Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed

Amerikaans vuilbroed, ook wel broedpest genoemd, is een broedziekte bij honingbijen. De ziekte wordt veroorzaakt door de staafbacterie, Bacillus larvae. De sporen kunnen de larve alleen gedurende de eerste twee dagen besmetten. De sporen van deze bacterie worden door bijen, die eerst cellen poetsen en dan larven voeden, overgebracht op de larven. Het larvevoedsel kan ook besmet worden door achtergebleven sporen. De uitscheidingsproducten van deze bacterie zijn dodelijk voor de larve, voorpop of soms de pop. De omvang van de sporenvorming in een aangetaste larve is onvoorstelbaar groot: tot wel 2,5 miljard sporen per larve! Besmetting wordt meestal veroorzaakt door het voeren van buitenlandse honing.

Amerikaans vuilbroed is te herkennen aan:

  • Het verkleuren van het broed. De larven worden van helder wit tot lichtbruin en tenslotte donkerbruin tot zwart;
  • Het veranderen van vorm en het verkleuren van de celdeksels. De celdeksels worden vochtig en donker en gaan hol staan; de bijen verwijderen het besmette broed en daardoor ontstaan er gaatjes in de deksels die steeds groter worden, totdat de cel open is;
  • Het verspreiden van een lijmachtige geur van het aangetaste broed;
  • Het trekken van een draad, wanneer een lucifer even in de bruingekleurde larve wordt geduwd (luciferproef). Dit is niet het geval bij Europees vuilbroed;
  • Ingedroogde schubben van larven en poppen onder het celdeksel.Draden trekken met de luciferproef bij Amerikaans vuilbroed besmetting.

De sporen van Amerikaans vuilbroed behouden zeer lang het vermogen om te besmetten. Om deze reden moeten bij besmetting van Amerikaans vuilbroed zowel het bijenvolk als de bijenkasten vernietigd worden. Amerikaans vuilbroed is aangifte plichtig, maar komt in Nederland en België gelukkig zelden voor.

Herken je symptomen van Amerikaans vuilbroed? Neem dan direct contact op met het meldpunt bijenziekten
(tel. 0317 48 12 79, E-mail: bijen@wur.nl).

Jan van der Reijden
Door

Jan van der Reijden

op 05 Nov 2018

In Duitsland heb ik geleerd dat het nemen van een luciferproef niet altijd betrouwbaar is. Beter is om een pincet te nemen. Met een pincet is de elasticiteit van de getrokken draad gemakkelijk te testen en maakt de diagnose betrouwbaarder. In Duitsland moet AVB ook gemeld worden maar vernietigen van volken is niet altijd noodzakelijk. In een reinigingsstraat worden kunstzwermen gemaakt en worden de kasten na afkrabben met etsnatron gereinigd. De kunstzwermen krijgen de eerste drie dagen geen raampjes en geen voer. De kunstzwermen die overleven zijn absoluut vrij van AVB. Heb ik geleerd tijdens mijn recente cursus voor BSV (Bienenseuchensachverständige).

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 29 Nov 2018

Beste Jan, bedankt voor je reactie. Het is jammer en onnodig dat in Nederland bijenvolken worden gedood en het imkermateriaal wordt vernietigd bij een AVB uitbraak!

Reactie plaatsen