Bloemenmix voor bijen, maak je tuin bijvriendelijk

Bloemenmix voor bijen, maak je tuin bijvriendelijk

Met een speciale bloemenmengsel of bloemenmix voor bijen help je deze nuttige beestjes en maak je de tuin bijvriendelijk. Bijen, hommels en vlinders leven van nectar. Dit vinden ze in bloeiende bloemen en planten. Maar er zijn steeds minder stukjes bloeiende natuur te vinden. Nederland wordt in rap tempo volgebouwd en de tuinen worden steeds minder groen ingericht.

Door de vele bestrating, en tuinen zonder bloeiende planten, hebben de bijen steeds meer moeite om voldoende voedsel te vinden. Nectar en stuifmeel zijn noodzakelijk voor deze nuttige insecten. En we kunnen ze gemakkelijk een handje helpen door het zaaien van een bloemenmix waar bijen dol op zijn.

Zelfs een klein hoekje in je tuin, of een flinke bloempot op je balkon, is al voldoende. Verder hoef je niets te doen. De bijen komen vanzelf op de mooie kleuren en heerlijke geur van de bloeiende planten af.

Speciale bloemenzaden voor bijen

Je helpt de bijen met alle bloeiende planten en bomen in je tuin. Maar er zijn bloemen waar de bij extra blij van wordt. Daarom zijn er speciale bloemenmensgels gemaakt voor bijen. Het voordeel hiervan is dat je verschillende zaadjes in een zakje hebt. Hierdoor heb je meer diversiteit in bloemen en bloeitijd. Zo heb je voor langere tijd bloeiende bloemen in je tuin.

In een speciale bloemenmix voor bijen kun je onder andere inheemse soorten vinden zoals:

  • korenbloem
  • cichorei
  • wilde peen
  • slangenkruid
  • gele ganzenbloem
  • gewone margriet
  • rolklaver
  • kaasjeskruid
  • honingklaver
  • klaproos
  • herik
  • kamille
  • karwij

Natuurlijk kun je al deze zaden ook afzonderlijk van elkaar kopen. Maar met een bloemenmix heb je meteen een volledig bloemenveld in handen. Wel zo makkelijk.

wilde bijvriendelijke bloemen

Wanneer kun je het bloemenzaad zaaien?

De meeste bloemen kun je in het voorjaar rechtstreeks in de tuin zaaien. April en mei zijn de meest gangbare maanden, maar sommige kun je zelfs al vanaf eind maart zaaien. Zaai je de bloemenmix in de herfst, dan kun je in het voorjaar al de eerst bloemen verwachten.

Met het zaaien van een bloemenmix maak je een bijvriendelijke tuin die je niet veel moeite kost. En waar je de hele zomer kunt genieten van bloemen in prachtige kleuren en geuren.
De goede bloemenmengsels zaden bestaan uit veel verschillende soorten, zodat je een lange periode bloeiende bloemen in je tuin hebt waar bijen blij van worden.

Bloemenmix zaaien voor een bijvriendelijke tuin

Waar en hoe je de bloemenmix zaait kan een groot verschil maken. Bijen houden van warmte en beschutting. En in een echte bijvriendelijke tuin hebben ze ook de mogelijkheid om te nestelen. Dit kun je ze geven door een bijenhotel op te hangen. Het ziet er niet alleen leuk uit maar je geeft wilde bijen hiermee een plekje om hun eitjes in te leggen of zelf in te overwinteren.
Met een tuin vol bloemen en een bijenhotel biedt je de bijen alles wat ze nodig hebben.

Als je de volgende stappen opvolgt zul je al snel kunnen genieten van een prachtig bloemenveld, waar de bijen je dankbaar voor zijn.

Kies een goede plek om je bloemenmix te zaaien

Heb je mooi plekje in je tuin gevonden? Een zonnig plekje werkt het beste. De zaadjes hebben een vochtige grond nodig om te kunnen kiemen. Maar ook weer niet te nat.

Je kunt de zaadjes niet zomaar tussen andere planten uitstrooien. Ook uitstrooien over gezond gras zal niet werken. Vooral eenjarige bloeiende planten hebben veel last van onkruid en zullen daar vaak niet bovenuit groeien. Maak het stuk grond daarom goed onkruidvrij en verwijder eventueel aanwezig gras. Let vooral op hardnekkig wortelonkruid. Steek deze zo diep mogelijk weg.

Bijen zijn gek op bloemen

Het zaaien van de bijvriendelijke bloemen

Je wilt natuurlijk veel bloemen, maar zaai niet al te gul. Elk zaadje zal uitgroeien tot een plant. En die heeft ruimte nodig. Staan de planten te dicht op elkaar dan zullen ze elkaar verdringen.
Op de zwarte grond is het lastig te zien waar je al gezaaid hebt. Door je zaad te mengen met zand of potgrond wordt het makkelijker. Je ziet dan precies waar je al geweest bent.

Is het heel droog op het moment dat je wilt gaan zaaien? Maak de grond dan eerst licht vochtig door te sproeien. Daarmee help je de zaadjes bij het kiemen.

Help de zaadjes kiemen

Veel zaden zijn lichtkiemers. In de natuur zullen de bloemen zaden vormen en deze op de grond laten vallen. Daar kiemen ze door het licht dat erop valt. Bedek je deze zaden met grond dan zullen ze niet uitkomen. Dit geldt vooral voor de kleine zaadjes.

Grotere zaadjes kun je zelf iets in de grond duwen. Hierdoor worden ze minder snel opgegeten door vogels. Niet alle zaadjes zullen veranderen in prachtige bloemen. Een percentage zal nooit uitkomen. Hoeveel dit er zijn hangt af van de grondsoort, vocht en temperatuur.
Wanneer het regelmatig regent en de grond is lekker opgewarmd zullen de zaadjes al snel opkomen en een schitterend bloemenveld vormen.

De verzorging van je bloemenzaadjes

Heb je de zaadjes gezaaid, dan heb je niet meer zoveel te doen. Is het extreem droog dan kun je, heel voorzichtig, de grond iets sproeien. Doe dit met een zachte broeskop en niet te veel in één keer, om te voorkomen dat de zaadjes wegspoelen.

Ook de bloemen hebben weinig tot geen verzorging nodig en zullen aan het einde van hun bloeiperiode zichzelf weer uitzaaien. Zo kun je het volgende jaar weer genieten van een tuin vol gekleurde bloemen. Het is ook leuk om wat zaadjes te verzamelen. Je kunt dan nog meer bloemenvelden maken, of het weggeven aan familie, vrienden en je buren.
Je gezaaide bloemen redden zichzelf. Het is daarom van belang dat je de grond met rust laat na het zaaien. Voorzichtig, met de hand, onkruid verwijderen is prima. Maar ga niet schoffelen of maaien.

bloemenmix

Mijn bloemenmix doet het niet, wat doe ik fout?

Heb je een mooie verzameling bijvriendelijke bloemzaden gezaaid, maar gebeurt er niets? Misschien is er een van de volgende punten misgegaan:

Zaai niet te veel op één plek. Elk zaadje heeft ruimte nodig om uit te groeien tot een plant. Staan er teveel dan zullen maar enkele soorten groeien, de rest wordt verdrukt en krijgt geen kans. 1 gram bloemenzaad per vierkante meter is voldoende.
Bedek je zaden niet met grond. Veel zaden hebben licht nodig om te kunnen kiemen. Als ze bedekt zijn met grond zullen ze niet uitkomen.
Ze krijgen geen zon. Net als bedekken met grond kunnen ook andere planten ervoor zorgen dat je zaadjes geen, of niet voldoende, licht krijgen. Een plek in de zon of halfschaduw werkt het beste.
Je hebt gezaaid op het gras. Gras is een sterke groeier. Veel bloemzaden krijgen hier de kans niet om te groeien en worden verstikt door het gras.
Het weer werkt niet mee. Blijft het lang koud dan kan het langer duren voor de zaadjes gaan kiemen. Maar ook extreme droogte of juist teveel regen zijn dingen waar de zaadjes niet goed tegen kunnen.

Je tuin bijvriendelijk maken

Je tuin bijvriendelijk maken is niet alleen leuk, maar noodzakelijk. Het is heerlijk om ’s zomers de levendig zoemende bijen bezig te zien. En ze hebben onze hulp hard nodig. De bijen hebben het moeilijk. Help ze daarom door prachtig bloemende bloemen te zaaien. Elke vierkante meter helpt.

Waar kan ik goede bloemmix voor bijen kopen?

Vivara.nl heeft een mooi assortiment bloemenmengsels voor bijen en andere insecten >>

Wil je nog meer doen om je tuin bijvriendelijk te maken? Lees dan onze blog; “Een bijvriendelijke tuin, hoe maak je van je tuin een echt bijenparadijs?”

Al gelezen?

Heb je deze artikelen al gelezen?

Over de schrijver
Reactie plaatsen