Kunstraat of waswafels zijn gegoten of gewalste platen van bijenwas waarin celbodems zijn geperst . De celbodems hebben het karakteristiek patroon van zeshoeken.
Ook wordt de term middenwand gebruikt. Middenwand geeft goed aan dat een waswafel het midden vormt van de cellen die daarop aan twee kanten gebouwd worden.
De drie ruitvormige vlakken die de bodem van de cel vormen, vormen naar beneden toe een putje en is tevens de bodem voor de cellen aan de andere kant van de raat. De regelmaat van het cellenpatroon is het best te zien als een waswafel tegen het licht wordt gehouden.
Bijen trekken celwanden op de celbodems van de middenwand. De celwanden lopen iets schuin omhoog. Bij het uitbouwen gebruiken bijen een deel van de waswafel. Daardoor hoeven de bijen minder was te produceren en wordt er minder energie verbruikt.
De dikte van de waswafel bepaalt de sterkte: hoe dikker, hoe sterker. Sterk kunstraat is gewenst om te voorkomen dat de raat breekt tijdens het slingeren. Gewalste kunstraat is taaier en sterker dan gegoten kunstraat, maar de laatste wordt sneller door de bijen geaccepteerd en uitgebouwd.
Waswafels worden vooral in Groot-Brittannië tijdens de fabricage voorzien van dunne metaaldraad, waar bij uitstekende eindjes draad later aan het houten raampje bevestigd worden. Zulke middenwanden wordt gewapend kunstraat genoemd, analoog aan gewapend glas. In de Verenigde Staten wordt als middenwand een met bijenwas bedekte kunststofplaat met het celbodempatroon wordt gebruikt.
Een strip kunstraat (voorbouw) wordt wel gebruikt als aanzet voor het bouwen van stukjes raat voor de productie van sectiehoning of raathoning.
Omdat darren in een bijenvolk een minder productieve rol spelen, wordt overwegend kunstraat gebruikt die tot werkstercellen opgetrokken kan worden. Werksterraat wordt ook gebruikt voor opslag van honing. Darrenkunstraat wordt gebruikt voor het bevorderen van het kweken van darren voor bevruchtingsstations, of om darrenbroed te krijgen om varroamijten weg te vangen (darrenraat methode).
Mehring maakte in 1857 in Duitsland de eerste waswafel en de moderne imkerij is zonder kunstraat niet denkbaar.