Oxaalzuur sproeien met Oxuvar: de oxaalzuur sproeimethode voor zwermen

Oxaalzuur sproeien met Oxuvar: de oxaalzuur sproeimethode voor zwermen

Oxaalzuur sproeien met Oxuvar is dé manier om varroamijten te bestrijden in de zwermtijd. Heb je een zwerm gevangen? Geef ze dan een schone start door de varroamijten direct aan te pakken. Varroamijten verzwakken het bijenvolk en brengen schadelijke virussen over. Varroabesmetting is een van de belangrijkste oorzaken van wintersterfte!

Wat is oxaalzuur?

Oxaalzuur is een organisch zuur die je op verschillende manieren kan toepassen om varroamijten te bestrijden: de druppelmethode die je in de winter gebruikt en de sproeimethode die ik hier beschrijf. Met de oxaalzuur sproeimethode sproei je een oxaalzuuroplossing direct op de bijen. Het water verdampt, maar de oxaalzuurkristallen blijven achter op de bijen. Met oxaalzuur sproeien kan je 90 en 95% van de varroamijten bestrijden!

Bekijk hier mijn filmpje oxaalzuur sproeien met Oxuvar in de praktijk.

Wat heb je nodig?

 • Kant en klare oxaalzuuroplossing (Oxuvar);
 • Maatbeker;
 • Plantenspuit.

Wanneer pas je de oxaalzuur sproeimethode toe?

Oxaalzuur heeft geen effect op mijten in gesloten broed. Je gebruikt de oxaalzuur sproeimethode uitsluitend als er geen gesloten broed in een bijenvolk aanwezig is. Daarom kan je oxaalzuur sproeien uitstekend gebruiken op een natuurzwerm in april/juli. Heb je geen zwerm? Maak dan een kunstzwerm.

Voorwaarden voor een effectieve varroabestrijding met oxaalzuur

Voor een goede werking van oxaalzuur is het belangrijk dat zo veel mogelijk bijen in contact komen met de oxaalzuuroplossing. Voor een goede varroabestrijding van een zwerm sproei je 20 tot 25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen, maar hoeveel ml komt er eigenlijk uit een plantenspuit als je een keer spuit? Om daar achter te komen moet je de plantenspuit ijken.

Plantenspuit ijken

Zo ijk je een plantenspuit:

 1. Vul de plantenspuit met water;
 2. Spuit een paar keer in de lucht tot er een gelijkmatige nevel uit de plantenspuit komt;
 3. Spuit in een maatbeker en tel het aantal keer dat je hebt gespoten tot je 10 ml hebt;
 4. Bereken het volume dat je per keer gespoten hebt (aantal ml in de maatbeker delen door het aantal keer spuiten)

Bijvoorbeeld: je hebt 10 keer gespoten om de maatbeker tot 10 ml te vullen. Dan is een keer spuiten gelijk aan 1 ml (10 ml/10 keer spuiten).

Veiligheidsmaatregelen

Ga voorzichtig om met oxaalzuur. Een oxaalzuuroplossing heeft een hoge zuurgraad. Daarom raad ik je aan de volgende veiligheidsmaatregelen te nemen:

 • Gebruik alleen een kant en klaar product!
 • Gebruik een stofkapje type FFP2;
 • Draag handschoenen;
 • Draag een (veiligheids-)bril.

Als je de veiligheidsmaatregelen in acht neemt en een kant en klare oxaalzuuroplossing gebruikt volgens de gebruiksaanwijzing van Oxuvar, dan is er geen gevaar voor jezelf of je bijen. Oxuvar is in Nederland als enige toegelaten als oxaalzuurtoepassing én Oxuvar is ook toegelaten voor biologische bijenhouders.

Bijenzwerm behandelen met de oxaalzuur sproeimethode

De dosering voor een bijenzwerm is 20 tot 25 ml oxaalzuuroplossing per kg bijen. Als je een zwerm weegt, trek dan het gewicht van de kieps of schepkorf  af van het totaalgewicht.

Bijvoorbeeld: Je hebt een flinke zwerm geschept met een netto gewicht van 2 kg, dan sproei je 40 tot 50 ml Oxuvar oxaalzuuroplossing op de bijen. Met de plantenspuit uit het voorbeeld spuit je dus 40 tot 50 keer voor de juiste dosering. Hussel de bijen door elkaar tijdens het sproeien zodat zoveel mogelijk bijen in contact komen met de oxaalzuuroplossing.

Ga je zelf ook oxaalzuur sproeien?

Heel veel succes! Ik ben benieuwd wat jouw ervaring daarmee is. Zet het even in de reacties, vind ik leuk om te lezen.

PS Via deze link kan je de kant en klare oxaalzuuroplossing Oxuvar bestellen bij Imkerwinkel.nl >>

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Arnold
Door

Arnold

op 29 Jun 2017

Leuk die instructievideo. Wat betreft ijken van de sproeier van oxaalzuurspuit. Dat doe ik ook. Ik had er ook nog een trucje bij bedacht. Ik gebruik een transparant waterflesje waar de sproeikop ook op past. Ik heb daar een maatverdeling opgeplakt. Simpel, door een liniaal op het kopieerapparaat te leggen. Daarna kopie uitknippen en met transparant plakband er op plakken. Daarna even ijken hoeveel ml er in een mm gaan. Met een maatbeker wat water afmeten, of op een keukenweegschaal. Even aflezen voor je gaat spuiten en uitrekenen hoeveel ml. cq hoeveel mm je wilt gaan spuiten. Werkt reuze handig vind ik. Als de spuit even hapert of je raakt de tel kwijt, weet je toch nog hoeveel je spuit.

Jeroen
Door

Jeroen

op 29 Jun 2017

Hoi Arnold, bedankt voor je handige tip!

Erik Schroën
Door

Erik Schroën

op 11 May 2018

Niet doen! De bijen kunnen hun voedsel opbraken. laat ze enkele dagen raat bouwen en broed opzetten. Totdat het broed gesloten is maken die paar dagen voor de effectiviteit van de behandeling niet uit. Naar mijn mening hoeven normale zwermen geheel niet behandeld te worden, het merendeel van de varroa zit in het oude volk. Daar behandelen is zeer effectief als het broed is uitgevallen.

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 May 2018

Beste Erik, bedankt voor je reactie. Om als parasiet te overleven moet varroa zich verspreiden van gastheer naar gastheer. Er zijn twee manieren van verspreiden - horizontaal en verticaal. Begrip van de gevolgen van deze twee routes is cruciaal om het Varroaprobleem te begrijpen en op te lossen.Bij tot bij overdracht binnen een bijenvolk en van bijenvolk tot bijenvolk, wordt horizontale verspreiding genoemd. Varroamijten verspreiden zich in een bijenvolk gemakkelijk horizontaal tussen volwassen werkbijen of van voedsterbij naar larve. Voor een verdere horizontale verspreiding - naar andere bijenvolken - zorgen driftende bijen of rovende bijen.De andere verspreidingsroute is verticaal. Daarmee wordt bedoelt de verspreiding van ouder naar nageslacht. Bij bijen betekend dat van moedervolk naar zwerm, waarbij de voorzwerm 20 tot 25% van de mijten uit het moedervolk met zich meedraagt.

Reactie plaatsen