Page content

Eierleggende werksters

Eierleggende werksters zijn werkbijen die eitjes leggen. In een gezond, moergoed bijenvolk komen werksters niet tot het leggen van eitjes omdat de feromonen van de koningin de ontwikkeling van de eierstokken onderdrukt.

Bij een hopeloos moerloos bijenvolk zal een aantal werkbijen zich ontwikkelen tot leggende werksters. Na drie weken vind je meestal meerdere eitjes in een cel. Deze eitjes worden niet alleen op de celbodem, maar ook tegen de celwand afgezet. Deze onbevruchte eitjes ontwikkelen zich tot darren.

eierleggende werksters

Meerdere eitjes in een cel is een kenmerk van eierleggende werksters.

In een bijenvolk met eierleggende werksters wordt een ingevoerde koningin niet altijd aangenomen. Je kan een volk met eierleggende werksters beter verenigen met een moergoed volk. Zet op het moerloze volk een lege broedkamer met een klimraam en daarop de broedkamer van een moergoed volk. Feromoon van het moergoede bijenvolk zal geleidelijk naar de onderbak gaan. De eiproductie van eierleggende werksters zal dan stoppen. Na een week kunnen beide volken direct op elkaar geplaatst worden.

    Comment Section

    0 reacties op “Eierleggende werksters

    Plaats een reactie


    *