Ontdek de wondere wereld van de honingbij. Meld je nu aan voor de praktijkdagen. VOL=VOL
Reserveer je plek >>

Page content

article content

4 redenen die ik vaak hoor om geen Thymovar te gebruiken om varroamijten te bestrijden.

Als je gaat beginnen met varroabestrijden heb je een goede uitleg en een veilig product nodig. Zeker voor beginnende imkers is dat heel belangrijk want als je varroa niet goed bestrijdt is de kans groot dat je bijen dood gaan. Door onwetendheid en verkeerd advies gaat het vaak mis. Het is erg demotiverend als je bijen verzwakt zijn door de varroa of dat je de bestrijding verkeerd uitvoert. Voor een goede behandeling van je bijenvolken kan je daarom het beste thymovar kopen (<< deze link brengt je naar de handleiding van Thymovar).

In Nederland zijn vier middelen toegelaten om varroamijten te bestrijden. Thymovar is daar een van. Alleen middelen waarmee uitgebreide effectiviteitsstudies zijn gedaan en veilig zijn voor mens, dier en milieu kunnen een toelating krijgen. Ondank deze feiten zijn er hardnekkige vooroordelen als het om Thymovar gaat. Ik licht er vier voor je uit die ik vaak hoor.

1. Thymovar is duur

Duur is een relatief begrip, of iets duur is hangt natuurlijk af van welk resultaat je wilt bereiken. Het gaat erom wat het je oplevert. Maar wat kost Thymovar eigenlijk? Een verpakking Thymovar kost 25,50 euro (imkerwinkel.nl, augustus 2017). Met een verpakking kan je 5 volken behandelen die op een broedkamer zitten, of 2,5 volk op 2 broedkamers. Je besteed 5,10 euro per bijenvolk tot maximaal 10,2 euro/bijenvolk (25,50/2,5).

Dat is niet meer dan twee potten honing per bijenvolk! Behandel je een bijenvolk op één broedkamer met Thymovar dan kost dat nog minder dan één pot honing. Is dat duur? 

Je hebt daarvoor een middel dat zich al lang bewezen heeft als veilig en effectief middel om varromijten te bestrijden. Een middel waarbij je je bijenvolk en jezelf geen onnodig risico laat lopen. Een dood bijenvolk dat is pas duur!

2. Ik gebruik geen Thymovar want ik wil afwisselen met een ander product

Sommige imkers raden aan om varroabestrijdingsmiddelen af te wisselen om te voorkomen dat varroamijten resistent kunnen worden tegen een bepaald middel. Er zijn echter geen aanwijzingen die wijzen in de richting dat varroamijten resistent kunnen worden tegen de werkzame stof thymol in Thymovar. Wil je toch afwisselen dan is het enige toegelaten alternatief Apiguard. De werkzame stof van Apiguard is echter ook thymol.

3. Mierenzuur is goedkoper dan Thymovar en is toch ook toegelaten?

Het gebruik van mierenzuur is goedkoper dan Thymovar, maar wat levert het op? Mierenzuur is in Nederland niet toegelaten en wordt ook niet gedoogd! Het gebruik van mierenzuur is niet zonder gevaar. Het is een bijtend zuur dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bij inademen ontstaat onherstelbare schade aan je luchtwegen en is zeer gevaarlijk bij contact met je huid en ogen. Deskundigen raden aan om een een volgelaatsmasker te dragen bij toepassing van mierenzuur om je te beschermen tegen de gevaarlijke dampen.

De verdamping en daarmee de effectiviteit van mierenzuur hang sterk af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Deze heb je niet in de hand. Als er teveel mierenzuur verdampt krijg je schade aan het broed en bijen, verdampt er te weinig dan is het niet effectief.

Laat daarom mierenzuur in de zuurkast staan waar het thuis hoort.

4. Ik gebruik HiveClean ipv Thymovar, dat werkt toch ook?

Nee, HiveClean is géén varroabestrijdingsmiddel. HiveClean is volgens de fabrikant een middel dat het poetsgedrag van bijen stimuleert. De fabrikant claimt niet dat het werkt als varroabestrijdingsmiddel. Helaas wordt het door imkerwinkels wel als varroabestrijdingsmiddel verkocht omdat in HiveClean mierenzuur en oxaalzuur zit.

Mierenzuur en oxaalzuur zijn allebei werkzame stoffen tegen varroamijten. Maar de concentratie van deze stoffen in HiveClean is te laag om effectief te zijn tegen varroamijten.

Wil jij je bijen en jezelf onnodig risico laten lopen?

Ik raad je aan om een Thymovar behandeling toe te passen. Thymovar heeft veel voordelen:

  • bewezen effectief
  • veilig voor mens, dier (bij) en milieu
  • kant en klaar en daarom makkelijk in gebruik
  • Kosten per volk minimaal 5,10 euro – maximaal 10,20 euro

Wil je weten hoe je Thymovar kan toepassen? Klik hier voor de  Nederlandse handleiding van Thymovar met instructievideo.

Ik gebruik Thymovar 20+ jaren in mijn eigen bijenvolken. Het resultaat: geen wintersterfte door varroamijten en gezonde bijen!

 

thymovar

Thymovar

We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Dus stel hieronder gerust je vragen. We helpen je graag!

PS Wil je zelf Thymovar gebruiken? Klik dan hier om Thymovar te bestellen >>

Comment Section

21 reacties op “4 redenen die ik vaak hoor om geen Thymovar te gebruiken om varroamijten te bestrijden.


Door Hilde op 24 augustus 2017

Beste Jeroen,
Op dit ogenblik behandel ik reeds mijn bijen met Thymovar. Lijkt mij ook het veiligste voor zowel mijn bijen als mijzelf.
Ik vroeg me af of je ook met etherische olie van thijm (heb ooit gehoord dat olie van Wintergreen ook zou werken tegen de varroamijt) zou kunnen behandelen?
Alvast bedankt.

Groeten,

Hilde


Door Jeroen Vorstman op 24 augustus 2017

Hoi Hilde,
Spinazie, rabarber, wintergroenolie, tijmolie, lavendelolie worden allemaal als varroabestrijding ingezet en gepropageerd als middeltjes tegen varroamijten. Ik denk ook dat veel van deze middeltjes werken tegen varroamijten. Maar stel jezelf de vraag of ze ook effectief zijn. Met andere woorden: gaan er voldoende mijten dood? Van niet toegelaten middelen weet je niet wat de risico’s zijn. Bijvoorbeeld gezondheidsrisico door residuen in de bijenwas of honing. Mijn advies is daarom om alleen toegelaten middelen te gebruiken die bewezen effectief zijn tegen varroamijten en veilig zijn voor jezelf en je bijen.
Succes!


Door Arnoud op 30 augustus 2017

Hallo Jeroen, in het basis-cursusboek vd NBV Bijenhouden “Hoe Doe je Dat” wordt de mierenzuur behandeling gepromoot en toegepast. ER wordt ons geleerd dat het wordt gedoogd. Wat is het nu? Bijvoorbaat dank voor je antwoord.


Door Jeroen Vorstman op 31 augustus 2017

Hoi Arnoud,
bedankt voor je reactie. Helaas heerst er een misverstand dat mierenzuur in Nederland gedoogd wordt, dat is niet het geval. In de derde druk van mijn boek Bijenhouden voor iedereen heb ik dat dan ook gecorrigeerd. De derde druk verschijnt in september 😉
Ook het gebruik van oxaalzuur(dihydraat)kristallen is niet toegestaan om varroa te bestrijden. In Nederland zijn alleen Thymovar, Apiguard, Oxuvar (kant-en-klare oxaalzuuroplossing), Apistan en sinds 2017 ook Polyvar toegelaten als varroabestrijdingsmiddelen. Varroamijten hebben resistentie ontwikkeld tegen de werkzame stoffen van Apistan (tau-fluvalinaat). De werkzame stof van Polyvar (flumethrine) zit in dezelfde groep (pyrethroïden) als tau-fluvalinaat. Ik verwacht dat mijten ook daar resistent tegen worden. Ik raad daarom het gebruik van Polyvar en Apistan af.


Door marcel fonville op 15 augustus 2017

“Wij gebruiken mierenzuur en tegen de winter oxaalzuur.” Dat zegt de imker die bij mij op de camping een bijenvolk heeft staan. We wonen in Denemarken. Ikzelf ben géén imker en mij kunnen ze van alles wijs maken. Als ik bovenstaande bij u lees Jeroen is mijn imker dus niet goed bezig. Is het middel Thymovear ook in DK te koop? M vr gr Marcel


Door Jeroen Vorstman op 15 augustus 2017

Hoi Marcel, mooi dat je zo begaan bent met de bijen. Ik weet niet of mierenzuur is toegelaten in Denemarken. In Denemarken is wel Apiguard verkrijgbaar. Deze heeft dezelfde werkzame stof als Thymovar en is ook veilig in gebruik en effectief.Door Jeroen Vorstman op 15 augustus 2017

Hoi Marcel, de conclusie dat thymol (werkzame stof van Thymovar en Apiguard) niet met het bestrijden van mijten te maken heeft is een ongegronde aanname. Er zijn betrouwbare wetenschappelijke studies die de effectiviteit van thymol beschrijven, de praktijk levert het bewijs dat thymol ook werkzaam is.


Door Matty op 15 augustus 2017

Hai Jeroen, moet je één of twee keer na elkaar behandelen met Thymovar?


Door Jeroen Vorstman op 15 augustus 2017

Hoi Matty, je behandeld met Thymovar twee keer achter elkaar.


Door Mathijs op 13 augustus 2017

Bij mij heeft thymovar vorig jaar niet gewerkt. 7 volken behandeld. 1 had al zoveel last van mijten dat ze maar ter grote van een vuist zijn ingewinterd, daar vielen wel heel veel mijten. Bij de andere volken viel er in die 6 weken behandeling max 16 mijten per dag. Nu is een TBH die ik er mee had behandeld ingestort en er vallen enorm veel mijten bij die volken die ik er vorig jaar mee heb behandeld, tussen de 130 en 300. Waarschijnlijk was de boosdoener een koude periode in augustus vorig jaar, toch raar dat het die hele 6 weken niet heeft gewerkt. Ik vraag mij af of de mijten er echt niet resistent tegen worden of zelfs al zijn. Ik hoor van meer imkers slechte verhalen over thymovar. Aan mierenzuur begin ik niet.


Door Jeroen Vorstman op 15 augustus 2017

Hoi Mathijs, vervelend om te horen dat Thymovar niet heeft gewerkt. Van resistentie van varroamijten tegen thymol is echter geen sprake. Een paar tips als je Thymovar gaat toepassen:
– Thymovar heeft de beste werking tussen de 20 en 25 graden Celsius;
– Onder de 15 graden Celsius heeft Thymovar geen werking;
– Start de eerste behandeling tussen half juli en eind juli;
– Sluit de gaasbodem en verklein de vliegopening.
Met deze tips werkt Thymovar optimaal.

Voor alle varroabestrijdingsmiddelen geldt: alle bijenvolken gelijktijdig behandelen zo voorkom je herbesmetting.

Behandel bijenvolken waar meer dan 1 mijt per dag valt in de broedloze periode (november-december) met Oxuvar (oxaalzuur).
Een combinatie van Thymovar aan het eind van de zomer en Oxuvar in de winter is bewezen effectief tegen varroa.

Succes!


Door Philippe op 12 augustus 2017

Hoi Jeroen , bedankt voor de vlugge responce ….Ik begin steeds met inwinteren zo rond 15 augustus, wacht ik nu met de behandeling tot na het inwinteren of begin ik er nu al direct mee en kan ik dan inwinteren tijdens de periode dat Thymovar is aangebracht ?
Groetjes,
Philippe


Door Jeroen Vorstman op 12 augustus 2017

Hoi Philippe,
Als er voldoende honing in de bijenvolken aanwezig is raad ik je aan om gelijk het Thymovar te starten. Is er weinig honing in de kasten, geef dan eerst een deel van het wintervoer, dan behandelen en daarna de rest van het wintervoer. Gelijktijdig voeren en behandelen kan wel, maar dan wordt het voer vaak niet goed opgenomen.
Succes!


Door Philippe op 14 augustus 2017

Hé Jeroen ….Bedankt voor de info !


Door Philippe op 12 augustus 2017

Hallo Jeroen

Ik ga Thymovar bestellen, ik heb ook het filmpje gezien, maar ik heb daar een vraagje bij ….Je had het ook over één stripje per kast /per romp. Ik heb een kast bestaande uit 2 rompen hoog, leg ik dan die 2 stripjes Thymovar boven op de bovenste romp, of leg ik ze appart? ( één op de onderste romp en één op de bovenste romp ). De andere 2 kasten bestaan uit 1 romp. Dus ik heb te behandelen: 3 kasten (1 uit 2 rompen hoog , en 2 uit 1 romp hoog). Hoeveel zou ik dan bestellen 1 of 2 pakjes? Dit is men eerste keer dat ik Thymovar ga gebruiken, ik gebruikte altijd oxaalzuur die ik in dampte. Ik wil dit wel eens een kans geven, vandaar men interesse, stelt het me dit jaar tevreden met Thymovar dan ga ik er zeker bij bestellen. Dus het is nu even uit proberen, ben benieuwd.

Groetjes van uit Eeklo/Belgié

Philippe


Door Jeroen Vorstman op 12 augustus 2017

Hoi Philippe, bedankt voor je reactie.

– Je legt beide strippen op de bovenste broedkamer.
– Je hebt voor je kasten totaal 8 plaatjes nodig om twee behandelingen uit te voeren.
– In een pak zitten 10 plaatjes, aan een pakje Thymovar heb je genoeg.

Succes.


Door Bracke Jo op 12 augustus 2017

En wat dan te zeggen van het nieuwe product van Bayer? Polyvar Yellow ?


Door Jeroen Vorstman op 12 augustus 2017

Hoi Jo, bedankt voor je reactie. Polyvar is inderdaad ook toegelaten. De werkzame stof zit in dezelfde groep als tau-fluvalinaat (werkzame stof van Apistan). Mijten ontwikkelen daar resistentie tegen. Ik raad daarom het gebruik van Polyvar (en Apistan) af.


Door J LouisAmin Raucamp op 12 augustus 2017

Jeroen, dank voor je uitleg varrobestrijding, zit goed in elkaar. ik heb de varroabestrijding op een andere manier opgelost, zie http://www.hetdekseltje.nl, ben benieuwd naar je feedback, b v h d LouisAmin Raucamp


Door Jeroen Vorstman op 12 augustus 2017

Hoi LouisAmin, bedankt voor je reactie. Ik ben benieuwd naar je werkwijze.

Plaats een reactie


*


Jeroen Vorstman
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra, voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging en nu als beleidsadviseur natuur en landbouw voor het ministerie van Economische Zaken. 20 jaar gelden ben ik begonnen met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen, twee jaar later verscheen de derde druk en daar ben ik best trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.