Bijenhouden hoe doe je dat |  Friedrich Pohl

Bijenhouden hoe doe je dat |  Friedrich Pohl

Bijenhouden Hoe doe je dat? is het cursusboek voor beginnende imkers die de basicursus volgen maar ook een naslagwerk voor gevorderde imkers. Dit boek is geschreven door Friedrich Pohl, vertaald door Jan Charpentier en beschrijft de Duitse situatie. Aan bod komen de levenswijze en biologie van bijen,  de aankoop van een bijenvolk, standplaats, huisvesting, vermeerdering van volken honingwinning, ziekten en hun behandeling. De uitgave kwam tot stand in nauwe samenwerking met de Commissie Onderwijs van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging.

Mijn ervaringen met dit boek

Het grote nadeel van Bijenhouden hoe doe je dat?  is dat het een weergave betreft van de Duitse imkerpraktijk. Een ander groot minpunt is dat er zo veel informatie gegeven wordt dat de beginner door de bomen het bos niet meer ziet. De schrijfwijze is niet altijd heel duidelijk en helder waardoor het voor beginners vaak “taai” is om door heen te komen. Het gevaar is dat beginners hierdoor afhaken om daadwerkelijk als imker aan de slag te gaan. En dat is heel jammer….

Wat vind ik de voor en nadelen van dit boek

  • Ik vind het niet een praktisch “doe” boek.
  • Ik had het fijner gevonden als er meer praktische tips gegeven werden.
  • Het boek is vrij formeel geschreven en leest daarom niet makkelijjk weg.
  • Het boek gebruikt veel vakjargon, niet alles wordt toegelicht (in een verklarende woordenlijst).
  • Voor een beginnende imker had ik het prettiger gevonden als hier in het begin van het boek naar werd verwezen.

 

[caption id="attachment_204208" align="alignnone" width="222"]bijenhouden hoe doe je dat friedrich pohl Het boek Bijenhouden hoe doe je dat? van Friedrich Pohl[/caption]

Heb je dit boek al gelezen?

Laat dan hieronder je reactie achter, dat is altijd fijn voor anderen om te lezen.

Over Jeroen Vorstman


Als ervaringsdeskundige op het gebied van bijenhouden, leer ik imkers en natuurliefhebbers hoe ze met plezier bijen kunnen houden. Bijenhouden is de natuur beleven. Bijenhouden brengt je tot rust.

Ik heb een natuurlijke visie. Centraal staat in mijn begeleiding mijn intuïtie: hiermee ontwikkelde ik eenvoudige succesformules die helpen om met meer plezier succesvol bijen te houden.

 

Reactie plaatsen