Een bijvriendelijk balkon biedt bijen een prachtige plek. Want je hebt geen grote tuin nodig om goed voor bijen te zorgen. Ook een balkon of dakterras kun je heel goed bijvriendelijk inrichten. Zet een paar flinke bloembakken neer. Niet alleen de bijen zijn hier blij mee, je zult er zelf ook veel plezier aan beleven.
Plant een bak aan met heerlijk geurende, bloeiende kruiden. De geurende, paars bloeiende lavendel werkt heerlijk ontspannend. Marjolein, citroenmelisse en tijm doen het prima in bloembakken. En je hebt er zelf ook nog wat aan in de keuken.
Heb je een flink balkon of dakterras? Maak hem bijvriendelijk
Margrieten, asters en verschillende bloembollen worden door bijen goed bezocht. Als je het goed aanpakt, heb je het hele jaar door bloeiende bloemen op je balkon. Als je daar niet vrolijk van wordt? De bijen in ieder geval wel!
Bijen hebben nectar en stuifmeel nodig. Dit halen ze uit bloeiende planten. Daarnaast hebben ze een plekje nodig om te nestelen. Dit kun je op een balkon het makkelijkste doen door een bijenhotel op te hangen. Hierin kunnen bijen hun eitjes leggen, of zelf wegkruipen om te overwinteren.
Hang het bijenhotel op een zonnige plek, bijen houden van warmte. Ze hebben de warmte van de zon nodig om zich op te warmen, het zijn namelijk koudbloedige dieren.
Zorg daarnaast voor een rijke keus uit bloeiende planten en bloemen. De bijen zullen je dankbaar zijn.
Belast je balkon niet te zwaar
Grote bloembakken met grond wegen behoorlijk door. Een balkon is niet onbeperkt belastbaar. Houdt hier rekening mee wanneer je bloembakken neerzet. Een gemiddeld balkon kan zo’n 250 kilo per vierkante meter dragen. Heb je een grote, stenen plantenbak van ongeveer een meter lengte, gevuld met grond dan kan die zomaar 120 kilo wegen.
Ga je er zelf ook nog bij staan dan komt ook jouw gewicht erbij. En dat van eventuele tuinmeubels. Let er dus goed op dat je de maximale belasting van je balkon niet overschrijdt.
Er zijn tegenwoordig voldoende kunststof plantenbakken te koop. Dat scheelt al veel gewicht.
Ik wil geen heel bijenvolk op mijn balkon!
Veruit de meeste bijen die je ziet zijn wilde bijen. De meer bekende honingbij leeft in een korf of bijenkast bij de imker. Hij of zij zorgt voor dit bijenvolk. In zo’n bijenvolk kunnen tot wel 50.000 bijen leven. Wilde bijen leven over het algemeen solitair.
Daarom hoef je niet bang te zijn dat je opeens met een compleet bijenvolk op je balkon opgescheept zit. De wilde bijen leven alleen en zullen hun eitjes leggen in het bijenhotel, waarna de meeste zullen sterven. De eitjes krijgen een voorraad nectar en stuifmeel mee. Zodra de eitjes uitkomen zullen de larven dit voedsel opeten. In het voorjaar komt er een jong bijtje uit het bijenhotel, die hoopt op een heerlijke maaltijd nectar uit de door jou geplante bloemen.
Er zijn ook soorten die wel overwinteren. Meestal doen ze dit in holle stengels van planten. Heb je een bijenhotel hangen waarin bijvoorbeeld bamboestokjes zijn verwerkt, dan werkt dit ook prima voor de bij, om de winter door te komen. Het volgende jaar komt de bij weer naar buiten om te smullen van het heerlijke nectar uit je bloemen.
Bijvriendelijke bloemen op je balkon
Al vroeg in het voorjaar kun je bijvriendelijke bloemen laten bloeien op je balkon. Bijen die net uit hun winterslaap komen kunnen wel wat voedsel gebruiken. Voorjaarsbloeiers vormen dan een welkome maaltijd. Bolgewassen bieden je volop mogelijkheden. Plant ze al in de herfst en geniet vanaf het eerste moment van bloemen op je balkon.
Maak een grote pot met verschillende lagen bloembollen, die opeenvolgend bloeien. Start met sneeuwklokjes, krokussen die opgevolgd worden door narcissen en tulpen.
In de zomer heb je volop keus uit bloeiende planten. Maar ook kruiden doen het super goed voor de bijen. Verschillende keukenkruiden kun je prima laten groeien op je balkon en je doet de bijen er een groot plezier mee.
In het najaar houdt je het bijen buffet nog even open met herfstasters, heide en de eindeloos bloeiende Campanula. De herfst Crocus bloeit zelfs nog in november. Daarmee geef je de bijen een goede voorraad mee voor hun winterslaap.
Kies bij voorkeur biologische bloemen en planten. Deze zijn niet behandeld met, voor de bijen gevaarlijke, bestrijdingsmiddelen.
Werk samen met bijvriendelijke buren
Woon je in een appartementencomplex dan is het leuk om, in overleg met je buren, een gevel van het gebouw te laten begroeien met bijvriendelijke klimplanten. Let er wel op welke planten je gebruikt. Sommige kunnen agressief zijn voor het metselwerk. Vooral als het metselwerk niet meer in optimale staat is kunnen de hechtwortels van bijvoorbeeld de hedera hier schade aanbrengen wanneer ze dikker worden.
Is het metselwerk in prima staat dan zullen planten zich alleen vasthechten aan de buitenlaag en geen schade aan kunnen brengen.
Een hedera helix, ofwel de bekende klimop, is een plant waar bijen dol op zijn. Hij bloeit laat in het jaar waardoor hij bijen voldoende voedsel biedt voor hun winterslaap. Ook vogels zullen dankbaar gebruik maken van de hedera voor hun nestjes.
Klimmers als de kamperfoelie en klimhortensia zijn geweldige nectar en stuifmeel leveranciers voor bijen. Nog mooier, combineer verschillende klimmers, zodat je het hele vliegseizoen van de bijen bloeiende planten tegen de gevel hebt staan.
Geen balkon of dakterras? Vraag de gemeente om hulp
Veel gemeenten houden de bermen en parken keurig kort. Maar vaak maaien voorkomt dat bloemen in bloei komen. Vraag je gemeente de bloemen te laten staan en pas te maaien na de bloeitijd. Zo krijgen de bijen er opeens veel meer voedsel bij.
Juist bermen en openbaar groen zijn ideaal voor bijen, vlinders en andere insecten. Er liggen kilometers aan berm waarmee we veel voor de bijen kunnen betekenen. Doet je gemeente hier nog te weinig mee? Wijs ze eens op de mogelijkheden van ecologisch bermbeheer. Niet meer zonder pardon alles plat maaien, maar prachtig bloeiende bermen en parken. Dat maakt je gemeente een stuk gezelliger, ja toch?
De ene gemeente is soepeler dan de andere. Sommige gemeenten staan zelfs open voor burgers die zelf bijdragen. Samen maken we Nederland steeds bijvriendelijker.
Al gelezen?
Heb je deze artikelen al gelezen?