Beroker

Beroker

Een beroker (of balgberoker) is het belangrijkste gereedschap van een imker. Met een balgberoker blaas je rook over de toplatten om de bijen terug te dringen als je een bijenvolk inspecteert. Een balgberoker kan gemaakt zijn van roestvast staal, gegalvaniseerd staal of koper. Een goede kwaliteit beroker gaat een imkerleven mee.

Een balgberoker bestaat uit een pot waarin je de bijentabak doet en een blaasbalg. Er zijn berokers met een losse binnenpot, een beschermring voor je veiligheid en met een ophanghaak voor je gemak. De beschermring voorkomt dat je in contact komt het de hete pot van de balgberoker en zo je hand verbrand. Met de ophanghaak hang je de beroker veilig en onder handbereik aan de rand van de bijenkast.

Een balgberoker heeft voldoende capaciteit om uren te branden zonder dat je tussentijds hoeft bij te vullen. Je kan de pot vullen met bijentabak, afvaltabak, gedroogde pluimen van de fluweelboom en geperste lavendelkorrels.

Veel imkers vinden het aansteken van hun beroker moeilijk daarom zijn voor het aanmaken aanmaakblokjes of aanmaakstaafjes te koop.

Reactie plaatsen