Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur
Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur

Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur

De komende weken wordt het tropisch warm (dertig plus!), de bijen moeten daarom goed kunnen ventileren. Maar wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur om varroa te bestrijden dan moet je de varroalade sluiten. Kan dat?

Ook bij hoge buitentemperaturen laat ik de varroalade gewoon onder de bijenvolken, via de vliegspleet kunnen bijen voldoende ventileren. De bijenvolken staan vrij opgesteld, niet in een bijenstal, en er is voldoende water in de buurt.

Wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur (vanaf 25 graden Celsius), halveer dan de dosis Apiguard. Bij hoge buitentemperaturen geeft een half bakje (25 gram) Apiguard een goed resultaat. Na een week geef je een tweede behandeling met een half bakje. Bij een hoge mijtbesmetting geef je een week na de tweede behandeling nogmaals een half bakje.

Om de dosis te halveren verdeel je met je kastbeitel de gel in het bakje in tweeën. Een helft laat je in het bakje, de andere helft geef je op het dekseltje aan een ander bijenvolk.

Apiguard kan je op elk moment van de dag kan inzetten. Maar ga je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur, dan raad ik aan Apiguard pas ’s avonds in te zetten. ’s Avonds is het koeler en verdampt er minder thymol. Hierdoor wennen je bijen langzaam aan de geur en raken ze minder opgewonden.

Zorg ervoor dat de vliegopening niet geblokkeerd wordt en hou je volken goed in de gaten.

Succes!

Ook interessant:

Over de schrijver

Door

Werner

op 5 August 2018

Dag Jeroen, Is hetzelfde principe van toepassing oor Thymovar? Ik had de behandeling gestart in juli maar heb de indruk dat er nu minder broed is. De tweede behandeling die ik de voorbije week had moeten starten heb ik even uitgesteld. Is het oké om dit terug te starten als de temperaturen onder de 25 graden zakken?

Door

Jeroen Vorstman

op 11 August 2018

Thymovar heeft dezelfde werkzame stof als Apiguard, maar de afgifte is anders. Ik adviseer daarom niet deze werkwijze te volgen voor Thymovar. Goed dat je de behandeling hebt uitgesteld, maar zodra de temperatuur onder 25 graden Celsius is, start dan direct weer met de Thymovar behandeling. Succes!

Reactie plaatsen

Koekje erbij?