Zo wordt je tuin onweerstaanbaar voor bijen. 5 Tips voor een bijenvriendelijke tuin
01 januari 2018 

Zo wordt je tuin onweerstaanbaar voor bijen. 5 Tips voor een bijenvriendelijke tuin

Bijen zijn in nood: er is wereldwijd sprake van massale bijensterfte. Imkers doen er alles aan om bijen te redden. Vaak krijg ik de vraag: “wat kan ik nu doen om de bijen echt te helpen?” Het antwoord is eigenlijk eenvoudig; namelijk eten, drinken en nestgelegenheid. Met een bijenvriendelijke tuin help jij de bijen om te overleven.

Wist je dat bijen zorgen voor 70% van alle voedselgewassen op de wereld? Zonder bijen geen koffie en geen appels of aardbeien meer. Bijen zijn echt onmisbaar voor ons en daar zijn veel mensen zich te weinig van bewust.

Een combinatie van factoren zorgt ervoor dat het slecht gaat met honingbijen, maar in Nederland wonen nog veel meer bijensoorten: de wilde bijen. Een kwart van de 360 soorten wilde bijen in Nederland wordt met uitsterven bedreigt. Wilde bijen leven het liefst alleen en wonen in holletjes in de grond of in gaatjes in hout, maar de meest bekende wilde bijen – de hommels – leven niet alleen maar in kolonies, net als de honingbijen.

De belangrijkste oorzaak van bijensterfte is gebrek aan voedsel. Door intensieve en grootschalige landbouw en versteende tuinen zijn er minder bloemen. Bijen zijn afhankelijk van planten die in hun directe omgeving bloeien.

Daarom is het belangrijk dat er van het vroege voorjaar tot in het late najaar voldoende bloemen zijn. Wil je de bij ook helpen? Dat kan al heel eenvoudig want een beter bijenleven begint in je eigen achtertuin. 😉

Door slim samen te werken met de natuur maak je van je tuin of balkon een bijenparadijsje.

Hieronder vind je een paar praktische tips waarmee je van jouw tuin een bijvriendelijke tuin kunt maken en zo meehelpt de bijensterfte tegen te gaan.

Tip 1
Planten waar bijen blij van worden

Zet bloeiende planten waar bijen op afkomen in je tuin of op je balkon. Dit worden drachtplanten genoemd. Niet alleen bijen worden hier vrolijk van, ook vlinders komen op deze bloemen af. Bijen hebben van het vroege voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig in de omgeving van hun nest. Kies daarom voor jouw bijvriendelijke tuin bloemen die in verschillende maanden bloeien.

Top 10 bijenplanten (van het voorjaar tot de herfst):

  1. Botanische krokus – Crocus tomasinianu
  2. Zenegroen – Ajuga reptans
  3. OoievaarsbekGeranium sanguineum
  4. Hysop – Hyssopus officinalis
  5. Gewone lavendel – Lavandula angustifolia
  6. Duifkruid – Scabiosa columbaria
  7. Lampenpoetser – Liatris spicata ‘Kobold’
  8. Rozen- Rosa spp
  9. Wilde Marjolein – Origanum vulgare
  10. Hemelsleutel – Sedum spectabile

Deze planten mogen in een bijenvriendelijke tuin niet ontbreken

Tip 2

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen

Heb je last van andere insecten of onkruid in je tuin? Gebruik dan geen pesticiden (chemische  gewasbeschermingsmiddelen, onkruidbestrijders en biociden) maar milieuvriendelijke producten om ze te bestrijden. Deze middelen zijn niet alleen slecht voor de bijen maar ze brengen ook gezondheidsrisico’s mee voor jezelf. Zit er onkruid tussen de tegels of planten? Trek of schoffel ze er dan uit. Op de website onkruidvergaatniet.nl vind je praktische tips voor een gifvrije tuin.

Tip 3

Hang een bijenhotel op een zonnige plek

Sommige bijen maken hun nestje in plantenstengels of gaatjes en spleten in muren en hout. Je kunt ze ook een handje helpen door deze natuurlijke situatie na te bootsen: maak een bijenhotel waarin de bijen zich kunnen nestelen. Een bijenhotel is speciaal gemaakt voor solitaire wilde bijen. Wilde bijen zijn onmisbaar voor het bestuiven van bloemen en fruit. Een bijenhotel mag in een bijvriendelijke tuin niet ontbreken.
Een bijenhotel kun je zelf maken van bamboe en hout. Op internet vind je handleidingen om zelf aan de slag te gaan. Niet zo’n klusser? Dan kun je ook een kant-en-klaar bijenhotel kopen, bijvoorbeeld bij Vivara.

Tip 4

Wacht met snoeien tot het voorjaar

Sommige bijen overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Haal daarom uitgebloeide stengels pas in het voorjaar weg. Door pas in het voorjaar te snoeien, bescherm je de plant ook tegen vorst. Twee vliegen in een klap!

Tip 5

Kennismaken met bijen

Tja, als je dan toch aan de slag gaat, vind je het waarschijnlijk leuk om meer informatie over bijen en tips om bijen en vlinders naar je tuin te lokken. Dan heb ik twee boekentips voor je:

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Mc
Door

Mc

op 06 Apr 2019

Drie jaar op rij hebben we zandbijen in de voortuin gehad. Afgelopen jaar niet meer. Hoe kan ik ze terugkrijgen / tuin aangenaam maken?

Walter
Door

Walter

op 29 Mar 2022

Leuk artikel alleen het top 10 lijstje bijenplanten is wel wat subjectief mijn inziens, Ik mis toch wel een beetje de inheemse struiken zoals gele kornoelje wegedoorn, krent, sleedoorn, maar ook inheemse wilde planten zoals koninginekruid, overblijvende ossentong, kattenkruid ook altijd zeer populair bij tal van bijen en hommels, Mijn absolute favoriet is toch wel de Vuilboom absolute aanrader

Reactie plaatsen