Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur

Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur

De komende weken wordt het tropisch warm (dertig plus!), de bijen moeten daarom goed kunnen ventileren. Maar wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur om varroa te bestrijden dan moet je de varroalade sluiten. Kan dat?

Ook bij hoge buitentemperaturen laat ik de varroalade gewoon onder de bijenvolken, via de vliegspleet kunnen bijen voldoende ventileren. De bijenvolken staan vrij opgesteld, niet in een bijenstal, en er is voldoende water in de buurt.

Wil je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur (vanaf 25 graden Celsius), halveer dan de dosis Apiguard. Bij hoge buitentemperaturen geeft een half bakje (25 gram) Apiguard een goed resultaat. Na een week geef je een tweede behandeling met een half bakje. Bij een hoge mijtbesmetting geef je een week na de tweede behandeling nogmaals een half bakje.

Om de dosis te halveren verdeel je met je kastbeitel de gel in het bakje in tweeën. Een helft laat je in het bakje, de andere helft geef je op het dekseltje aan een ander bijenvolk.

Apiguard kan je op elk moment van de dag kan inzetten. Maar ga je Apiguard gebruiken bij hoge buitentemperatuur, dan raad ik aan Apiguard pas ’s avonds in te zetten. ’s Avonds is het koeler en verdampt er minder thymol. Hierdoor wennen je bijen langzaam aan de geur en raken ze minder opgewonden.

Zorg ervoor dat de vliegopening niet geblokkeerd wordt en hou je volken goed in de gaten.

Succes!

Ook interessant:

Over de schrijver
Hoi, Ik ben Jeroen Vorstman. Ik werkte onder andere als bijenonderzoeker voor Wageningen University & Research, Agriterra en 8 jaar voor de Nederlandse Bijenhouders Vereniging. 25 jaar geleden begon ik met bijenhouden, maar al gauw groeide mijn hobby uit tot een professionele imkerij met meer dan 100 bijenvolken. In 2015 schreef ik het boek Bijenhouden voor iedereen. In 2022 verscheen alweer de vijfde druk en daar ben ik super trots op. In 2016 startte ik de online Bijenclub en in 2017 de eerste online imkercursus. Als Bijencoach help ik je graag op weg met het starten als imker. Naast imker ben in ecoloog met een bijzondere interesse in sociale insecten. Verder ben ik trotse vader van drie zoons: Guus, Maarten en Joost. En man van mijn prachtige vrouw Dorien.
Werner
Door

Werner

op 05 Aug 2018

Dag Jeroen, Is hetzelfde principe van toepassing oor Thymovar? Ik had de behandeling gestart in juli maar heb de indruk dat er nu minder broed is. De tweede behandeling die ik de voorbije week had moeten starten heb ik even uitgesteld. Is het oké om dit terug te starten als de temperaturen onder de 25 graden zakken?

Jeroen Vorstman
Door

Jeroen Vorstman

op 11 Aug 2018

Thymovar heeft dezelfde werkzame stof als Apiguard, maar de afgifte is anders. Ik adviseer daarom niet deze werkwijze te volgen voor Thymovar. Goed dat je de behandeling hebt uitgesteld, maar zodra de temperatuur onder 25 graden Celsius is, start dan direct weer met de Thymovar behandeling. Succes!

Gerard
Door

Gerard

op 15 Oct 2021

Het 'nare' van thymol producten vind ik dat alles er zo van gast stinken in en om de bijenkast.. en voer opnemen gast niet altijd vanzelf, waardoor een volk soms honing tekort komt en je als imker mag gaan bijvoeren in het voorjaar.

Reactie plaatsen