Het Imkerjaar: wat je te wachten staat
24 januari 2017 

Het Imkerjaar: wat je te wachten staat

Januari – Louwmaand

Controleer of de muizenroosters op hun plaats zitten. Let goed op of er schade is door spechten en controleer of er voldoende ventilatie is.

Februari – sprokkelmaand

Februari de derde en laatste maand van de meteorologische winter. Hoewel de gemiddelde temperatuur in februari een fractie hoger is dan in januari, zijn veel koude records juist in februari gebroken.
De bijnaam sprokkelmaand voor februari zou verwijzen naar oude Germaanse vruchtbaarheidsfeesten en heeft niets te maken met het werkwoord “sprokkelen”.
Door het lengen van de dagen zal de koning beginnen met eitjes leggen. Het broednestje wordt op 35 graden Ceslius gehouden, ongeacht de buitentemperatuur. Bijen die binnenkomen met stuifmeel zijn een goede indicatie dat de koningin aan de leg is.
Door de toename van activiteit zal de voedselvoorraad snel slinken. Licht je bijenkasten daarom regelmatig op om in te schatten of je volken nog genoeg voedsel hebben en geef ze zonodig een plak suikerdeeg, géén suikerwater! Controleer je reservematerialen en voer reparaties uit of vervang materialen vóór het bijenseizoen begint.

Maart – Lentemaand

Maart (ook wel buienmaand of windmaand) is de eerste maand van de meteorologische lente. Rond 21 maart begint ook de astronomische lente. Verwijder nu muizenroosters en blijf controleren of er voldoende voedselvoorraden zijn. Voer als het nodig is met suikerdeeg. Kijk op een mooie dag uit naar het eerste stuifmeel dat verzameld wordt.

April – Grasmaand

Tijd voor de eerste inspectie. Kijk uit naar werksterbroed, eitjes en jonge larfjes. Haal oude donkere en misvormde raten weg en vervang ze voor ramen met kunstraat. Plaats honingkamers voordat de nectarstroom start.

Mei – Bloeimaand

Monitor Varroamijt besmetting gedurende het hele seizoen door de lade van de gaasbodem te inspecteren. Start met reguliere inspecties en let op tekenen van aankomende zwermneigingen, kijk uit naar belegde speeldopjes en uitgebouwde zwermcellen en weet welke maatregelen je moet nemen om het zwermen te verhinderen.
Oogst de eerste honing van het jaar. Yummie!

Juni – Zomermaand

Check of je bijen nog voldoende voer hebben als je de voorjaarshoning hebt geoogst. Ga door met het monitoren van de varroabesmetting.

Juli – Hooimaand

Plaats honingkamers als de linde gaat bloeien.

Augustus – Oogstmaand

Oogst de zomerhoning en start de varroabehandeling met Thymovar* of Apiguard*

September – Herfstmaand

Geef bijenvolken met te weinig voedselvoorraden suikersiroop (2 kg suiker op 1 liter water).

Oktober – Wijnmaand

Check of alle volken klaar zijn voor de winter:
1. Is het bijenvolk moergoed (een goede koningin die aan de leg is)?
2. Zijn er voldoende bijen?
3. Zijn de bijen in goede gezondheid?
4. Is er voldoende voedsel (honing) in de raten?

Zorg ervoor dat de kasten stevig staan en plaats muizenroosters.

November – Slachtmaand

Behandel opgeslagen raten tegen wasmotten met B401*.

December – Wintermaand

De rustige decembermaand is perfect om een goed boek over bijen te lezen en nóg meer te weten te komen over je mooie hobby. Probeer ook eens kaarsen te maken van bijenwas.
Controleer je bijenvolken op voldoende voorraad en geef suikerdeeg als ze licht zijn. Behandel tegen varroamijten met Oxuvar* als je bijenvolken broedloos zijn.

* B401, Apiguard, Thymovar en Oxuvar zijn biologische middelen.

 

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen