Bijvoeren: 5 tips om te voorkomen dat je bijenvolken verhongeren
19 april 2017 

Bijvoeren: 5 tips om te voorkomen dat je bijenvolken verhongeren

In februari schreef ik een artikel over bijvoerenHebben mijn bijenvolken nog genoeg voer?“.

Een reactie op Facebook: “Het is mij echt een raadsel waar deze ongerustheid over wel of niet voldoende voer de laatste jaren vandaan komt.”

Nou, hierom:

weersverwachting bijvoeren

14-daagse weersverwachting reden tot bijvoeren.

Het is koud, de bijenvolken zitten vol broed en verbruiken nu 5 kg honing per maand! Ondanks het koude weer zijn de bijen wel actief, maar of ze voldoende voedsel binnen brengen is de vraag.

Deze week op Facebook: “Eigenlijk wel gek. In februari bij 10 graden begint iedereen zich zorgen te maken over de voedselvoorraad. Hebben ze nog voldoende? Hoe kan ik ze bijvoeren? En nu het er op aan komt hoor je er niemand over. Het is nu de tijd om je zorgen te maken over de voedselvoorraad.”

Als je je nu pas zorgen maakt over de voedselvoorraad ben je rijkelijk laat! Misschien wel te laat! Bijenhouden is naast goed observeren vooral een kwestie van vooruit kijken en plannen!

5 Tips voor bijvoeren

Om te vookomen dat je bijenvolken in het vroege voorjaar verhongeren volg je de volgende tips:

  • Een bijenvolk heeft 16 tot 20 kg honing nodig voor de winter én het vroege voorjaar;
  • Oogst daarom niet teveel honing aan het eind van het bijenjaar;
  • Heeft een bijenvolk niet voldoende honing vul dit dan aan tot de benodigde wintervoorraad;
  • Schat of weeg aan het eind van de winter de voorraden van je bijenvolken;
  • Bijenvolken die te licht zijn direct bijvoeren met suikerdeeg!

Als je je bijenvolken met voldoende honing hebt ingewinterd hoef je meestal geen zorgen te maken, maar ben je zuinig geweest met voeren of heb je teveel honing geoogst dan komen je bijenvolken nu in de problemen. Maar ook voor een bijenvolk dat ongemerkt berooft is van haar voorraden kan het nu kritiek worden. De groei stagneert en een bijenvolk kan zelfs verhongeren! Licht je kasten daarom aan het eind van winter even op om de voorraad in te schatten of te wegen (zie mijn blog van 18 februari 2017 over bijvoeren) en voer ze direct met suikerdeeg als ze te licht zijn!

Succes!

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Jan Mulder
Door

Jan Mulder

op 26 Dec 2017

Het is eind december. Gisteren, bij 12 graden, zag ik bijen bij de ingang. De dode bijen zijn inmiddels opgeruimd. Maar ik heb mijn twijfels of ze nog voldoende honing hebben. Ik heb niet geoogst, maar rond oktober/november zo'n 8 liter honing water gevoerd. Ik wil ze niet storen, maar moeten/mogen ze in de winter bijgevoerd worden, of is dat juist slecht (en onnatuurlijk)?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 27 Dec 2017

Hoi Jan, voeren met suiker is niet-natuurlijk, maar niet voeren als je bijen te weinig voorraad hebben is pas echt slecht. Daarom bij twijfel voeren! Vloeibaar voedsel (honingwater of suikerwater) wordt niet of slecht opgenomen in de winter. Daarom adviseer ik je om https://www.imkerwinkel.nl/suikerdeeg-kopen" rel="nofollow">suikerdeeg te gebruiken. Bied de suikerdeeg zo dicht mogelijk aan bij de wintertros. Succes!

Rijk
Door

Rijk

op 30 Jun 2021

De link in dit antwoord loopt naar een niet bestaande pagina

Jorgen
Door

Jorgen

op 01 Jun 2021

Ik heb heeel veel donkere basterd suiker staan zijn er imkers die hiervoor belangstelling hebben gratis ophalen

Reactie plaatsen