Tuten en kwaken

Tuten en kwaken

Tuten en kwaken hoor je als de eerste jonge koningin uit haar cel is gekropen. De jonge koningin maakt dan een speciaal geluid: het tuten. Als een jonge koningin tuut, duwt ze zichzelf tegen de raat. Koninginnen die nog in hun cel zitten reageren door te kwaken.


Klik om naar het tuten en kwaken te luisteren >>


Door het tuten weten de andere jonge koninginnen dat er al een koningin in het bijenvolk rondloopt. De andere koninginnen blijven daarom in hun cel. Zo voorkomen ze dat er gevechten uitbreken.


Het tuten en kwaken wordt op dezelfde manier voortgebracht. Het geluid is alleen anders omdat de tutende moer (de tuter) niet in een dop zit, maar een kwaker wel.


Zodra eerste tuter is vertrokken met de eerste nazwerm, loopt een van de kwakers uit. Zij wordt de nieuwe tuter tot ook zij met een nazwerm vertrekt. Dit gaat zo door totdat alle kwakers zijn uitgelopen. De laatste koningin blijft in het volk omdat ze geen gekwaak meer hoort.


 


 

liane
Door

liane

op 16 Jun 2021

prachtig!!! is er een bepaald moment op de dag dat ze dit tutten meer doen of gaat het de hele dag door?

Geert
Door

Geert

op 25 May 2021

Ik heb een volkje opgesplitst na de voorzwerm. Het ene volkje is volop aan het tutten kwaken. Het andere volkje is nog helemaal stil. Kan ik kwakers nog overhangen in een andere bak?

Judith
Door

Judith

op 16 Aug 2019

Even een vraagje, ik ben begonnen met cursus imkeren en weet dus nog niet zoveel. Er wordt aangegeven dat in bepaalde omstadigheden de tuter de kwakers doodsteekt, maar hoe doet ze dat dan? Een bij kan toch maar 1 keer steken en gaat dan dood?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 08 Oct 2019

Hoi Judith, als een koningin en andere koningin steekt kan ze de angel terugtrekken. Ook werkbijen kunnen meerdere keren de angel gebruiken. Bijvorbeeld als ze rovende bijen of wespen steken. In de huid van een mens blijft de angel achter en sterft de bij. Groetjes, Jeroen

Jan Lebbink
Door

Jan Lebbink

op 10 Jun 2017

Het is en blijft mooi ondanks dat ik het kende super gaaf 🐝

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 13 Jun 2017

Hoi Jan, bedankt voor je reactie. Helemaal mee eens, het blijft altijd mooi om het tuten en kwaken te horen.

Douwe de Vries
Door

Douwe de Vries

op 10 Jun 2017

Super dat is erg lang geleden dat heb gehoor

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 13 Jun 2017

Hoi Douwe, bedankt voor je reactie!

Arie Bezema
Door

Arie Bezema

op 09 Jun 2017

Super om dit te horen!

ing. Jeroen Vorstman
Door

ing. Jeroen Vorstman

op 09 Jun 2017

Hoi Arie, bedankt voor je reactie.

Henk
Door

Henk

op 24 May 2023

Hoi Jeroen. Een vraagje over tuters en kwekers. na een voor en een na zwerm hoor ik weer tuters en kwakers. kan ik ze gewoon hun gang laten gaan ze zitten namelijk in een 6 ramer maar hou je dan nog een volkje over om de winter door te komen?

Jos
Door

Jos

op 26 Jun 2023

Ik neem aan dat je het over het afgewerkte volk hebt. Als dit volk in een 6 ramer zat dan waren ze krap behuisd en gaan dus zwermen. Ik zou ze even nakijken, maar zes raampjes en de krakers laten uitlopen. De rest van de doppen breken...

Reactie plaatsen