4 redenen die ik vaak hoor om geen Thymovar te gebruiken om varroamijten te bestrijden.
Varroabestrijding
Jeroen Vorstman
Varroabestrijding
08/09/2017
3 min
30

4 redenen die ik vaak hoor om geen Thymovar te gebruiken om varroamijten te bestrijden.

08/09/2017
3 min
30

Als je gaat beginnen met varroabestrijden heb je een goede uitleg en een veilig product nodig. Zeker voor beginnende imkers is dat heel belangrijk want als je varroa niet goed bestrijdt is de kans groot dat je bijen dood gaan. Door onwetendheid en verkeerd advies gaat het vaak mis. Het is erg demotiverend als je bijen verzwakt zijn door de varroa of dat je de bestrijding verkeerd uitvoert. Voor een goede behandeling van je bijenvolken kan je daarom het beste thymovar kopen (

In Nederland zijn vier middelen toegelaten om varroamijten te bestrijden. Thymovar is daar een van. Alleen middelen waarmee uitgebreide effectiviteitsstudies zijn gedaan en veilig zijn voor mens, dier en milieu kunnen een toelating krijgen. Ondank deze feiten zijn er hardnekkige vooroordelen als het om Thymovar gaat. Ik licht er vier voor je uit die ik vaak hoor.

1. Thymovar is duur

Duur is een relatief begrip, of iets duur is hangt natuurlijk af van welk resultaat je wilt bereiken. Het gaat erom wat het je oplevert. Maar wat kost Thymovar eigenlijk? Een verpakking Thymovar kost 25,50 euro (imkerwinkel.nl, augustus 2017). Met een verpakking kan je 5 volken behandelen die op een broedkamer zitten, of 2,5 volk op 2 broedkamers. Je besteed 5,10 euro per bijenvolk tot maximaal 10,2 euro/bijenvolk (25,50/2,5).

Dat is niet meer dan twee potten honing per bijenvolk! Behandel je een bijenvolk op één broedkamer met Thymovar dan kost dat nog minder dan één pot honing. Is dat duur? 

Je hebt daarvoor een middel dat zich al lang bewezen heeft als veilig en effectief middel om varromijten te bestrijden. Een middel waarbij je je bijenvolk en jezelf geen onnodig risico laat lopen. Een dood bijenvolk dat is pas duur!

2. Ik gebruik geen Thymovar want ik wil afwisselen met een ander product

Sommige imkers raden aan om varroabestrijdingsmiddelen af te wisselen om te voorkomen dat varroamijten resistent kunnen worden tegen een bepaald middel. Er zijn echter geen aanwijzingen die wijzen in de richting dat varroamijten resistent kunnen worden tegen de werkzame stof thymol in Thymovar. Wil je toch afwisselen dan is het enige toegelaten alternatief Apiguard. De werkzame stof van Apiguard is echter ook thymol.

3. Mierenzuur is goedkoper dan Thymovar en is toch ook toegelaten?

Het gebruik van mierenzuur is goedkoper dan Thymovar, maar wat levert het op? Mierenzuur is in Nederland niet toegelaten en wordt ook niet gedoogd! Het gebruik van mierenzuur is niet zonder gevaar. Het is een bijtend zuur dat lelijke brandwonden kan veroorzaken. Bij inademen ontstaat onherstelbare schade aan je luchtwegen en is zeer gevaarlijk bij contact met je huid en ogen. Deskundigen raden aan om een een volgelaatsmasker te dragen bij toepassing van mierenzuur om je te beschermen tegen de gevaarlijke dampen.

De verdamping en daarmee de effectiviteit van mierenzuur hang sterk af van de temperatuur en luchtvochtigheid. Deze heb je niet in de hand. Als er teveel mierenzuur verdampt krijg je schade aan het broed en bijen, verdampt er te weinig dan is het niet effectief.

Laat daarom mierenzuur in de zuurkast staan waar het thuis hoort.

4. Ik gebruik HiveClean ipv Thymovar, dat werkt toch ook?

Nee, HiveClean is géén varroabestrijdingsmiddel. HiveClean is volgens de fabrikant een middel dat het poetsgedrag van bijen stimuleert. De fabrikant claimt niet dat het werkt als varroabestrijdingsmiddel. Helaas wordt het door imkerwinkels wel als varroabestrijdingsmiddel verkocht omdat in HiveClean mierenzuur en oxaalzuur zit.

Mierenzuur en oxaalzuur zijn allebei werkzame stoffen tegen varroamijten. Maar de concentratie van deze stoffen in HiveClean is te laag om effectief te zijn tegen varroamijten.

Wil jij je bijen en jezelf onnodig risico laten lopen?

Ik raad je aan om een Thymovar behandeling toe te passen. Thymovar heeft veel voordelen:

  • bewezen effectief
  • veilig voor mens, dier (bij) en milieu
  • kant en klaar en daarom makkelijk in gebruik
  • Kosten per volk minimaal 5,10 euro – maximaal 10,20 euro

Wil je weten hoe je Thymovar kan toepassen? Klik hier voor de  Nederlandse handleiding van Thymovar met instructievideo.

Ik gebruik Thymovar 20+ jaren in mijn eigen bijenvolken. Het resultaat: geen wintersterfte door varroamijten en gezonde bijen!

thymovar

Thymovar

We helpen je graag met het maken van de juiste keuze. Dus stel hieronder gerust je vragen. We helpen je graag!

PS Wil je zelf Thymovar gebruiken? Klik dan hier om Thymovar te bestellen >>

Reacties
Categorieën