Wasmotten in de bijenkast? Hoe voorkom je schade, 6 tips, en waarmee kan je ze bestrijden, 3 middelen
Bijengezondheid
Jeroen Vorstman
Bijengezondheid
09/29/2017
3 min
17

Wasmotten in de bijenkast? Hoe voorkom je schade, 6 tips, en waarmee kan je ze bestrijden, 3 middelen

09/29/2017
3 min
17

Wasmotten zijn bijenvijanden die zeer veel schade kunnen aanrichten aan de raten, zowel in het bijenvolk als aan opgeslagen raten. In onze boomgaard heb ik een aantal lokkasten geplaatst om zwermen te lokken, dit is ook gelukt dit jaar maar ik heb ook een kast die heeft iets anders gevangen. Geen zwerm maar wasmotten.

De wasmot is er in twee soorten en die kunnen het je bijen maar ook jou behoorlijk lastig maken: de kleine wasmot en de grote wasmot. De kleine wasmot zie je vaak in opgeslagen raten, daar maken ze van die gangetjes. Daarmee kunnen ze wel schade aanrichten maar over het algemeen valt dat wel mee.  Maar de grote wasmot is groter en zorgt ook voor grotere problemen. Bij sterke bijenvolken, daar vind je eigenlijk nooit wasmotten maar zwakke bijenvolken, die kunnen nog wel eens ten prooi vallen aan de vraatzucht van wasmotlarven. Het meeste risco lopen de onbeschermde raten. Raten in een kast zonder bijen of raten in opslag.

Ontdek in mijn filmpje de schade die de grote wasmot kan aanrichten. Foutje…bedankt 😉

Hoe voorkom je schade door wasmotten zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen: 6 tips

Als je bijenvolken en opgeslagen raten goed verzorgt zijn wasmotten zelden een probleem. Je kunt een aantal maatregelen nemen waardoor je zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen, schade door motten kan voorkomen. Is bestrijden onvermijdelijk dan zijn er een aantal effectieve middelen. De maatregelen en middelen om wasmotten te voorkomen of te bestrijden heb ik voor je op een rijtje gezet.

  1. Bewaar géén bebroede raten (Mijn beste tip). Bewaar géén bebroede raten maar smelt ze om. Bebroede raten zijn een walhalla voor wasmotten. De poppenhuidjes zijn voor wasmotlarven zeer aantrekkelijk. Volg je deze methode dan heb je nooit bestrijdingsmiddelen nodig!
  2. Houd alléén sterke volken aan. Zwakke volken zijn een makkelijke prooi. De honingbij is zelf de grootste vijand van de wasmot. In sterke bijenvolken hebben motten geen kans.
  3. Laat geen raten rond slingeren. Als je toch je raten wilt bewaren dan is het belangrijk om de raten goed op te bergen. Je kunt het beste de raten op een lichte plaats ophangen, volwassen motten schuwen licht.
  4. Laat nooit bebroede raten achter in een lege kast. Als je raten onbeschermd achterlaat in een bijenkast dan weten wasmotten de raten snel te vinden. Maak dus niet dezelfde fout als ik. Kijk maar naar mijn filmpje 😉
  5. Maak de varroa lade regelmatig schoon. Wasmul op de varroa lade is een goede voedingsbodem en zal wasmotten aantrekken. Maak de varroa lades daarom regelmatig schoon.
  6. Vernieuw raten regelmatig. Oude bebroede raten zijn een voedingsbodem voor wasmotten. De larven eten poppenhuidjes. Hoe ouder de raat, hoe meer poppenhuidjes er in zitten en hoe aantrekkelijker ze zijn voor wasmotten.

Wasmotten bestrijden? 3 middelen op een rij!

Heb je ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch last van wasmotten? Bestrijd de motten dan met een van de volgende middelen.

1. Zwavellapjes

Door zwavellapjes te verbranden ontstaat zwaveldioxide. Dit is een effectieve methode voor de bestrijding van volwassen wasmotten en larven. Zwaveldioxide is zeer vluchtig en niet in vet oplosbaar en vormt daarom maar een klein gevaar voor bijen, was en honing. Zwaveldioxide is niet effectief tegen eitjes. Waarschuwing: adem de dampen niet in, ze zijn irriterend voor luchtwegen en ogen.

2. IJsazijn

IJsazijn is zuiver azijnzuur. Azijnzuurdamp dood direct de eitjes en volwassen motten. Larven, in het bijzonder in de cocon, zijn resistent tegen ijsazijn. IJsazijn bestrijdt naast wasmotten ook stuifmeelmijten, sporen van nosema en sporen van kalkbroed. Waarschuwing: ijsazijn veroorzaakt ernstige brandwonden bij huidcontact, blijvend oogletsel bij oogcontact en bij inademing irritatie aan je luchtwegen en neusslijmvlies!

3. B401

B401, ook bekend als Certan, is een speciaal ontwikkeld bestrijdingsmiddel tegen de grote wasmot. B401 bestaat uit een geconcentreerde oplossing met het micro-organisme Bacillus thuringiensis aizawai. Bacillus thuringiensis werd ontdekt in 1911. De ondersoort aizawai in B401 is een bacterie die speciaal is geselecteerd voor zijn effectiviteit tegen de grote wasmot. De werking van B401 is gebaseerd op de eigenschap dat de bacterie een voor wasmotten giftige sporen maakt. Als een wasmotlarve de sporen binnen krijgt komt het gif vrij stopt met eten en gaat de larve dood. B401 is 100% biologisch, laat geen residuen achter in de bijenwas of honing, is toegestaan voor gebruik in de biologisch landbouw en bovendien veilig voor mensen en bijen.

Wil je een middel gebruiken om wasmotten te bestrijden dan is B401 de beste en meest veilige keuze.

Alle voordelen van B401 op een rijtje

  • 100 % biologisch
  • 3 tot 5 maanden werkzaam
  • 100% effectief tegen grote wasmot
  • Geen residuen in bijenwas en honing

B401 de natuurlijke oplossing tegen wasmotten (foto imkerwinkel.nl).

Wil je ook wasmoten bestrijden met B401? B401 kopen >>

Ook interessant:

Reacties
Categorieën