 juni 2017

Hoi Jan, bedankt voor je reactie. Helemaal mee eens, het blijft altijd mooi om het tuten en kwaken te horen.


Door Douwe de Vries op 10 juni 2017

Super dat is erg lang geleden dat heb gehoorDoor Arie Bezema op 9 juni 2017

Super om dit te horen!


Plaats een reactie


*