Laat je bijen niet verhongeren
05 februari 2019 

Laat je bijen niet verhongeren

De weersverwachting voor de komende dagen: maxima rond 10 graden Celsius! Daarom een herinnering over het voedselverbruik in de winter en een tip om te voorkomen dat je bijen verhongeren.

In tegenstelling tot je zou verwachten, eet een bijenvolk meer op warme winterdagen dan tijdens een koude winter.
Op warme dagen verlaten bijen de kast op zoek naar voedsel, maar vliegen kost veel energie. In deze tijd is de kans klein dat ze iets vinden om te verzamelen, dus besteden ze veel energie aan het zoeken naar iets dat niet is. 🙁

Een paar warme dagen kunnen helpen

Warme winterdagen hebben ook voordelen. Een paar warme dagen verspreid over de winter zorgen ervoor dat je bijen reinigingsvluchten kunnen maken, wat goed is voor de gezondheid van de kolonie. Ik ben altijd blij om te zien als er na een koude periode bijen rondvliegen om buiten te poepen. 😉
Maar, als de warme dagen aanhouden en je ontdekt dat je bijen dagelijks uitvliegen, controleer dan de voedselvoorraad.

Vliegende bijen zijn hongerige bijen

Het broeden is begonnen

De koningin is begonnen met eitjes leggen. Eerst een paar, maar naarmate de dagen langer worden meer en meer. Als alles volgens plan verloopt, zal de bijenkast vol zitten met bijen tegen de tijd dat de voorjaarsbloei begint. Maar door broed te kweken, zal de kolonie ook meer voedsel verbruiken, dus als er een kans bestaat dat je bijenvolk te kort komt en de bijen verhongeren. Controleer daarom de voedselvoorraad van je bijenvolken nu de lente dichterbij komt.

Om de voedselvoorraad te controleren til je de bijenkast aan de achterkant op. Heb je een volk gewogen en te licht bevonden leg dan direct een pak suikerdeeg op de toplatten boven de wintertros. Het wegen van een bijenkast heb je in een paar tellen gedaan, maar is van onschatbare waarde.

Heb je suikerdeeg nodig? Klik hier >>

Ook interessant:

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Reactie plaatsen