Dathepijp of imkerpijp

Een Dathepijp (of imkerpijp) is misschien wel het meest gebruikte gereedschap van je imkeruitrusting. Deze pijp is ontwikkeld door en vernoemd naar Gustav Dathe.

Met de imkerpijp blaas je rook over de toplatten om de bijen terug te dringen als je een bijenvolk nakijkt. Een imkerpijp kan van aluminium of messing gemaakt zijn en maakt de pijp lichtgewicht en zeer solide.

Een Dathepijp heeft een mondstok met een kogelventiel dat ervoor zorgt dat je geen rook kan inhaleren. Een beschermmantel voorkomt dat je in contact komt het de hete binnenpot van de pijp en je hand verbrand. Een imkerpijp is compact en heeft net voldoende capaciteit voor korte inspecties. Met een Dathepijp heb je  je handen vrij bij het werken in de bijen en maakt het mogelijk om gericht te beroken.

Deze imkerpijp kan ook goed door niet-rokers worden gebruikt omdat de rook alleen kan worden weggeblazen, en niet ingezogen.
Lucien Bergamin
Door

Lucien Bergamin

op 28 Dec 2019

Jammer dat er in de BijenClub niemand de moeite heeft genomen om te reageren op mijn vraag. Van die club moet je het dus niet hebben.

Lucien Bergamin
Door

Lucien Bergamin

op 18 Apr 2019

In onze gevel zit een schuifraam in aluminium profiel in een alu sponning. In de onderste sponning zitten onderaan twee kleine gaatjes van 4-5mm doorsnede. Daar vliegen kleine bijtjes in en uit. Ze huizen dus in de spouwmuur. Je hoort ze zoemen. Dit was vorig jaar ook het geval. Omdat mijn dochter ernstig allergisch is voor insectensteken wil ik er graag vanaf. Omdat ik in een ver verleden het diploma bijenhouden heb behaald, wil ik beslist niet met gif aan de slag. De gaatjes dicht stoppen vind ik eigenlijk ook not done. Deze bijtjes zijn overigens veel kleiner dan die waarmee ik destijds mijn imker opleiding heb gedaan. Ik moet er dus van af, maar hoe los ik dit diervriendelijk op? Kan ik iets met mijn datepijp die ik nog bezit?

Reactie plaatsen