Word jij een guerrilla gardener? Trek ten strijde voor de bijen

Word jij een guerrilla gardener? Trek ten strijde voor de bijen

Guerrilla gardening is een term die je steeds vaker hoort de laatste tijd. En ondanks de agressief klinkende naam is het een hele vredelievende bezigheid. Een guerrilla gardener wil meer groen realiseren in stedelijke omgevingen.

Tijdens korte acties leggen een of meerdere guerrilla gardeners tuintjes aan op plekken waar nu weinig tot geen groen te vinden is. Het leuke is, iedereen kan guerrilla gardener worden. Dit initiatief wordt opgepakt door vrijwilligers in allerlei landen.

Guerrilla gardening helpt de biodiversiteit in steden te vergroten en biedt voedsel voor bijen en andere insecten. Waar het groen steeds meer verdwijnt en mensen steeds eenzamer worden is guerrilla gardening een leuke, sociale bezigheid die het groen terugbrengt in de steden.

Hoe wordt je guerrilla gardener?

Ondanks de zeer nuttige operaties die je uit gaat voeren heb je geen lange of zware opleiding nodig om guerrilla gardener te worden. Je wapent jezelf eenvoudig met een shop en gieter. Je vult een tas met wat plantjes, zaadjes of bollen en trekt de stad in.

Daar tover je elk leeg perkje, rommelig plantsoen of lege bloembak om in een weelderige bloementuin. Geen plek voor een tuintje? Maak een geveltuin van een oude pallet of zet goed gevulde bloembakken neer.

Al deze bloemen trekken bijen en andere insecten aan. En niet alleen dat. Grote kans dat je wordt aangesproken door buren of voorbijgangers. Voor jou een mooie kans om meer mensen aan te zetten tot guerrilla gardening!

Er is geen club waar je lid van moet zijn om aan de slag te gaan. Je kunt het zelf, met vrienden en familie of je kinderen doen. Zoveel je maar wilt.

Guerrilla gardening in de stad

Is guerrilla gardening iets nieuws?

Als je kijkt naar alle ‘groene’ initiatieven die er de afgelopen tijd genomen worden zou je zeggen dat guerrilla gardening hierbij hoort. Maar dit verschijnsel bestaat al veel langer. In de jaren 70 ontstonden er in Engeland en Amerika guerilla gardeners. Dit initiatief heeft zich ondertussen over de hele wereld verspreid.

Ook in de jaren 70 was de verstedelijking duidelijk merkbaar. Steeds meer oppervlak werd betegeld, bebouwd of geasfalteerd. Het groen verdween uit de steden en de luchtkwaliteit ging achteruit.
De guerrilla gardeners trokken erop uit om te tuinieren op plekken die door niemand anders bijgehouden werden. Verlaten stukken bouwgrond en onverzorgde stroken grond werden omgetoverd tot bloementuinen.

Toen was guerrilla gardening vaak een protest tegen verstedelijking of tegen de gemeente, wegens het slecht bijhouden van deze stukken grond. Maar er waren ook guerrilla gardeners bij die groenten en fruit verbouwden op de stukken grond. Daarmee voorzagen ze arme mensen van gezond voedsel.

Waar kun je guerrilla gardening toepassen?

Als je een beetje creatief bent kun je overal guerrilla gardening toepassen. Er zijn in steden nog steeds genoeg perkjes en stukjes open grond te vinden. Maar ook hele kleine stukjes grond, zoals rond een boomspiegel of de kleine ruimte tussen tegels, langs een muur of verkeersbord bieden al ruimte voor wat zaadjes.

Neem bijvoorbeeld een stokroos. Je zaait hem gemakkelijk in de kleinste spleetjes tussen tegels. Een smal randje langs een muur is al voldoende om een prachtige bloemenzee te laten groeien. Maar ook rond lantarenpalen werkt dit prima. Met het zaad dat ze aanmaken kun je eenvoudig het volgende jaar weer voor prachtige bloemen zorgen.

Als je gaat guerrilla gardenen is het belangrijk dat je kiest voor braakliggend terrein, waarvan je weet dat ze een tijd niet gebruikt gaat worden. Het is natuurlijk zonde als je net gezaaide bloemen omgemaaid worden.

Guerrilla gardening bloemen voor bijen

Simpele regels voor een guerrilla gardener

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je alle tegels uit de stoep gaat verwijderen om daar planten te laten groeien. Je gaat vooral op zoek naar stukken grond waar nu niets mee gedaan wordt.
Hier plant of zaai je bloemen en planten die, bij voorkeur, in Nederland voorkomen. Als je kiest voor planten en bloemen die in het wild groeien heeft je werk meer kans van slagen.

Heb je een mooi plekje gevonden? Kijk dan of er voldoende zon komt. Dat hebben je plantjes nodig om te groeien. Geef je planten na het planten of zaaien water voor een goede start. Zorg er ook voor dat jij, of iemand anders, de planten blijft verzorgen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat ze binnen korte tijd alweer dood zijn.

guerrilla gardening

Ideale bloemen voor de guerrilla gardener en de bijen

Met guerrilla gardening help je bijen aan meer voedsel. En laten bijen nu juist houden van inheemse bloemen en planten. Ze vliegen al vroeg in het voorjaar uit, als er nog nauwelijks bloemen te vinden zijn. Je kunt ze helpen door in het najaar al bloembollen in de grond te stoppen. Tulpen, narcissen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes staan niet alleen gezellig, maar bieden bijen ook het eerste voedsel van het jaar.

Bloembollen zijn een sterk wapen van een guerrilla gardener. In het najaar wordt er minder gesnoeid door de plantsoenendienst. En in het voorjaar zijn je bollen al opgekomen voor er weer gemaaid gaat worden. Bollen vergen weinig tot geen onderhoud en komen elk jaar weer terug.

Zonnebloemen zijn ook leuke planten om te zaaien. De grote zaden zijn zeer sterk en komen bijna altijd op. Je strooit ze gemakkelijk uit. Hoe leuk is het om een saaie rotonde om te toveren tot een zonnige zonnebloemweide?

Klaprozen en Oost-Indische kers zijn ook twee ideale soorten. Deze bloemen doen het uitstekend op arme grond. Kijk maar eens naar een verlaten bouwterrein. Vaak zie je hier als eerste vegetatie de klaprozen terugkomen. Zowel klaprozen als Oost-Indische kers zijn gemakkelijk te zaaien. Ze zaaien zichzelf weer uit, zodat er steeds meer komen.

Wil je vooral de bijen helpen? Kijk dan ook eens bij de lijst “Onweerstaanbare bloemen voor bijen”.

Guerrilla gardener

Guerrilla gardening met grof geschut

Wil je ook de onbereikbare plekjes van bloemen voorzien? Ook daar is iets op gevonden. De bloembom! Een bloembom is een balletje gemaakt van klei en compost. Hierin zitten verschillende zaadjes verwerkt.

Zo kun je ook op moeilijk bereikbare plekken bloemen zaaien. Zoals achter het hek van een braakliggend terrein. Of langs een spoorlijn.

Meer plek voor bijen door guerrilla gardening

Zoals we allemaal weten hebben de bijen het moeilijk. De afname van biodiversiteit betekent voor de bijen minder voedsel. Bloeiende bloemen hebben ze nodig, maar die zien we steeds minder in het straatbeeld.

Daarom is guerrilla gardening een goede manier om de bijen te helpen. Je geeft ze meer plekken om voedsel te vinden. Heb je de smaak te pakken gekregen? Lees dan snel welke bloemenmix voor bijen je kunt zaaien om de bijen aan voedsel te helpen.

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen