Laat je bijen niet verhongeren
Bijensterfte
Jeroen Vorstman
Bijensterfte
02/05/2019
1 min
0

Laat je bijen niet verhongeren

02/05/2019
1 min
0

De weersverwachting voor de komende dagen: maxima rond 10 graden Celsius! Daarom een herinnering over het voedselverbruik in de winter en een tip om te voorkomen dat je bijen verhongeren.

In tegenstelling tot je zou verwachten, eet een bijenvolk meer op warme winterdagen dan tijdens een koude winter.
Op warme dagen verlaten bijen de kast op zoek naar voedsel, maar vliegen kost veel energie. In deze tijd is de kans klein dat ze iets vinden om te verzamelen, dus besteden ze veel energie aan het zoeken naar iets dat niet is. 🙁

Een paar warme dagen kunnen helpen

Warme winterdagen hebben ook voordelen. Een paar warme dagen verspreid over de winter zorgen ervoor dat je bijen reinigingsvluchten kunnen maken, wat goed is voor de gezondheid van de kolonie. Ik ben altijd blij om te zien als er na een koude periode bijen rondvliegen om buiten te poepen. 😉
Maar, als de warme dagen aanhouden en je ontdekt dat je bijen dagelijks uitvliegen, controleer dan de voedselvoorraad.

Vliegende bijen zijn hongerige bijen

Het broeden is begonnen

De koningin is begonnen met eitjes leggen. Eerst een paar, maar naarmate de dagen langer worden meer en meer. Als alles volgens plan verloopt, zal de bijenkast vol zitten met bijen tegen de tijd dat de voorjaarsbloei begint. Maar door broed te kweken, zal de kolonie ook meer voedsel verbruiken, dus als er een kans bestaat dat je bijenvolk te kort komt en de bijen verhongeren. Controleer daarom de voedselvoorraad van je bijenvolken nu de lente dichterbij komt.

Om de voedselvoorraad te controleren til je de bijenkast aan de achterkant op. Heb je een volk gewogen en te licht bevonden leg dan direct een pak suikerdeeg op de toplatten boven de wintertros. Het wegen van een bijenkast heb je in een paar tellen gedaan, maar is van onschatbare waarde.

Heb je suikerdeeg nodig? Klik hier >>

Ook interessant:

Reacties
Categorieën