Bijenluis (Braula coeca)

Bijenluis (Braula coeca)

De bijenluis (Braula coeca) is een klein roodbruin insect. In tegenstelling tot wat haar naam doet vermoeden is het géén luis, maar een vleugelloze vlieg. De bijenluisvlieg wordt maximaal 1,5 millimeter lang. De bijenluis leeft alleen op honingbijen.

Hoe ziet een bijenluis eruit?

De lichaamsbouw van een bijenluis wijkt sterk af van andere vliegen. De vleugels zijn volledig gedegenereerd. De uiteinde van de poten zijn sterk verbreed met een dikke, borstelachtige beharing. Hiermee kan de vlieg zich goed vasthouden aan een bij. De bijenluisvlieg heeft zuigende mondelen, geen stekend zoals de meeste luisvliegen. Veel luisvliegen zijn bloedzuigers, maar de bijenluisvlieg eet honing.

Bijenluis op borststuk van een koningin.

De roodbruine bijenluis kan je makkelijk verwarren met de varroamijt (Varroa destructor). De bijenluisvlieg is te onderscheiden door haar ronde lichaamsvorm, drie paar poten en een duidelijke kop. De varroamijt heeft een sterk afgeplat, ovaal, lichaam. De kop van een varroamijt is niet duidelijk te onderscheiden. Een varroamijt heeft bovendien vier paar poten.

Verspreiding van de bijenluis

De bijenluis komt overal ter wereld voor waar honingbijen leven. Waarschijnlijk komt deze luisvlieg oorspronkelijk voor in Azië, maar heeft zich net als de varroamijt over de hele wereld verspreid. Ook in België en Nederland komt de bijenluisvlieg voor, maar door het gebruik van varroabestrijdings­middelen is de vlieg inmiddels zo goed als verdwe­nen uit onze bijenvolken.

Parasiet of onschuldige kostganger?

De volwassen bijenluisvlieg leeft van honing. De vlieg zit vaak op het hoofd van een jonge honingbij. De vlieg steelt voedsel uit de mond van zijn gastheer als deze wordt gevoed door een andere honingbij of als zij een ander bij voedt. Er zijn aanwijzingen dat de vlieg ook om voedsel bedelt. Meestal zit er maximaal één bijenluisvlieg op een bij, maar op de koningin kunnen meerdere vliegen zitten. De larven van de bijenluis graven gangen in de raten. Ze eten bijenwas, honing, nectar en stuifmeel. De vlieg is in tegenstelling tot de varroamijt geen broedparasiet, maar meer een mee-eter.

Heb jij deze onschuldigde kostgangers wel eens gezien in je bijenvolken? Laat een reactie achter! Vind ik leuk.


Reactie plaatsen