Mijn nummer 1: Honingbijen | Jürgen Tautz

Mijn nummer 1: Honingbijen | Jürgen Tautz

Toen ik het boek Honingbijen van Jürgen Tautz las was mijn eerste reactie: fantastisch! Bijen hebben mij als natuurliefhebber én imker altijd al gefascineerd.

Een bijenvolk is wel de meest bijzondere manier waarop insecten zijn georganiseerd. Hiermee opent bijenexpert Jürgen Tautz ook zijn boek. Tautz presenteert de nieuwste inzichten over het leven van bijen en bijenvolken. Het boek van Tautz biedt je een ongekende inkijk in de fascinerende wereld van bijen. Het boek is niet alleen super informatief, maar er ligt een enorme hoeveelheid onderzoek aan ten grondslag. Toch is dit boek heel luchtig en begrijpelijk geschreven. Het boek is schitterend vormgegeven en staat boordevol mooie foto’s van Helga Heilmann. Het boek Honingbijen van Jürgen Tautz is mijn nummer 1!

Inhoudsopgave Honingbijen

Tautz gaat in de verschillende hoofdstukken in op thema’s als:
  • de relatie tussen bijen en bloemen.
  • voortplanting van bijen.
  • het voeden van bijenlarven.
  • de bouw en functie van de honingraat.
  • de verwantschapsrelaties binnen een bijenvolk.
  • de eigenschappen van het bijenvolk als superorganisme.

Veellijvig zoogdier

Is de titel van de inleiding en geeft daarmee de bijzonder positie aan die bijen hebben in het dierenrijk. Bijen zijn insecten. Jürgen Tautz vergelijkt echter de eigenschappen van het bijenvolk met die van zoogdieren. Over het algemeen vermenigvuldigen insecten zich erg snel. Honingbijen vermenigvuldigen zich traag, net als zoogdieren. Zoogdiervrouwtjes maken moedermelk aan. Werkbijen produceren voedersap dat lijkt op moedermelk . Het voedersap gebuiken ze om de larven te voeden. Zoogdieren hebben een constante lichaamstemperatuur van rond 36 graden Celcius. Honingbijen houden het broednest rond 35 graden Celcius. Dit is nog maar de inleiding van het boek van Tautz.

Het bijenvolk als superorganisme

Als het gaat om voortplanting zijn honingbijen een uitzondering op de vele andere insecten, maar ook andere diersoorten. Dieren paren en brengen nakomeling voort die zich opnieuw voortplanten. Bij honingbijen gaat dat anders. Alleen de jonge koninginnen en een paar darren zorgen voor de voortplanting. Uit de eitjes die de koningin daarna legt komen duizenden werkbijen die zich niet kunnen voortplanten. Deze dochters zorgen voor de nakomelingen. Jaarlijks baart ze slechts een handjevol dochters die zich ook reproduceren. Dat is in vergelijking met andere insecten extreem traag. Andere insecten zijn vaak in staat om duizenden nakomelingen te krijgen die zich kunnen voortplanten.

Als de tijd rijp zal een bijenvolk zich splitsen. De oude koningin verlaat met de helft van haar dochters de  kolonie om elders een nieuwe start te maken. In de oude kolonie wordt een nieuwe koningin geboren die weer voor nakomelingen zorgt.

Het belang van honingbijen

Het boek gaat ook over hoe bloemen zich hebben ontwikkeld om bijen te gebruiken voor hun bestuiving. Bloemen geven boodschappen af om bijen te lokken voor het juiste moment voor een goede bestuiving. Werkbijen geven via boodschappen aan elkaar door waar de beste bloemen staan. De unieke en succesvolle samenwerking tussen bijen en bloemen is het resultaat van jaren lange co-evolutie.

Zonder bijen is er minder bestuiving van land en tuinbouwgewassen, maar ook van wilde planten. Dat zou enorme gevolgen hebben. Zonder bestuiving geen zaden en vruchten. Geen enkele bestuiver is zo belangrijk als de honingbij. Jürgen Tautz schat dat wereldwijd  tachtig procent van alle bloeiende planten door insecten wordt bestoven en daarvan weer vijfentachtig procent door honingbijen. Van fruitbomen wordt zelfs negentig procent door honingbijen bezocht.

Het boek Honingbijen van Jurgen Tautz gaat over het fascinerende  leven van honingbijen. Hoewel het geen boek is over bijenhouden hoort het wel thuis in de boekenkast van iedere imker!

Voor mij staat dit boek op de eerste plaats!

Titel: Honingbijen
Auteur: Jürgen Tautz
Uitgever: KNNV Uitgeverij
ISBN: 9789050114738

Klik hier en ontvang het boek direct veilig via bol.com>>

[caption id="attachment_204069" align="alignnone" width="211"]boek-honingbijen-jurgen-tautz Omslag van het boek Honingbijen door Jürgen Tautz.[/caption]

Bestel hier veilig het boek Honingbijen van Jürgen Tautz.

Heb je dit boek al gelezen?

Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.
Reactie plaatsen